Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 6. februára 2013

Na tento kompletný obed mojej babičky veľmi rada spomínam. Keď sa celým domom šírila vôňa fazule, vedela som, že to bude niečo fajné.Z jednej Zobraziť celý popisNa tento kompletný obed mojej babičky veľmi rada spomínam. Keď sa celým domom šírila vôňa fazule, vedela som, že to bude niečo fajné.Z jednej suroviny vedela vykúzliť chutný obed pre celú svoju veľkú rodinu.Bielu fazuľu som mala rada, lebo sa v nej varila aj zelenina.V tomto jedle sa spolu skamarátili fazuľa, domáce rezance a chlebík.Chlieb bol ako náhrada mäsa.

120 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Suroviny

Fazuľová polievka s údeninou:
200 g
1 ks
1 ks
1 ks
2 strúčiky
 podľa chuti
 štipka
1 PL
1 PL
1 ks
1 ks
rezance s fazuľou a chlebom:
250 g
1 ks
1 krajec
1 PL




Postup

  1. 1

    Preto som pridala fotku kompletného obedu, aby bolo jasne vidieť, ako sa suroviny navzájom prepojili...v rezancoch je fazuľa a vo fazuli sú rezance a opekaný chlebík zdobí polievku aj hlavné jedlo...Do hrnca do dala vopred namôčenú obrovskú bielu fazuľu...v hrnci som varila aj kus údeného rebierka, ale to v základnom recepte babičky nebolo../moje vylepšenie/ a pokrájanú zeleninu...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky a vajca som si pripravila rezance...vymiesila a pokrájala na pásy, ktoré som na seba poskladala a pokrája širšie rezence...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pokiaľ som čakala na vodu kým zovrie, pokrájala som chlebík na kocky...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    na panvicu som dala lyžicu masti a pridala som pokrájaný chlebík..chlebík má byť svetlohnedý a dobre chrumkavý...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    vo vriacej vode som vyvarila rezance a poliala troškou oleja, aby sa nepolepili...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    keď bol chlebík hotový,posypala som ho červenou mletou paprikou polievkou,z uvarenej polievky som vybrala za naberačku a poliala som chlebík, aby sa paprika roztopila...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    z upečeného chlebíka a šťavy som odobrala do malej mištičky..toto použijem do polievky...do zbytku chlebíka som pridala rezance a dobre som ich zmiešala s chlebom a šťavou, aby sa rezance s paprikou zafarbili...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    na malej rajničke som urobila z múky a troška oleja zápražku a vyliala do polievky...povarila, dochutila..na tanier som nabrala polievku, pridala som k nej niekoľko rezancov a ozdobila kockami opraženého chlebíka..

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    rezance s chlebíkom som nabrala na tanier a do stredu som dala fazuľu, ktorú som vybrala z polievky...mala by sa popučiť, ale som kôli foteniu nepučila..výborne dochutené soľou a mletým korením toto jedlo je úplne fantastické...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tak asi takto varili naše babičky a že boli šikovné a v kuchyni sa vedeli obracať a uvariť výborný obed z mála peňazí, o tom svedčí aj tento môj obed..s úctou sa skláňam nad ich umom a šikovnosťou... prajem vám dobrú chuť...

    Babičkin obed z bielej fazule, rezancov a opečeného chlebíka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

izabella929
@adkaa...celkom nie, lebo skôr než som začala variť polievku, fazuľa bola varená po 20 min, vo vode, ktorú som zliala a dala znova do čistej vody ...až v tretej vode sa varila so zeleninou a rebrom...
anina6
fazuľovú máme radi aj my, v najbližšej dobe uvarím tak ako ty, že vodu povylievam viackrát. pekne spracovaný receptík. ja tiež dávam do fazuľovej polievky domáce cestoviny a robím fliačky.
gordonko
ech Ty jedna ..... teraz aby som bielú fazulu zháňal ... moje oči sa už najedli
starkamajka
Izabelka,zdravá polievočka.Takúto som sa naučila variť od manželovej nebohohej mamy-a to s rezancami,ktoré sme doma nevarili.Ja ešte do hotovej dávam pre voňu trochu majoránky.Prajem príjemný deň.
rea1
jedna praktická: ak varíte strukoviny, pridajte k nim saturejku - a prd si ani neprdne. no pardón, ale naozaj. :-)))
tento recept sa mi páči. robiť ho síce nebudem ale páči sa mi. mám rada takéto "babkovské" recepty aj rady do domácnosti. :-)
radost
chlebík+rezance+fazuľa=to nepoznám..ty máš asi kuchársku knižku s takýmito receptami..??toľko si ich už dala... taká mladá..a vieš-čo ja staršia - mám rada..:-))ň
tú polievočku-to áno-akurát ja dávam klobásku...fazuľu-tú veľkú-my ju voláme "švábka" sadíme-varíme-ľúbime...
si veľmi pracovitá-@izabella-v kuchyni aj v záhrade..vážim si ťa-hoc nepoznám..:-)
tatranka
Myslím,že tou fazuľou to jedlo je zaujímavé a výdatné.
dodo46
izabelka !!
teraz si mi ulahodila. Fazuľa so slížami je moje obľúbené jedlo. Krutóny
som k nej neskúšal, ale poprobujem. Musím však zohnať tu veľkú bielu fazuľu. Mám len strakatú švábku a tá by sa nehodila- je sypká.
Nebola babička náhodou z Hornej Nitry? Tam sa takáta fazuľa varí .

