Açma sladké žemličky bez plnky či s plnkou -Turecko
Autor receptu: archaa
12 porcií |
100 minút príprava |
20-30 minút na 180 °C |
Postup- Ja cesto nechám vymiesiť v pekárničke a to tak, že najprv začnem tekutými ingredienciami, teda dám vodu, mlieko(v ňom predom rozpustím droždie), olej, pridám bielky z vajíčok (nevyšľahané) cukor a soľ. Zapnem program "cesto" a z vrchu cez vymiešavanie pomaly po troche vsypávam múku, tak aby vzniklo mäkké cestíčko (to uz vidíte na pohľad).
Necháme teda pekárničku pekne pracovat a cesto vykysnúť. - Z hotového cesta odoberáme kúsky asi vo veľkosti vlašského orecha, urobíme guličky, v dlani jemne spľasneme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pekne vedľa seba. Dobre potrieme vrch žemličiek roztopeným margarínom, potom urobíme to iste, ale so žltkami. Na záver posypeme sezamom, môžeme aj makom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch 20-30 minút.
- Ak chcete urobiť žemličky plnené, cesto vypracujte takisto, akurát dajte o 1PL menej cukru.
Náplň robievam takúto: 200g feta syra, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, 1CL kôpru a 1 CL paprikovej štipľavej pasty-NESOLIŤ
Po vykysnutí odoberáme malé kúsky cesta z ktorých najprv sformujeme guličku, tú následne valčekom vyváľame a pozdlžne nanesieme lyžičkou plnku.Preložíme na polovicu ako pirohy a cesto po okrajoch stláčaním spojíme. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút podkysnúť.Potom ich potrieme rozpusteným maslom a potom žltkom, posypeme sezamom, či makom a dáme upiecť.
A tu je foto plnených :)
|