ANZAC keksy (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Nazov tychto keksov ANZAC je skratena forma z nazvu Australia New Zealand Army Corp (Australsko Novo Zealandske vojenske zdruzenie). Pocas 1. svetovej vojny australski a novozelandski vojaci bojovali povedla anglickych oddielov v Turecku. Australske mamicky, manzelky a dcery piekli tieto kekse a posielali svojim drahym do Turecka. Pouzivali suroviny, ktore boli dostupne v tej dobe. Tieto kekse su tu aj teraz oblubene a tiez ich vylepsuju roznymi prisadami.

38ks
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Do misky som si pripravila muku, ovsene vlocky, hnedy cukor a kokosovu mucku.
  2. Do maleho hrnceka som si dala rozpustit maslo, do rozpusteneho masla som pridala golden syrup, vodu a sodu bicarbonu.
  3. Suche suroviny v miske som najprv spolu premiesala a potom som na to vyliala rozpustene maslo.
  4. S lyzicou som vsetko spolu premiesala a vznikla z toho husta masa.
  5. Z masy som rukou sformovala gulky velkosti 3cm priemer a ulozila som ich na plech. Papier na peciene som trochu pomastila.
  6. Gulky som dala piect do rury 180°C na 15 minut. Roztiekli sa a vznikli z nich kekse.
  7. Z tejto davky bolo 38 keksov. Zdalo sa mi, ze to bude malo, preto som si zarobila este jednu davku. Do tejto som pridala za salku (choc chip) cokoladovych lupienkov. Mozu sa tiez pridat orechy.
  8. Vsetky kekse som ulozila do krabice, ktora sa da uzatvorit. Takto ulozene kekse vydrzia chrumkave, pokym sa nezjedia.
  9. Kupila som si javorovy sirup a porovnala som ho s golden syrup. Javorovy sirup je ovela redsi, ma trochu podobnu chut ako golden syrup. Golden syrup ma konzistenciu ako husty med. Ak nemate golden syrup, mozte ho nahradit medom, alebo; pol medom a pol javorovym sirupom.