Arménsky koláč Nazook (fotorecept)

Autor receptu: zuzanka1367

Vôbec netuším, či je to pravý recept na nazook, to je ako aj s našou kapustnicou, opekancami, šiškami...čo región, to odchylka, tak nech mi je odpustené :) Ale tá chuť milí Varecháči je skvelá...inšpirácia: http://www.thedaringkitchen.com/recipe/armenian- nazook-nutmeg-cake

30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hneď po ránu si spravíme cesto z masla, múky, smotany, štipky soli a sušeného droždia. Vymiesime asi po dobu 10 minút, cesto je pružné, pevné, zabalíme do fólie a odložíme na 3-5 hodín na chladné miesto.
  2. Tu som trochu pomenila pôvodný recept, lebo v ňom bola plnka s 220 g múky, ktorá sa spolu s maslo a cukrom spojila v mrveničku, ja som múku nahradila orechmi a kokosom a tak som spravila mrveničkovú plnku každú inej chuti tak, že som zmiešala uvedené prísady.
  3. Odpočinuté cesto dáme trošku povoliť pri izbovej teplote. Nečakajte, že Vám nakysne ako knedľa :) a rozdelíme ho na 4 časti, každá váži približne 420 g a rozvaľkáme cesto na obdĺžnik o rozmeroch 40 x 30 cm, múkou na podsypanie šetríme, s cestom sa pracuje dobre, je elastické a nelepí sa. Na rozvaľkané cesto rozložíme rovnomerne plnku a urobíme závin.
  4. Takto postupne naplníme všetky štyri záviny, natrieme ich rozšľahaným vajcom, pokrájame na kúsky dlhé približne 5 cm a uložíme na papier na pečenie. Rúru zohrejeme na 180 stupňov a pečieme približne 35 minút. Čas si odsledujete podľa vlastných skúsenosti, šíriacej sa vôni a zodpovedajúcej farby :)
  5. Upečené roládky sú chrumkavé, krehké aj po vychladnutí, cesto nevädne, sú veľmi chutné a aj dosť sladké, ak máte potrebu, tak cukor uberte. Ak máte niekto skúsenosť s týmto koláčom, podeľte sa...