Apple Galette (fotorecept)

Autor receptu: sdb

Nemám slov. Mám neustále plnú pusu vanilky, jablka a škorice. Jednoduché a božské, presne tak, ako to v kuchyni máme radi. Už nech je jeseň, diéta bude jasná...

12
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 210 °C

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 210 stupňov. Vyložíme maslo, aby malo aspoň izbovú teplotu. Očistíme si jablká a podľa chuti nakrájame, alebo nastrúhame. Krajší variant je s nakrájanými (alebo pohodlnejší) a chutnejší je s nastrúhanými. Kto má to šťastie, že má zavarené, pokojne použite i tie, pozor potom na cukor, ak ste zavarili s cukrom, znížte jeho množstvo.
  2. Jabĺčka pocukrujeme, zasypeme škoricou a necháme dobre premiešať chute.
  3. Na Frangipane zmiešame kryštálový cukor s maslom a miešame pokiaľ nevznikne bledá pena. Pridáme vajíčko a extrakt. Premiešame. Na záver pridáme mleté mandle a múku a vznikne nám hustá mandľová pasta Frangipane. Dve možnosti ako si to zjednodušiť: 1. miesto kryštáľového cukru a vanilkového extraktu použite vanilkový cukor (40 - 50g.) 2. Mandľová múka je nahraditeľná mletými mandľami, ktoré si poľahky spravíte z lupienkov mixérom, celé mandle dajte len do naozaj výkonného mixéra a hlbokej nádoby (prípadne použite ponorný).
  4. Lístkové cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3mm a rozdelíme na 12 obdĺžnikov (na dva plechy). Veľkosť obdĺžnikov alebo štvorcov si stanovte sami, ideálne podľa veľkosti jabĺk ak robíte s plátkami. Tiež pozor na to, z maličkých štvorčeko plnka pri pečení stečie (3 x 3 cm som skúšala, my máme radi jednohubky). Kto podvádza (ako v tomto prípade ja), používa balené cesto, pozor, je tenšie, ideálne je preto použiť aspoň dve na sebe, inak sú koláčky viac chrumkavé ako šťavnaté. Najlepšie je naozaj si dať tú námahu a rozvaľkať klasické balené.
  5. Frangipane rozdelíme rovnomerne na všetky kúsky. Oficiálne majú vyzerať asi ako tie vzadu, vrstva je tenká, natretá. My máme radi poriadne naložené koláčiky, preto som si pomohla založením okrajov, aby plnka nevytiekla, ale stihla stuhnúť.
  6. Naložíme jabĺčka, ktorými môžeme ešte rovnomerne rozložiť plnku na koláčiky...
  7. Pečieme pri už spomínaných 210 stupňoch 15 - 20 minút s tým, že 3 - 5 minút pred dopečením môžeme posypať mandľami. Hotový koláčik pocukrujeme a ideálne ešte teplý podávame... Verziu sme vyskúšali s lesným ovocím, jednoznačne môže byť, ale potom treba založiť cesto, aby s plnkou nezliezlo ovocie počas pečenia dolu. :)