ANZAC keksy fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 12. októbra 2010

Nazov tychto keksov ANZAC je skratena forma z nazvu Australia New Zealand Army Corp (Australsko Novo Zealandske vojenske zdruzenie). Pocas 1. svetovej vojny australski Zobraziť celý popisNazov tychto keksov ANZAC je skratena forma z nazvu Australia New Zealand Army Corp (Australsko Novo Zealandske vojenske zdruzenie). Pocas 1. svetovej vojny australski a novozelandski vojaci bojovali povedla anglickych oddielov v Turecku. Australske mamicky, manzelky a dcery piekli tieto kekse a posielali svojim drahym do Turecka. Pouzivali suroviny, ktore boli dostupne v tej dobe. Tieto kekse su tu aj teraz oblubene a tiez ich vylepsuju roznymi prisadami.

38ks
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 šálka
1 šálka
1 šálka
1/2 šálky
125 g
2 PL
1 PL
1/2 ČL




Postup

  1. 1

    Do misky som si pripravila muku, ovsene vlocky, hnedy cukor a kokosovu mucku.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do maleho hrnceka som si dala rozpustit maslo, do rozpusteneho masla som pridala golden syrup, vodu a sodu bicarbonu.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Suche suroviny v miske som najprv spolu premiesala a potom som na to vyliala rozpustene maslo.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S lyzicou som vsetko spolu premiesala a vznikla z toho husta masa.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Z masy som rukou sformovala gulky velkosti 3cm priemer a ulozila som ich na plech. Papier na peciene som trochu pomastila.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Gulky som dala piect do rury 180°C na 15 minut. Roztiekli sa a vznikli z nich kekse.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z tejto davky bolo 38 keksov. Zdalo sa mi, ze to bude malo, preto som si zarobila este jednu davku. Do tejto som pridala za salku (choc chip) cokoladovych lupienkov. Mozu sa tiez pridat orechy.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vsetky kekse som ulozila do krabice, ktora sa da uzatvorit. Takto ulozene kekse vydrzia chrumkave, pokym sa nezjedia.

    ANZAC keksy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kupila som si javorovy sirup a porovnala som ho s golden syrup. Javorovy sirup je ovela redsi, ma trochu podobnu chut ako golden syrup. Golden syrup ma konzistenciu ako husty med. Ak nemate golden syrup, mozte ho nahradit medom, alebo; pol medom a pol javorovym sirupom.

Diskusia k receptu

evusik
takéto keksíky mám rada, pretože v plechovici väčšinou vydržia dlhší čas... aj keď pri mojom mužovi? no neviem... on je na sladké :-) tvoj recept vyskúšam a uvidíme čo povie :-)
evanaaa
Dobrý receptík aj keksíky. Zaujímalo by ma, z čoho je ten Golden sirup, lebo som videla s ním viac receptov ( myslím, že ho používa aj Nigella). Javorový syrup síce mám, ale ešte som ho neotvorila, lebo neviem, či ho môžu aj diabetici.
palokuchki
@evanaaa recept na golden syrup som napisala v recepte Sticky date pudding - Datlovy zakusok. @evusik , dufam ze muzovi budu chutit. Kekse su sladke aj dost kaloricke.
dorisa
@palokuchki , keksíky sú peknučké, určite aj dobré. Niečo podobné robím aj ja, už sa pripravujem na ne, ale stále niečo iné zhliadnem a to pečiem. Potom uverejním.
mamina2
musia byt velmi dobre lebo aj velmi dobre vyzeraju urcite ich vyskusam.dakujem
samanka
podobné robievam, ale dáva sa tam celé vrecko ovsených vločiek, takže je toho strááášne veľa. @palokuchki skús pridať hrozienka, alebo slnečnicové semiačka...
mvrek
prosím aký je to ten golden sirup?
palokuchki
@mvrek , golden syrup je odpareny extract zo stavy cukrovej trstiny. Doma si ho mozes urobit takto; 600g hnedy cukor, 450ml vody, 3 platky citrona a platky z jednej limetky, nechas zovriet a varis pokial to nebude zlatohnede. Odlozis zo sporaka, vyberies platky citrona a limetky a precedis cez sitko. @samanka s tymi slnecnicovymi semienkami to urcite skusim, dakujem za napad. @dorisa bude dobre vidiet tvoj recept, inspirovat sa niecim novym. @frezia68 mozno by si mala dat zamok na krabicu od keksov a kluc zaniest susedovi. Ja som mala asi urobit to iste, vsetky kekse su uz zjedene. Dakujem vsetkym za mile komentare.
jeka
aj ja robím podobné ,a myslím ,že aj vaše budú chutné,dakujem za recept.
fatima30
toto su super keksy,poznam z mimibazaru.su perfektne,kto nema doma golden sirup,moze dat namiesto toho med.ja robievam len s medom
zmok
vyborne!!! aj moj mlsny manzel s fajnovym jazykom si pochvaluje :)))
nadia56
@palokuchki , prave som ich dopiekla, kuchyna rozvoniava, su ozaj vyborne, ja som pouzila javorovy sirup a uz som nepridala vodu, dakujem za recept:-)
paloc
super recept. som zvedavy co na tie kolaciky povie rodina
fleurdelacor
Aj ja som v Australii tak je super, že sa dostanem k všetkym surovinam z Vášho receptu.. idem si tento dnes odskusat..este niesom moc dobra v pečeni tak snad to nepokazim :))
palokuchki
@paloc , dakujem. @fleurdelacor , vitaj v klube australskych varechacov. No a samozrejme, ze na Vareche a tiez aj v Australii si tykame. Neboj sa. Nic nepokazis. Len si daj pozor a vsetko presne odmeraj.
fleurdelacor
no mam to akurat v rure..lenze mam elektricku takze ked som dala na 180 stupnov tak cakam a nic..tak som teraz pridala teplotu..no uvidim, ci sa vobec upeču :)
fleurdelacor
no dopadlo to tak ze je utorok a uz neni ani jeden lebo moja polovicka vsetko zjedla a zobrala aj kolegom do prace..ti sa smiali že či už je zo mna australčanka :)) takže dnes idem piect este raz, no skusim pridat aj hrozienka..
2010
Ja som nepiekol ale prispel na dobrocinne ucely v piatok bol Anzac Day.
Vyborna klasika :-)






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia