Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept)
Autor receptu: cesminaz
Fantastické voňavé koláče ;-P
24-25 porcií |
20 minút na 190 °C |
Postup- Na plnku si pripravime mletu škoricu, kakao, kryštalovy a praškovy cukor. Dalej na natretie cesta potrebujeme Tahini / sezamova pasta, doda plnke vynikajucu chut. Tahini potrebujeme asi 1-1,5dl na 3 zaviny. A nakoniec potrebujeme 1,5 kl anizovych semienok, ktore som zomlela na makovom mlynčeku, aby boli čím jemnejsie. Tie idu priamo do cesta.
- Do jednej misky dame obe muky, cukor, sol, van.cukor, zomlety aniz a dobre premiesame lyzicou. Potom pridame olej, bielok a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka +1 kl cukor + 40 g drozdie. Najprv zapracujeme do muky len ten kvasok, poriadne pomačkáme, aby vpilo cele množstvo. Zvlášt do jedneho poharika si pripravime 1dl mlieka, z ktoreho potom trosku stale prilievame do cesta a zakazdym to "trosku" znova dobre zapracujeme do cesta. Musi to celkom vpit. Ja som prilievala 3x, cize 0,75 dl mlieka. Cesto ma byt jemne, vláčne, pomerne mäkke a oddeluje sa od misky. Ked cesto zodvihnete a pustite, tak ono tak pomaly, natahujuco z ruky tečie dole :-) nakoniec cesto posypeme trochou muky a zoparkrat premiesime do bochnika. Poprášime ho mukou a nechame na teplom mieste 1 h nykysnut.
- Nakysnute cesto vyklopime na pomučenu dosku a rozdelime na 3 časti. Cesto tak, ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame rukami a nasledne ho vyvalkame do obdlznika na hrubku cca 4 mm.
- Natrieme ho pastou tahini (mozme aj olejom) a posypeme poriadne plnkou a trocha ju dlanou potapkame, nech sa lepsie prilepi :-) Cesto nakoniec tak prekladavo zložíme. Čiže ho nezvinieme/zrolujeme, ale tak prekladame :-) bude take ploche. Moj zloženy "zavin" bol hruby 7 cm. A napokon si ho pokrajame na rovnake kusky hrubky cca 4 cm. Vyšlo mi dokopy 25 ks...
- Koláče poukladame na olejom vytrety a trochou muky posypany plech, trocha dalej od seba. Takto na plechu nechame kolače 25-30 minut podkysnut. Ked nam kolače podkysli, ich natrieme žltkom, ktore sme rozmiesali s kvapkou vody a napokon dame kolace piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Treba si to pre istotu sledovat, lebo kazda rura pečie trocha inak.
- Kolače sa krasne upiekli a vonaju fakt neskutočne dobre :-) aníz, škorica, kakao... fantasticke ;-P Tieto kolače sa upeču tak trocha na tmavšie, ale to je asi aj tym cestom :-) Hned, ako ich vyberieme z rury, im vrch natreme kuskom masla...
- Tieto kolače su jedny z najlepších, čo som kedy piekla :-) Su lahučke, voňavé a plnka zostane vláčna. Tahini/sezamova pasta im dava tiez vybornu chut, takže ak mate moznost, dajte radsej tahini -naozaj odporučam. Ak nemate, tak dajte olej aj tak su vyborne ;-)
Vynikajuco sa hodia na desiatu, alebo na ranajky s mliekom, čajom alebo aj ku kave.
Dobrú chut ;-P
- :-)
|