Avokádové guľôčky v ľanových krekroch s horčicovým dressingom
Autor receptu: proste0monika
Inšpirovala som sa receptom na vita čevabčiči (http://varecha.pravda.sk/recepty/cevabcici-ziva-
strava/33878-recept.html) ale mierne som ho pozmenila a pridala k nemu kopec zeleniny a dressing
.=)
4 porcie |
20 minút príprava |
12 minút tepelná úprava |
Postup
- Semienka na krekry si dopredu namočíme do studenej vody a necháme niekoľko hodín bobtnať. Ak už pustili sliz preklopíme ich na sitko a prebytočnú vodu necháme stiecť. Vložíme ich do misky a pridáme klíčky a sušenú cibuľku a rozmixujeme na kašu (nemusí to byť rozmixované úplne na kašu, je to tak chutnejšie ale musí byť z toho také spojené "cesto") Pokiaľ máte sušičku, cesto výjde tak na dve misky, ak sušičku nemáte rozotrite masu na papier na pečenie v tenkej vrstve do tvaru akého chcete. Cez noc necháme sušiť buď na rozohriatom radiátore, v sušičke alebo pootvorenej trúbe.
- Na dressing si vložíme do misky sezamové semienka, horčicové semienka a zalejeme ich šťavou z dvoch citrónov a odložíme do chladničky asi na dve hodinky, kým sa štavou nenasiaknu. Pokial používate ako sladidlo sušené ovocie (datle alebo hrozienka) dáme ich nabobtnať spolu so sezamom a horčicou, ak cukor alebo hocaký sirup pridáte ho až pred mixovaním. Keď už je citrónová šťava vsiaknutá, hmotu rozmixujeme , pridávame vodu kým nebude mať konzistenciu horčice, dochutíme sójovou omáčkou poďla potreby.
- Na guľočky si nachystáme očistené zrelé avokádo a nasucho pomleté alebo rozmixované semienka. Avokádo roztlačíme, prisypeme semienka a nastrúhaný cesnak. Na tanieriku si zmiešame červenú papriku s rímskou rascou a lahôdkovým droždím. Z hmoty si vytvarujeme malé guľočky a obalíme ich v zmesi na tanieriku.
- Z ľadového šalátu pooddelujeme listy, tak aby sa čo najmenej roztrhali. N každý list položíme kus krekra a potrieme ho dressingom. Na to položíme guľôčky a zeleninu podľa chuti a zrolujeme. A môžme jesť! =)