Ako som (so sebou) vypiekla pečienku... (fotorecept)

Autor receptu: jody

Pečienka. U nás doma sa tak nazýva pečeň, v skutočnosti pečienka znamená pečené mäso. Ako správny megaloman som som si povedala, že ho upečiem trochu viac, aby bolo aj na druhý deň k obedu, reku nech mám... Ale človek mieni, žalúdok mení. :-)

10 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Kosť oddelíme od mäsa a vložíme ju naspodok omasteného pekáča. Mäso položíme na kosť. Zabránime tomu, aby sa spodná časť mäsa skôr uvarila ako upiekla a kosti potom pekne oberieme ako predjedlo. :-) Mäso posolíme, popaprikujeme, pokmínujeme a ešte aj posypeme tymiánom. Necháme aspoň pol hodinku pri izbovej teplote stáť.
  2. Vrch mäsa posypeme ešte nakrájanou slaninkou, podlejeme vodou, ak je krkovica málo mastná, pridáme ešte za lyžicu dve masti a šupneme do rozhorúčenej trúby.
  3. Mäsko pečieme prikryté a občas prelievame vypečenou šťavou. Keď je mäkké, dopečieme odokryté do chrumkava.
  4. Mäso vyberieme z pekáča na tanier, pobijeme sa s partnerom o kosti a ideme servírovať obed... :-)
  5. Na obed som podávala pečené mäsko s dusenou kyslou kapustou a knedľou poliatou výpekom.
  6. Týmto sa to pekne mohlo skončiť, keby... Keby som večer neňúrala v chladničke, že čo by som tak zobla. A toto mi padlo do očí:
  7. No nedajte si s čerstvým chlebom, vypečenou masťou a rôsolom a kyslými oharkami a pohárom mlieka alebo piva!!! A tak sme došli o obed na ďalší deň... :-)))