Açma sladké žemličky bez plnky či s plnkou -Turecko

archaa - fotkaarchaa, 7. júna 2013
Açma sladké žemličky bez plnky či s plnkou -Turecko
Foto: archaa
12
porcií
100 minút
príprava
20-30 minút
na 180 °C

Suroviny

500 g
1 kocka
100 ml
100 ml
100 ml
3 PL
1 ČL
2 ks
Na potretie:
2 ks
2 PL
 na posyp




Postup

  1. 1

    Ja cesto nechám vymiesiť v pekárničke a to tak, že najprv začnem tekutými ingredienciami, teda dám vodu, mlieko(v ňom predom rozpustím droždie), olej, pridám bielky z vajíčok (nevyšľahané) cukor a soľ. Zapnem program "cesto" a z vrchu cez vymiešavanie pomaly po troche vsypávam múku, tak aby vzniklo mäkké cestíčko (to uz vidíte na pohľad).

    Necháme teda pekárničku pekne pracovat a cesto vykysnúť.

  2. 2

    Z hotového cesta odoberáme kúsky asi vo veľkosti vlašského orecha, urobíme guličky, v dlani jemne spľasneme a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie pekne vedľa seba. Dobre potrieme vrch žemličiek roztopeným margarínom, potom urobíme to iste, ale so žltkami. Na záver posypeme sezamom, môžeme aj makom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 175 stupňoch 20-30 minút.

  3. 3

    Ak chcete urobiť žemličky plnené, cesto vypracujte takisto, akurát dajte o 1PL menej cukru. Náplň robievam takúto: 200g feta syra, za hrsť nasekanej petržlenovej vňate, 1CL kôpru a 1 CL paprikovej štipľavej pasty-NESOLIŤ

    Po vykysnutí odoberáme malé kúsky cesta z ktorých najprv sformujeme guličku, tú následne valčekom vyváľame a pozdlžne nanesieme lyžičkou plnku.Preložíme na polovicu ako pirohy a cesto po okrajoch stláčaním spojíme. Ukladáme na plech s papierom na pečenie a necháme asi 15 minút podkysnúť.Potom ich potrieme rozpusteným maslom a potom žltkom, posypeme sezamom, či makom a dáme upiecť.

    A tu je foto plnených :)

    Açma sladké žemličky bez plnky či s plnkou -Turecko - obrázok 3

Diskusia k receptu

archaa
ďakujem, angast, dúfam, že aj tieto skúsiš...:)
sovka62
Ako by som stála pred bufetovým stolom v hoteli v Konakli! Toho pečiva som sa nevedela dojesť a to tam tých žemličiek, kociek, rožtekov a pod. bolo hoooooooodne......
Vidím, že okrem sezamu si sypala aj nigellou, tú oni používajú často, jedia veľa chleba a pečiva a takto predchádzajú nadúvaniu.
Samozrejme, odkladám, len neviem či tú nigellu niekde kúpim.
iva63
pekný receptík, určite ho vyskúšam-:) to úvodné foto je fantastickééé,kk
angast
určite raz naberiem znova odvahu a pustím sa do teho. Nemám
dobre skúsenosti s kysnutým a mieseným cestom. Skúšal som bagety , rohlíky a rôzne pečivo , ale vždy som vyrobil len nejaké neforemné sucháre. Raz však príde dobrá konštelácia planét a potom sa to podarí.
daniela15
tak tie vyzerajú chutne, vyskúšam, to naozaj odoberať len také malé kúsky vo veľkosti orecha? upečené vyzerajú dosť veľké
archaa
@daniela15 : Odoberať môžeš veľkosť akú chceš, my ich robíme také menšie, oni aj narastú...takže komu sa ako päči, väčšie, menšie či malinkaté...:)

ostatným ďakujem krásne za milé komentáre :)
jerica
@archa , tak to stojí za to si uložiť a aj spraviť , máš krásne foto , veľmi inšpiratívne :-) pekný víkend :-)
marikafil
@sovka - ale aj ostatní - v Bratislave vo Farmárskej tržnici alebo v starom AVIONE - sú dve predajne Orient - tam dostať bežne nigelu a aj iné turecké a orientálne špeciality.
marikafil
@archaa - super recept, raz som ich už robila a veľmi nám chutili, teraz by som mohla vyskúšať tie s plnkou...
julica
Pekne zemle, ta fotka je odfotena z knihy, ze?
monzet
Mňam,sú perfektné! Dnes som ich robila na raňajky,len som do nich prisypala pár sušených brusníc a sú ozaj vynikajúce.S cestom sa výborne pracuje,vôbec nelepí.Ďakujem za recept.
heny44
Hmmm,vyzerajú lákavo, určite vyskúšam,len tú rascu keby bolo v KE dostať ......
daniella9
Sú skvelé, dnes som robila aj ja a myslím, že sa mi dosť podarili:-)



marcipanek
Tak tohle je ten poklad který jsem snídala každé ráno na dovolené a byl ... :))
Děkuji za recept,posílám 5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia