Ananásovo-pamarančovo-mandarinkovo-orieškový džem alebo inak Vianočný džem /fotorecept/
Autor receptu: izabella929
Vianoce nám čoskoro zaklopú na dvere. Každoročne v tejto dobe pripravujem skvelý
Vianočný džem...je plný výborných surovín, ktoré už svojim zložením a vôňou pripomínajú
Vianoce..
120 minút príprava |
80 minút tepelná úprava |
Postup
- Hneď na začiatku napíšem, že som robila tento výborný džem z 2 dávok..keď je na polici v špajzi, minie sa vždy ako prvý...takže som kúpila ananás, ktorý po očistení mal troška cez 1 kg. ale dala som ho do džemu celý..
- ošúpala som si pomaranče a stiahla bielu šupku...
- taktiež aj manadarinky ...po očistení vážili tiež 1 kg..
- citróny som poriadne umyla, prekrojila na štvrťky a vybrala som celú dužinu, bez jadierok..
- lieskové oriešky...očistila a nožom pokrájala na malé kocky..išlo to dosť ťažko, ale dalo sa..zvykla som ich podrviť v útierke kladivom na mäso, ale som nechcela , aby sa úplne podrvili na múku...
- Všetko ovocie som pokrájala na malé kocky...a dosypala som aj oriešky...a pridala som za hrsť hrozienok..
- pridala som dvojnásobné množstvo cukru..varechou som miešala všetko, kým sa cukor naroztopil a potom som to všetko zakryla a nechala jeden celý deň stáť...občas, treba premiešať...
- druhý deň som všetko vyliala do hrnca a začala variť...počas varenie som pridala škoricový cukor..
- ke´d sa mi už zdalo, že je dostatočne hustý, urobila som skúšku na tanieriku..
- pod uvareným džemom som znížila plyn na minimum a začala plniť do vyumývaných ,pohárikov..
- naplnené poháriky som prevrátila na 5 min.hore dnom a potom vrátila zpäť...ešte som ho potom zakryla...mám taký teplý hrubý šál, ktorý mi dobre poslúži na tých niekoľko pohárikov...takže z tejto dávky mám 8 pohárikov 3,5 dl...používam ho do Vianočného pečiva a koláčov...chuťovo vynikajúci a farebne lákavý hoc aj na maslom natretý chlebík, potrieť džemom a k tomu kakao...prajem vám dobrú chuť..