Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept)
Autor receptu: gigips
Možno ste už niekedy v Alpách pri lyžovačke alebo túre niekde na chate ochutnali jablkovú
štrúdľu, ktorá vám chutila a ostala v pamati...možno by ste si ju chceli pripomenúť, alebo
pre tých, ktorí ju ešte neochutnali, by som sa rád podelil s týmto receptom...
10 porcií |
30 minút príprava |
40 minút na 170 °C |
Postup
- "Murbteig"alebo"krehké"cesto, alebo po našom ani neviem ako sa povie toto cesto, robím vždy v takom množstve, vyjdú mi z toho 4ks cesta, tri zamrazím a jedno použijem. Jednoducho zmiešať spolu všetky suroviny. Maslo trochu zmäknuté a mlieko teplé. Komu to zvládne kuchynský robot tak to má uľahčené...toto cesto je použiteľné aj na iné koláče, čo aj využívam a je ľahko spracovateľné a chutné, takže ho viete využiť, ak sa vám to množstvo surovín zdá veľké..Mal som zamrazené, takže fotku z prípravy cesta nemám...inak toto bolo bezlepkové, kde som použil pohánkovú a bezlepkovú múku/Promix Uni/v pomere1:1..
- ...rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, ktorý máte...popr.trochu vačšie...
- ...očistíme jablká...mal som aj dve hrušky, tak išli aj tie...a nakrájame na kocky, približne ako sa vám chce...
- všetky suroviny plnky...
- ...zmiešame s nakrájanými jablkami...pardon zabudol som aj na škoricu...ak nemáte pínie, môžu byť orechy alebo madle pomleté, čo máte...
- ...plnku dáme do stredu cesta..
- ...preložíme jednu stranu,tak že chytíme po stranách papier a dáme cez plnku...potrieme boky vajíčkom...
- ..preložíme boky, potrieme vrch vajíčkom..
- ..preložíme poslednú stranu..
- ...papier chytíme po stranách, trochu natiahneme a štrúdľu preklopíme na pripravený plech s papierom, trošku ju ešte potlačíme, vyformujeme a celú potrieme vajíčkom....poprípade aj ozdobne narezať/jemne/vrch..
- ..a dať zapiecť na 170st 40-45min..
- ...podáva sa len tak čistá alebo so šľahačkou alebo ako ja s teplou vanilkovou omáčkou....pridal som tento fotorecept aj pre známych, ktorí si ho furt pýtali, takže takto som vybavil aj ich...dobrú chuť..