Anízové kakaovo-škoricové mini záviny (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fantastické voňavé koláče ;-P

24-25
porcií
20 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na plnku si pripravime mletu škoricu, kakao, kryštalovy a praškovy cukor. Dalej na natretie cesta potrebujeme Tahini / sezamova pasta, doda plnke vynikajucu chut. Tahini potrebujeme asi 1-1,5dl na 3 zaviny. A nakoniec potrebujeme 1,5 kl anizovych semienok, ktore som zomlela na makovom mlynčeku, aby boli čím jemnejsie. Tie idu priamo do cesta.
  2. Do jednej misky dame obe muky, cukor, sol, van.cukor, zomlety aniz a dobre premiesame lyzicou. Potom pridame olej, bielok a napučany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka +1 kl cukor + 40 g drozdie. Najprv zapracujeme do muky len ten kvasok, poriadne pomačkáme, aby vpilo cele množstvo. Zvlášt do jedneho poharika si pripravime 1dl mlieka, z ktoreho potom trosku stale prilievame do cesta a zakazdym to "trosku" znova dobre zapracujeme do cesta. Musi to celkom vpit. Ja som prilievala 3x, cize 0,75 dl mlieka. Cesto ma byt jemne, vláčne, pomerne mäkke a oddeluje sa od misky. Ked cesto zodvihnete a pustite, tak ono tak pomaly, natahujuco z ruky tečie dole :-) nakoniec cesto posypeme trochou muky a zoparkrat premiesime do bochnika. Poprášime ho mukou a nechame na teplom mieste 1 h nykysnut.
  3. Nakysnute cesto vyklopime na pomučenu dosku a rozdelime na 3 časti. Cesto tak, ako sme ho odkrojili, najprv roztapkame rukami a nasledne ho vyvalkame do obdlznika na hrubku cca 4 mm.
  4. Natrieme ho pastou tahini (mozme aj olejom) a posypeme poriadne plnkou a trocha ju dlanou potapkame, nech sa lepsie prilepi :-) Cesto nakoniec tak prekladavo zložíme. Čiže ho nezvinieme/zrolujeme, ale tak prekladame :-) bude take ploche. Moj zloženy "zavin" bol hruby 7 cm. A napokon si ho pokrajame na rovnake kusky hrubky cca 4 cm. Vyšlo mi dokopy 25 ks...
  5. Koláče poukladame na olejom vytrety a trochou muky posypany plech, trocha dalej od seba. Takto na plechu nechame kolače 25-30 minut podkysnut. Ked nam kolače podkysli, ich natrieme žltkom, ktore sme rozmiesali s kvapkou vody a napokon dame kolace piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na 20 minut. Treba si to pre istotu sledovat, lebo kazda rura pečie trocha inak.
  6. Kolače sa krasne upiekli a vonaju fakt neskutočne dobre :-) aníz, škorica, kakao... fantasticke ;-P Tieto kolače sa upeču tak trocha na tmavšie, ale to je asi aj tym cestom :-) Hned, ako ich vyberieme z rury, im vrch natreme kuskom masla...
  7. Tieto kolače su jedny z najlepších, čo som kedy piekla :-) Su lahučke, voňavé a plnka zostane vláčna. Tahini/sezamova pasta im dava tiez vybornu chut, takže ak mate moznost, dajte radsej tahini -naozaj odporučam. Ak nemate, tak dajte olej aj tak su vyborne ;-) Vynikajuco sa hodia na desiatu, alebo na ranajky s mliekom, čajom alebo aj ku kave. Dobrú chut ;-P
  8. :-)