Ananásové carpaccio s exotickou chili omáčkou, vanilkové lievance s aromatickým javorovým sirupom

Autor receptu: patrick

Chcel som nejako efektívne využiť ananás a ovocie ktoré som mal doma k dispozícií tak vzniklo toto :-) viem že fotka by mohla byť oveľa lepšia ale tie fotky ktoré som mal vybraté že z nich vyberiem tú najlepšiu som nechtiac vymazal takže som musel vybrať inú :-/

4
porcie
50 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Z ananásu odrežeme vrch a spodok, očistíme ho, prerežeme na štvrtiny a z každej štvrtiny odkrojíme drevnatý stred, dáme na 30 minút do mraziaka aby sa nám potom ľahšie krájal.
  2. Keď máme ananás v mraziaku tak si pripravíme chili omáčku : na panvici necháme zľahka skaramelizovať med, pridáme šťavu z 1/2 granátového jablka, 1/4 grepu a 1/4 limetky, pridáme tiež kôru z grepu a limetky a nakoniec pridáme chili podľa chuti a redukujeme kým nedostaneme konzistenciu sirupu. Potom prelejeme cez jemné sito aby sme omáčku zbavili zvyškov kôry a omáčku odložíme nabok.
  3. V mažiari si roztlčieme badyán pridáme škoricu, na panvici necháme zľahka skaramelizovať javorový sirup, pridáme koreniny, rum a zapálime. Flambujeme kým nám alkohol nevyhorí ( budťe veľmi opatrní ! ) potom omáčku zredukujeme na konzistenciu sirupu, prepasírujeme cez jemné sito aby sme sa zbavili zvyškov korenín a omáčku odložíme nabok.
  4. Na lievance si oddelíme žĺtky od bielkov. Žĺtky zmiešame s múkou a kypriacim práškom a pridáme mlieko a vanilkové semienka z vanilkového struku. Nakoniec jemne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pečieme 2 minúty z jednej strany alebo kým na vrchu nevidíme bublinky, potom otočíme a dopekáme zhruba minútu na druhej strane. Pred otočením môžeme na lievance pridať hocičo nám chutí napríklad čučoriedky, maliny, jahody, nasekanú čokoládu, orechy ale keďže v ceste nie je cukor tak je na ne možné dať napríklad kukuricu, opečenú nasekanú slaninu a podobne ... fantázií sa medze nekladú ( v tomto recepte som na ne nedával nič nechal som ich len také )
  5. Ananás po vybratí z mraziaka nakrájame na veľmi tenké plátky (skoro ako papier, najlepšie sa to robí veľmi ostrým nožom) chili omáčku dáme na tanier pod ananás, a lievance prelejeme omáčkou z javorového sirupu.
  6. Ozdobiť môžme napríklad zopár zrniečkami granátového jablka.