Ananásovo-pamarančovo-mandarinkovo-orieškový džem alebo inak Vianočný džem /fotorecept/

Autor receptu: izabella929

Vianoce nám čoskoro zaklopú na dvere. Každoročne v tejto dobe pripravujem skvelý Vianočný džem...je plný výborných surovín, ktoré už svojim zložením a vôňou pripomínajú Vianoce..

120 minút
príprava
80 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Hneď na začiatku napíšem, že som robila tento výborný džem z 2 dávok..keď je na polici v špajzi, minie sa vždy ako prvý...takže som kúpila ananás, ktorý po očistení mal troška cez 1 kg. ale dala som ho do džemu celý..
  2. ošúpala som si pomaranče a stiahla bielu šupku...
  3. taktiež aj manadarinky ...po očistení vážili tiež 1 kg..
  4. citróny som poriadne umyla, prekrojila na štvrťky a vybrala som celú dužinu, bez jadierok..
  5. lieskové oriešky...očistila a nožom pokrájala na malé kocky..išlo to dosť ťažko, ale dalo sa..zvykla som ich podrviť v útierke kladivom na mäso, ale som nechcela , aby sa úplne podrvili na múku...
  6. Všetko ovocie som pokrájala na malé kocky...a dosypala som aj oriešky...a pridala som za hrsť hrozienok..
  7. pridala som dvojnásobné množstvo cukru..varechou som miešala všetko, kým sa cukor naroztopil a potom som to všetko zakryla a nechala jeden celý deň stáť...občas, treba premiešať...
  8. druhý deň som všetko vyliala do hrnca a začala variť...počas varenie som pridala škoricový cukor..
  9. ke´d sa mi už zdalo, že je dostatočne hustý, urobila som skúšku na tanieriku..
  10. pod uvareným džemom som znížila plyn na minimum a začala plniť do vyumývaných ,pohárikov..
  11. naplnené poháriky som prevrátila na 5 min.hore dnom a potom vrátila zpäť...ešte som ho potom zakryla...mám taký teplý hrubý šál, ktorý mi dobre poslúži na tých niekoľko pohárikov...takže z tejto dávky mám 8 pohárikov 3,5 dl...používam ho do Vianočného pečiva a koláčov...chuťovo vynikajúci a farebne lákavý hoc aj na maslom natretý chlebík, potrieť džemom a k tomu kakao...prajem vám dobrú chuť..