Ázijská hríbová polievka z enoki, shiitake a tofu

Autor receptu: 2010

Zaujmava azijska kombinacia susenych shiitake a cerstvych enoki hribov a tofu. Na vareche mi pomohli a uz viem ako sa enoki volaju po slovensky "Plamienka zimna" latinsky su "Flammulina velutipes".Maju jemnu chut a pripravuju as velmi kratko .V cinskom lekarstve sa tiez pouzivaju na choroby pecene.Shiitake sa volaju "Huzevnatec jedly "a pouzivaju sa pri znizovanu chloresteloru v tradicnom lekarstve. PS: tieto info mam z linku na huby http://www.nahuby.sk/atlas-hub/Lentinula-edodes/Huzevnatec-j

20 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Shitaki susene hriby namocime do vody podla navodu, ked sa napiju pokrajame na platky, Tofu tvrdsie nakrajame na na kocky a nechame marinovat s hribovou sojovou omackou cinskym octom min. 30 minut. Medzi tym si pripravime na drobno nakrajany cesnak , jarnu cibulku a cerstvy zazvor.
  2. Na horuci olej dame cele secuanske korenie ,pomiesame pokial nezacne praskat,a hned pridame cesnak a cerstvy nakrajany zazvor ktory kratko oprazime. Povyberame namarinovane tofu a tiez oprazime.Potom som pridal "napucane" susene shiitake a po niekolkych minutach som prilial marinadu v ktorej bolo tofu a este som pridal cinske vino na varenie . Pridal vodu v ktorej bol rozmiesany kuraci bujon ( mnozstvo podla potreby kolko vas je ) u nas to bolo tak 3/4 litra. Dal varil cca 10 minut , ( zalezi od hribov ).
  3. Enoki ptrebuju len tak 1-2 minuty lebo tieto boly velmi mlade. Odkrezal spodnu cast a rozdelil, pridal do polievky tak isto som pridal jarnu cibulku a na drobno nakrajanu koriandrovu vnat. Z Polievky som odobral par sufaniek a v miske som zmiesal s maizenou aku chceme hustu a vlial naspat a prevaril.Osolil podla potreby.