Almapaprika v sladkokyslom náleve
Autor receptu: kukulienka71
Tento nálev používam už dlhé roky, chutí nám najviac zo všetkých vyskúšaných. Je bez
chemických konzervantov a používam ho univerzálne na zaváranie zeleniny. Tentokrát to
bola poriadne štipľavá almapaprika.
5 porcií |
30 minút príprava |
60 minút na 100-150 °C |
Postup
- Na dno umytých a suchých fliaš (jedna mala objem 2,1 l a druhá 1,4 l.) som nakrájala na kolieska cibuľu a mrkvu, do každej fľaše som dala podľa objemu korenie. V rozpise píšem množsvo korenia na 1 ks fľaše s objemom 7 dcl. Teda do veľkej som dala 3x3 ks nového korenia a 3x4 ks čierneho korenia a do menšej 2x3 ks nového a 2x4 ks čierneho. Almapapriku som umyla, rozkrojila na polovicu, vyrezala som jadrovník a do fliaš som ju kládla šupinovým systémom, ako ukladám aj marhule, broskyne, či slivky. Takto sa ich zmestí do fľaše viac. Medzitým som dala do hrnca vodu, pridala soľ, cukor a keď zovrela, aj ocot. Ešte horúcim nálevom som zaliala papriky vo fľašiach a uzavrela ich.
- Potom som ich sterilizovala v rúre spôsobom od @danda3, t. j. 15min. na 150°C a potom 45 min. na 100°C na plechu plnom vody. Množstvo uvedeného nálevu mi úplne presne vyšlo na tieto vyobrazené fľaše, ak použijete 7dcl poháre, malo by vyjsť 5ks.