Apfelstrudel alebo tirolská jablková štrúdľa (fotorecept)

Autor receptu: gigips

Možno ste už niekedy v Alpách pri lyžovačke alebo túre niekde na chate ochutnali jablkovú štrúdľu, ktorá vám chutila a ostala v pamati...možno by ste si ju chceli pripomenúť, alebo pre tých, ktorí ju ešte neochutnali, by som sa rád podelil s týmto receptom...

10
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. "Murbteig"alebo"krehké"cesto, alebo po našom ani neviem ako sa povie toto cesto, robím vždy v takom množstve, vyjdú mi z toho 4ks cesta, tri zamrazím a jedno použijem. Jednoducho zmiešať spolu všetky suroviny. Maslo trochu zmäknuté a mlieko teplé. Komu to zvládne kuchynský robot tak to má uľahčené...toto cesto je použiteľné aj na iné koláče, čo aj využívam a je ľahko spracovateľné a chutné, takže ho viete využiť, ak sa vám to množstvo surovín zdá veľké..Mal som zamrazené, takže fotku z prípravy cesta nemám...inak toto bolo bezlepkové, kde som použil pohánkovú a bezlepkovú múku/Promix Uni/v pomere1:1..
  2. ...rozvaľkáme na papieri na pečenie na veľkosť plechu, ktorý máte...popr.trochu vačšie...
  3. ...očistíme jablká...mal som aj dve hrušky, tak išli aj tie...a nakrájame na kocky, približne ako sa vám chce...
  4. všetky suroviny plnky...
  5. ...zmiešame s nakrájanými jablkami...pardon zabudol som aj na škoricu...ak nemáte pínie, môžu byť orechy alebo madle pomleté, čo máte...
  6. ...plnku dáme do stredu cesta..
  7. ...preložíme jednu stranu,tak že chytíme po stranách papier a dáme cez plnku...potrieme boky vajíčkom...
  8. ..preložíme boky, potrieme vrch vajíčkom..
  9. ..preložíme poslednú stranu..
  10. ...papier chytíme po stranách, trochu natiahneme a štrúdľu preklopíme na pripravený plech s papierom, trošku ju ešte potlačíme, vyformujeme a celú potrieme vajíčkom....poprípade aj ozdobne narezať/jemne/vrch..
  11. ..a dať zapiecť na 170st 40-45min..
  12. ...podáva sa len tak čistá alebo so šľahačkou alebo ako ja s teplou vanilkovou omáčkou....pridal som tento fotorecept aj pre známych, ktorí si ho furt pýtali, takže takto som vybavil aj ich...dobrú chuť..