Avokádová nátierka

matus113 - fotkamatus113, 16. mája 2010
Avokádová nátierka
Foto: matus113

Exotická pochúťka k dobrému bielemu vínku.

4
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Umyté avokádo si rozpolíme na dve časti. Kôstku vyberieme a dužinu si vydlabeme do misky.

  2. 2

    Pridáme rozpučený cesnak, okoreníme, osolíme a roztlačíme vidličkou. Podávame s pečivom a dobrým vínkom.

Diskusia k receptu

Vymazať
slnieckosom
Ja pridávam aj syr v črievku, najradšej Bambino a raz som skúsila pridať i trošku masla - chutilo nám :-) Odporúčam túto dobrotku :-)
Vymazať
sjuz
ja zasa pridávam ešte citrónovú šťavu, aby nezoxidovalo, a olivový olej, a cibuľku....:)celkovo avokádo milujem.
Vymazať
lubjak
keď je avokádo zrelé,je vynikajúce ako príloha ku hlavnému jedlu,len nakrájané,okorenené,jemne ocitrónované
Vymazať
evas13
No aj ja som už raz robila túto pomazánku, len neviem čo som tam dala a veľmi nám chutila. Minule som si aj kúpila avokádo akosi som ho zabudla v nákupnej taške na kolieskach, keď sme ho našli musel putovať so koša. Škoda!
Vymazať
hannah22
ďakujem za recept , práve mám jedno v chladničke a nespotrebovalo sa tak zajtra skúsim , díky ... :))
Vymazať
kuchticka
Zabudla som dodat, ze avokado obsahuje vela tuku, takze sa nemusi pridavat maslo ci olej, iba ti, co chcu pribrat na vahe.
Vymazať
sjuz
ale zdravého tuku. esenciálne mastné nenasýtené kyseliny.
Vymazať
elab
Vynikajuce, robim to uz niekolko rokov, no ja pridavam jemnejsie biele korenie, cesnaku len male mnozstvo.
Vymazať
sovka62
V živote som to nejedla. Varovali ma, že ak kúpim nezrelé, bude hnusné. Ale ako mám poznať, že je práve tak akurát? Pýtala som sa predavačky, nevedela mi povedať, to čo vedela určite, bolo dať mi najavo aby som sa nepýtala na sprostosti.
Vymazať
sandratamer
@sovka62 , nezrelé hnusné určite nebude, len sa nebude dať roztlačiť. Ak je nezrelé, a teda tvrdé, treba ho nechať dozrieť. Ja ho zvyčajne nechám položené 1 deň v miske s ovocím pri izbovej teplote a na druhý deň je už krásne mäkké. Horšie to je skôr ak prezreje. Vtedy môže byť "hnusné", také som už raz vyhodila :-))
Vymazať
roska
Avokádo je zrelé ak sa dá stopka ľahko odstrániť a po pritlačení prstom na povrch ostane jamka. Najlepšie som jedla grécke. Niektoré avokádo má iba jemnú kožku a iné má ako keby škrupinku. Po vybratí dužiny ostane mištička, ktorá sa dá naplniť tou nátierkou. Vyzerá to efektne.
Vymazať
jarco
Zrelé avokádo je na dotyk mäkké. Ale nie príliš, potom už býva zvnútra hnilé. Problém je, že aj akurátne zrelé a zvonka dobre vyzerajúce avokádo môže mať vnútri nepríjemné žilky, s ktorými sa ťažko niečo dá urobiť (apsoň ja nemám nervy ich vyberať). Je to lotéria, cca každý štvrtý raz kúpené avokádo vyhodím. Ale kupujem pravidelne, stojí to za to :-) Citrónovú šťavu fakt treba do nátierky pridať, inak môže byť o pol hodiny hnedá. Ale aj kvôli chuti. My pridávame aj nadrobno nasekané rajčiny, koriander a trochu drveného čili.
Vymazať
jarco
Ešte jedna rada: nie celkom zrelé avokádo treba jednoducho odložiť niekam, kde pri izbovej teplote dozreje - nie do chladničky. Správa sa podobne ako banány, stačí pár dní a je fajn. Ale totálne nezrelému avokádu k dozretiu nepomôžu ani dva týždne.
Vymazať
2010
jarco ma uplne pravdu s citronovou alebo s limetkou stavou bez problemov do ladnicky a aj na druhy den je stale rovnakej farby , inac "zhrdzavie" to iste ako sa stane s jablkami.

Vymazať
nbert
skuste jednu vec. zoberte cerstve avokado, nakrajajte na kocky a ochutnajte. potom ho osolte a ochutnajte znova. Ten rozdiel ma vzdy ocari, pride mi to neuveritelne.
Vymazať
forneta
použícvala som to ale prešla ma naň už chuť... zrelé avokádo je také čierne... nezrelé je zelené... teda šupa je čierna alebo zelená... a keď je šupa čierna tak nesmie puknúť šupa pri jemnom zmačknutí... ak pukne,. ye prezreté...
Vymazať
cinkla
A uplne najlepsie avokado je :rozpolene, s malom stipkou soli a citronom. Ja ho ale rada mam aj len uplne prirodne (primerane zrele )
vyjest jednoducho lyzickou. Vsezone si ho nenecham ujst aspon raz do tyzdna
Vymazať
kopretina
Přidávám do pomazánky avokádovou pecku - má potom lepší chuť. A nejvíc mi chutná černé, se zeleným už jsem se párkrát napálila.
Vymazať
rea1
avokado vydlabeme a vnutro spotrebujeme. kazdy podla svojej chuti. na tom sme sa zhodli. ale ja mam este pokracovanie - supku nevyhodime ale vecer, ked mame cas sami na seba, si jej vnutornou stranou napatlame ruky, spravime si pohodlicko a po 10 - 30 minutach ruky oplachneme vlaznou vodou. zazraky sa deju, vysledok je lepsi ako po pouziti toho najlepsieho kremu. koniec-koncov, z avokada je aj vynikajuca pletova maska, len to uz asi nepatri na varechu. :-))
Vymazať
nesi
Tiež ho robievam ako je na videu ale pridávam šťavu z citróna je to výborné a ešte rea1 prečo by to nepatrilo na varechu? Veď aj mi kuchárky chceme byť pekné čo vy nato?
Vymazať
nejedla22
Ja som spravila tento recept podobne, ale som pridala pomleté slnečnicové jadrá - sýtejšie a možno aj chutnejšie! Možno aj všetko spolu rozmixovať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia