Açma sladké žemličky bez plnky či s plnkou -Turecko

Autor receptu: archaa

12
porcií
100 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja cesto nechám vymiesiť v pekárničke a to tak, že najprv začnem tekutými ingredienciami, teda dám vodu, mlieko(v ňom predom rozpustím droždie), olej, pridám bielky z vajíčok (nevyšľahané) cukor a soľ. Zapnem program "cesto" a z vrchu cez vymiešavanie pomaly po troche vsypávam múku, tak aby vzniklo mäkké cestíčko (to uz vidíte na pohľad).

    Necháme teda pekárničku pekne pracovat a cesto vykysnúť.
  2. Z hotového cesta odoberáme kúsky asi vo veľkosti vlašského orecha, urobíme guličky, v dlani jemne spľasneme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pekne vedľa seba. Dobre potrieme vrch žemličiek roztopeným margarínom, potom urobíme to iste, ale so žltkami. Na záver posypeme sezamom, môžeme aj makom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch 20-30 minút.
  3. Ak chcete urobiť žemličky plnené, cesto vypracujte takisto, akurát dajte o 1PL menej cukru. Náplň robievam takúto: 200g feta syra, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, 1CL kôpru a 1 CL paprikovej štipľavej pasty-NESOLIŤ

    Po vykysnutí odoberáme malé kúsky cesta z ktorých najprv sformujeme guličku, tú následne valčekom vyváľame a pozdlžne nanesieme lyžičkou plnku.Preložíme na polovicu ako pirohy a cesto po okrajoch stláčaním spojíme. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút podkysnúť.Potom ich potrieme rozpusteným maslom a potom žltkom, posypeme sezamom, či makom a dáme upiecť.

    A tu je foto plnených :)