Ázijská hríbová polievka z enoki, shiitake a tofu
Autor receptu: 2010
Zaujmava azijska kombinacia susenych shiitake a cerstvych enoki hribov a tofu.
Na vareche mi pomohli a uz viem ako sa enoki volaju po slovensky "Plamienka zimna"
latinsky su "Flammulina velutipes".Maju jemnu chut a pripravuju as velmi kratko .V
cinskom lekarstve sa tiez pouzivaju na choroby pecene.Shiitake sa volaju "Huzevnatec
jedly "a pouzivaju sa pri znizovanu chloresteloru v tradicnom lekarstve.
PS: tieto info mam z linku na huby
http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Lentinula-edodes/Huzevnatec-j
20 minút príprava |
20 minút tepelná úprava |
Postup
- Shitaki susene hriby namocime do vody podla navodu, ked sa napiju pokrajame na platky,
Tofu tvrdsie nakrajame na na kocky a nechame marinovat s hribovou sojovou omackou cinskym octom min. 30 minut.
Medzi tym si pripravime na drobno nakrajany cesnak , jarnu cibulku a cerstvy zazvor.
- Na horuci olej dame cele secuanske korenie ,pomiesame pokial nezacne praskat,a hned pridame cesnak a cerstvy nakrajany zazvor ktory kratko oprazime.
Povyberame namarinovane tofu a tiez oprazime.Potom som pridal "napucane" susene shiitake a po niekolkych minutach som prilial marinadu v ktorej bolo tofu a este som pridal cinske vino na varenie . Pridal vodu v ktorej bol rozmiesany kuraci bujon ( mnozstvo podla potreby kolko vas je ) u nas to bolo tak 3/4 litra.
Dal varil cca 10 minut , ( zalezi od hribov ).
- Enoki ptrebuju len tak 1-2 minuty lebo tieto boly velmi mlade.
Odkrezal spodnu cast a rozdelil, pridal do polievky tak isto som pridal jarnu cibulku a na drobno nakrajanu koriandrovu vnat.
Z Polievky som odobral par sufaniek a v miske som zmiesal s maizenou aku chceme hustu a vlial naspat a prevaril.Osolil podla potreby.