havino
aj ja varievam niečo podobné, bielu fazulu so zeleninou, s klobáskou pokrájanou, zásmažka a trošku majoránky na koniec, podáva sa tiež so zvlášť uvarenými rezancami,tiež také širšie musia byť, je to dobrotka
havino
zabudla som dodať,že ten chlebík je pre mňa niečo nové, vyskúšam
margaretka28
Fazuľa a do nej slíže, nepoznám nič lepšie, chleba ani ja nedávam, ale za pokus to stojí.:-)
izabella929
@afataga , ďakujem...)@anina6...tu u nás na Maďaroch, sa cestoviny drobné kocky dávajú do nedeľného mäsového vývaru...@gordonko , ja mám túto fazuľu obrovskú aj farebnú a pestujem ju na plote...krásne kvitne bielymi, fialovými a bordovými kvetmi, takže mi krásne rozkvitne celý plot a na jeseň mám úrody z nej veru do jedného 5 litr. pohára už vylúpanej a usušenej..niekedy aj viac...a chutná je...nemusím kupovať z Číny...keď uvaríš daj vedieť, ako vám chutilo.-) dík.-)
izabella929
@starkamajka..s majoránkou sa nekamarátim, ale ju pestujem počas leta a aj suším, ale iba ozaj zriedka používam do jedál...nerobí mi dobre...prajem aj tebe príjemný podvečer.-)@real...saturejka je najobľúbenejšia moja bylinka.-) pestujem aj suším ju, ale minulý rok mi pošla...inak používam čubricu a tam je saturejka obsiahnutá...ďakujem za komentár vám obom.-))
izabella929
@radost ,,,ďakujem pekne za tvoje milé slová ktorými ma denne obdarúvaš...) je to krásne...kiež by to bolo od toho, od ktorého by som si to najviac zaslúžila...teším sa, že sa ti tento komplet obed páči a dodávam, že je skutočne chutný.-)))
izabella929
@tatranka...m áš úplnú pravdu, obed je sýty...) babička mala 7 detí a ešte mňa čerticu na krku...musela nasýtiť chlapov, varila také jedlá, od ktorých neboli za hodinu zase hladní..teší ma, že sa ti recept páči a veľmi pekne ďakujem za milý komentár.-)
izabella929
@dodo46..som rada, že sa ti jedlo páči, snáď sa ti podarí niekde na trhu zohnať takú fazuľu...babky trhovníčky môžno ponúkajú na sadbu.-)babička má nemecké korene a pochádzala od Štiavnice...bola veľmi usilovná, pracovitá, zodpovedená a robila krásne ručné práce...) a tebe veľmi pekne ďakujem za milý komentár.-)
izabella929
@havino...ve ľmi sa teším, že varíme niečo podobné , no a so slížami to nemá chybu.-))u nás ich voláme ,,,csusza,,ale v konečnom dôsledku je to chutná cestovina...))@margaretka28..no a ten chlebík , to je v tom jedle najfajnešie..) je ho málo a úžasne chrumkavý...veľmi pekne vám ďakujem za milé komentáre.-)
marianne
@iizka toto by mi urcite chutilo,nie som si ista,ci by som aj chlebik davala,ked su tam rezance..ale sa vyskusanie stoji aj s nim...a tuto svabovicu mam velmi rada,tato biela maslova je zvlast chutna...
mariaklara
@izka , ja tiež tak isto varím fazuľu, ten obed dnes u Vás, to je paráda, pravý, nefaľšovaný - slovenský, to je ono, nie všelijaké tie "oné", čo ani vysloviť neviem.....
sracz
óóóch fazuľa a 17_tka a biela a jumbo - nádhera @izabella929 - čka - čím som sa voči Tebe previnil, že ma vraždíš chuťami a spomienkami!? Nikomu nedávať, zakopať hlboko pod čiernu zem, až sa u Vás na juhu ukážem, všetko zjem! Všetko je moje!! Slintám, híkam a plačem!!!
sracz
... hej a aj lyžicu - PL - mám svoju - veľkú - ešte po dedkovi Tatušovi!
izabella929
