Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom fotorecept

pusta - fotkapusta, 23. júla 2014
Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept)
Foto: pusta

Tento recept patrí Judith Stahl, ktorá ho pripravila v TV relácii o varení, zaujal ma, vyskúšala som ho, je výborný a preto sa o tento recept podelím. Ide o pikantné voňavé korenené mäsové guľôčky s mätou a jogurtom, recept som pozmenila len máličko podľa našej chute u nás doma. Recept je rýchly, jednoduchý a nenáročný na čas a prípravu, zároveň veľmi zdravý.

4
porcie
15 minút
príprava
5 + 5 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

500 g
1 ks
2 hrste
1 zväzok
3 strúčiky
1 ČL
podľa chuti
2 PL do guľôčok
podľa potreby na vyprážanie
1/2 ČL
na ochutený jogurt:
200 ml
1 strúčik
1/4 ČL
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do misy som dala jarnú cibuľku aj s vňaťou, pokrájanú na kolieska,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...pokrájanú čerstvú chilli papriku na kolieska,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..umyté a na drobno pokrájané listy mäty piepornej,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...mleté jahňacie mäso, Judith Stahl použila mleté morčacie mäso,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...mäsko som osolila,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...pridala som prelisovaný cesnak,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...mletú škoricu,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...rímsku rascu,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...a všetko som spolu dobre premiešala,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...na záver som priliala ešte 2 PL olivového oleja a zase som všetko spolu premiešala.

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Z tejto zmesi som vytvarovala mäsové guľôčky veľkosti asi tenisovej loptičky.

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Guľôčky som vyprážala v rozohriatom olivovom oleji na na strednom plameni z každej strany pekne do hneda a do chrumkava,...

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...dala som ich odsať z prebytočného tuku na papierovú kuchynskú utierku.

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som ich horúce s jogurtom, ktorý som ochutila soľou, citrónovou šťavou, cesnakom a rímskou rascou, v recepte Judith Stahl sa jogurt zmieša s medom, obyčajnou mletou rascou a soľou. Ako prílohu som podávala couscous, vhodná je aj jazmínová ryža alebo ryža basmati. Recept na couscous mám tu na vareche.

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Záber zblízka. Ide o veľmi chutné voňavé pikantné korenené mäsové guľôčky s osviežujúcou chuťou mäty a zjemňuje celý pokrm ochutený jogurt. Odporúčam vyskúšať tento vynikajúci recept od Judith Stahl, dokonca aj tým, ktorí nie sú práve milovníkmi pikantných jedál, lebo ako celok je to výborné jedlo ako už arabské jedlá sú, okrem toho je to veľmi zdravé jedlo.

    Arabské mäsové guľôčky z jahňacieho mäsa s mätou a jogurtom (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

18 komentárov k receptu
Prepáč, @pusta , ale neviem si pomôcť, stále mi príde zbytočné, na každý krok pridať fotku. Raz si písala, že je to hlavne kvôli začiatočníkom, ale myslím, že aj začiatočník vie, ako vyzerá napr. prelisovaný cesnak...práca navyše...priznám sa, že keď tam vidím toľko obrázkov až ma to odrádza, pritom máš fajn recepty. Neber toto ako kritiku, je to len môj názor:)pekný deň:)
@pipnat , neberiem to ako kritiku a ani to neberiem v zlom :-)
vieš, ja už som raz taká a iná nebudem, to je môj spôsob pridávania receptov.
každý nech si robí tak, ako to jemu vyhovuje, ja takto považujem za správne a za názorné.
ked je niekto zbehlejší a skúsenejší, pozerať nemusí a ked je začiatočník, tak mu to dobre padne.
poznám veľa takých, čo varia krok za krokom podľa obrázkov v postupe.
dakujem za tvoj názor a prajem ti tiež pekný deň. :-)
@frezia , som rada, že sa ti recept páči, mňa tiež zaujal reccept Judith Stahl z tých istých dôvodov.
krásne to rozvoniavalo, ked som to robila a výborne chutilo. :-)
poteší ma ak, vyskúšaš, potom poprosím o názor.
dakujem za pochvalu, uloženie do kk.
robievame skoro identicky (olej do mäsa nedávam, rímsku rascu v mažiari na hrubo utlčiem) na vonkajšom grile na pahrebe z dreveného uhlia - výborné :-)
@safran , ja tiež robievam rôzne arabské mäsové guľôčky, mám vo zvyku dokonca opražiť rímsku rascu na sucho a krátko, tu som však zmeny veľmi nerobila, v pôvodnom recepte rímska rasca nebola, mne by chýbala.:-)
olej však do mäska v recepte od Judith Stahl bol, pridala som ho aj ja a išlo oveľa lepšie tvarovať guľôčky, nič z nich nevypadávalo - chilli,cibuľka a ani mäta, výborne držalo všetko pohromade, nemusela som si vôbec navlhčiť ruky vodou.
odporúčam ti toto vyskúšať, ak ich na budúce budeš robiť aj na grilovanie, ja zase skúsim podrviť predtým rímsku rascu.
dakujem za radu,spravím a dakujem aj za potvrdenie, že arabské mäsové guľôčky sú výborné :-)
@pusta , som rada, že si to nezobrala v zlom a ďakujem za tvoje vysvetlenie, išlo mi vlastne len o to ušetrenie času, ja ho veru nemám nazvyš pri dvoch malých deťoch a práci, preto sa na to pozerám z tejto stránky....:)
Pipnat je sloboda slova a písma, ale ten prvý komentár bol zbytočný.
Pusta mne sa to veľmi páči ako si to nafotila a napísala k tomu komentár. Čítanie nieje predsa varenie, že to až tak zdržuje. Ak niekto nechce čítať, nech preskočí obrázky. Nech si prečíta suroviny/ je taký výborný kuchár/ a postupuje podľa seba. Mne to takto veľmi, veľmi vyhovuje....
Niekto ťa vždy takto provokuje potom sa to nedá čítať. Nevšímaj si takéto blbé pripomienky. Teraz budem na odstrel ja. Mám rada tvoje recepty tak ako je tento popísaný. *****

Pridaj komentár k receptu: