Pečený karfiol

Ázijské karfiolové špízy

Autor receptu: siuuu

Opäť sa raz prejavila moja posadnutosť skúsiť niečo nové, či inak...* no čo už. Karfiol patrí medzi moje zakázané aj dovolené potraviny (v malom množstve), tak po čase som si pripravila túto dobrotu, ktorú som videla niekde v časopise. Ja ázijské chute môžem a kombinácia s karfiolom je veľmi zaujímavá a chutná.

2
porcie
20 (+ marinovanie) minút
príprava
15-30 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky a predvaríme ho. Nesmie byť uvarený príliš do mäkka, pretože sa vám pri napichovaní budú ružičky rozpadávať.
  2. Kým sa varí karfiol, pripravte si zmes na marinovanie - v miske prešľahajte repkový olej, sójovú omáčku a kukuričný škrob (dnes už existuje aj škrob na ázijskú kuchyňu, čo je zmes kukuričného a zemiakového škrobu, takže môžete použiť aj ten, ale rovnakú službu vám urobí aj zemiakový škrob). Do tejto zmesi namočíme predvarené odkvapkané ružičky karfiolu a necháme ich marinovať 15-30 minút.
  3. Pekáč vyložíme papierom na pečenie, marinované ružičky karfiolu napichneme na drevené špajdle (na každú špajdľu cca 3-4 ružičky), špízy uložíme na pekáč a pečieme v rúre zohriatej na 200 °C cca 15 - 30 minút, podľa veľkosti ružičiek a stupňa ich predvarenia.
  4. Počas pečenia si pripravte omáčku, ktorou špízy na tanieri polejete, a ktorá dodá karfiolu tú správnu ázíjskú chuť. Omáčku pripravíme tak, že najskôr v miske zmiešame škrob rozmiešaný v troške zeleninového vývaru. V panvici rozohrejeme sezamový olej, na ňom rýchlo orestujeme nadrobno pokrájaný alebo prelisovaný cesnak, očistený a nastrúhaný čerstvý zázvor, do ktorých pridáme rybaciu aj sójovú omáčku, cukor, zvyšok vývaru a rozmiešaný škrob. Ja som vývar prilievala postupne - regulovala som ním hustotu omáčky. Omáčku miešame a varíme do zhustnutia. Kto má rád pikantnejšie jedlá, môže omáčku dochutiť chilli alebo chilli omáčkou.
  5. Upečené špízy podávame posypané nasucho orestovanými sezamovými semienkami a posekanou vňaťou jarnej cibuľky.