Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept)

Autor receptu: alexdidi

Pre tých,ktorí obľubujú kombináciu mäsa,ovocia a chilli.Slávnostné a exkluzívne zároveň.

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Pripravíme si potrebné suroviny.Zabudla som na maslo a škrob.
  2. Sušené slivky namočíme vo víne najlepšie už deň vopred alebo aspoň na 3 hodiny.Použila som Tokaj,ktorý sa tu výborne hodí,ale samozrejme môžeme použiť aj iné ťažšie víno.V panenke pomocou varešky vytvoríme otvor,ktorý vyplníme namočenými slivkami.Vopred som si z panenky vytvorila kus podľa veľkosti ananásu a zbytok panenky som pripravovala zvlášť.V mažiari rozdrvíme zelené korenie,pridáme chilli a hrubozrnnú morskú soľ.V tejto zmesi obalíme panenku a odložíme do chladničky na 3 hodiny.
  3. Očistíme ananás:odrežeme oba konce,orežeme aj po obvode a špirálovite vyrežeme aj ostatné nečistoty.Nakoniec zo stredu vyrežeme kruhovitú tvrdú časť.Existuje na to aj (vraj)dobrá pomôcka,ale kto ju nemá(ako aj ja),dobre poslúži aj dlhý, tenký a ostrý nôž.Nabudúce vyrežem ešte väčší otvor v strede,aby tam lepšie vošla panenka,lebo mne na jednej strane trochu ananás praskol,keď som ju tam strkala a ananásu bude stačiť i menej.
  4. Odležanú panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji.Opečieme aj ostatné časti panenky.
  5. Opečené mäso vložíme do otvoru v ananáse a uložíme do zapekacej misy.Celý povrch prelejeme roztopeným maslom a zapekáme v rúre vyhriatej na 180stC 20minút.Pridáme aj ostatné kúsky panenky,ktorým však stačí 10minút.
  6. Do výpeku po opečení mäsa pridáme šťavu z dvoch pomarančov(aj s kúskami pomarača i ananásu),kurací vývar a zredukujeme.
  7. Omáčku prepasírujeme cez sito.Prilejeme i precedený výpek zo zapekaného ananásu.
  8. Omáčku opäť prehrejeme a zjemníme kúskom surového masla.Môžeme prípadne zahustiť aj škróbom.Omáčka má byť sladkokyslá,ale zároveň aj jemne pálivá po chilli a zelenom korení.Práve tieto koreniny jej dávajú veľmi príjemnú a zaujímavú chuť.
  9. Zapečený ananás preliaty maslom necháme ešte chvíľu odpočívať a potom servírujeme.Pri zvlášť slávnostnom menu ešte prelejeme alkoholom a zapálime-flambujeme.