@marianne , som o tom presvedčená, že by ti to chutilo, tie kocky chlebíka sú v tom jedle famózne, až som ľutovala, že som ich viac neurobila...no a fazuľka je fakt maslová, výborná.-) ďakujem pekne.-)@zlatulik , ďakujem a teší ma, že sa páči...)@mariaklara...m áš pravdu, je to pravé jedlo, jednoduché, ničím nešmrncnuté, zo svojich domácich surovín..a veľmi pekne ďakujem za tvoje milé slová.-))
izabella929
@sracz..haha ,,si ma zase rozosmial.-)))že sa snáď toho roku vypestuje tá 17 stka fazuľa.-)))))spomienky sú krásna vec a hoci iba na jedlo z detstva je krásne...keď som bola maličká asi okolo 6-7 ročná..čo si už niečo pamätám, fazaľa bola to, čo ma so susedmi spájalo...susedka zakričala cez plot a ja som utekala na fazuľu, lebo som prišla na to, že tá susedkina je lepšia, ako naša...posadila som sa na schody, susedka prestrela pod moju malú riťku doma tkaný koberec a jedla som z malej rajničky fazuľu...až keď som bola veľká mi prezradili, že to vždy bola naša fazuľa., ktorú babička odniesla do susedov, aby som jedla...tiež spomienky na detstvo..pozdravujem za veľkú mláku.-)))
martinis
tak, @izabella929 : veľmi zaujímavý recept, tentokrát si prekvapila ty mňa nezvyčajnou kombináciou - tie rezance by som rozhodne rád vyskúšal, takže sa už teraz teším na tú chuť ! :))
izabella929
@martinis... ďakujem pekne za pochvalu, ale tú si z môjho pohľadu zaslúžiš predovšetkým ty, lebo tvaja snaha zaradiť sa tu s novými receptami je úžasná.-)môj syn veľmi rád experimentoval s jedlami a mňa to veľmi tešilo..dnes sa venuje inému..no pokiaľ vyskúšaš tento recept, prosím napíš mi.-)))už dlhú dobu sledujem tvoje recepty...)
helca103
fazuľovú s rezancami som už veľmi dávno nerobila. Tvoj obed je naozaj sýty a výborný. Niet nad jedlá našich babičiek.
izabella929
@helca103..ob čas zabúdam aj ja na staré dobré recepty a veru tie boli najchutnejšie...neboli v nich žiadne Ečka a boli zdravé a sýte...ďakujem pekne za komentár
majsterka
mohla by som vedieť p. Izabela ,pochádzate z LC alebo ste prisťahovaná ,lepšie povedané Vaša stará mama bola Lučenčanka?Pýtam sa preto lebo tento fazuľový recept nepoznám.Ďakujem za odpoveď
izabella929
@majsterka...aj keď som to už tu v odpovediach písala, ale môžem zopakovať, že babička má nemecký pôvod a prišli sem z okolia Banskej Štiavnice..nežili priamo v LC a ani ja..ďakujem pekne za komentár.-)
hannah22
velmi dobré jedlo našich babičiek, v piatok bola vždy u nás fazuľovica s lečkami alebo širokymi rezankami kedže nás bolo spolu s rodičmi šesť, bolo toho treba za velký kastrol a najlepšia bola večer,... prihrievaná, občas si spomeniem a tiež ju varím... teraz už len zohnat velkú bielu fazuľu..... dakujem za spomienku a novú variantu obľúbeného jedla.... :))
jozka2
tento tvoj recept si ukladam uz len preto,ze je po babicke,ale aj tak fazulu mam strasne rada
salinka
Všetko, kde sa vykúpala fazuľka, je výborné:-)
izabella929
@salinka...veru dnes sme dojedli strakatú fazuľovicu s údeným rebierkom a s domácou smotanou a veru že to bolo mňamkovééé.-) dobrá mäkučký chlebík k tomu...ďakujem pekne.-)
manya
tak toto idem uvariť, najskôr som namočila fazuľu a potom hľadám inšpiráciu, tento recept si pridala, keď moje dni boli plné pracovných povinností, prešvihla som ho, ale teraz prišiel vhod. Spomínam si, že takto opečený chlebík nám robila aj moja mama, vďaka za pripomenutie aj za recept.