Almapaprika v sladkokyslom náleve

Autor receptu: kukulienka71

Tento nálev používam už dlhé roky, chutí nám najviac zo všetkých vyskúšaných. Je bez chemických konzervantov a používam ho univerzálne na zaváranie zeleniny. Tentokrát to bola poriadne štipľavá almapaprika.

5
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 100-150 °C

Postup

  1. Na dno umytých a suchých fliaš (jedna mala objem 2,1 l a druhá 1,4 l.) som nakrájala na kolieska cibuľu a mrkvu, do každej fľaše som dala podľa objemu korenie. V rozpise píšem množsvo korenia na 1 ks fľaše s objemom 7 dcl. Teda do veľkej som dala 3x3 ks nového korenia a 3x4 ks čierneho korenia a do menšej 2x3 ks nového a 2x4 ks čierneho. Almapapriku som umyla, rozkrojila na polovicu, vyrezala som jadrovník a do fliaš som ju kládla šupinovým systémom, ako ukladám aj marhule, broskyne, či slivky. Takto sa ich zmestí do fľaše viac. Medzitým som dala do hrnca vodu, pridala soľ, cukor a keď zovrela, aj ocot. Ešte horúcim nálevom som zaliala papriky vo fľašiach a uzavrela ich.
  2. Potom som ich sterilizovala v rúre spôsobom od @danda3, t. j. 15min. na 150°C a potom 45 min. na 100°C na plechu plnom vody. Množstvo uvedeného nálevu mi úplne presne vyšlo na tieto vyobrazené fľaše, ak použijete 7dcl poháre, malo by vyjsť 5ks.