Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept)

Autor receptu: jody

Kde bolo, tam bolo, Janko Drotár sa raz do sveta vybral a Marka mu do kešene k posúchom na prilepšenie zo tri vajčúchy pražené (ako ich doma zvali) prihodila a s pánom bohom aj s batohom ho do sveta poslala. A Janko sa motal, motal, že po budúcej Európskej únii chodí, ani netušil, až ho dobrý vietor do Škótska zavial. A že bola akurát Veľká noc, spomenúc si, čo dobré mu Mara nabalila, ukuchtil to aj milým zhladovaným Škótom. A tým sa to tak zaľúbilo, že jedlo po sebe pomenovali. Koťuhy. :-)

15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Aby som pravdu povedala, inšpirovala som sa pre dnešok, okrem základného receptu na Škótske vajcia , aj týmto receptom . Uvaríme si vajíčka na tvrdo, ochladíme a olúpeme.
  2. Veľkú cibuľu nakrájame na kocečky a na masti opečieme do chrumkava. Odstavíme z ohňa a vmiešame obe papriky. Keď pustia farbu, pridáme ich k mletému mäsu spolu s nadrobno nakrájaným údeným, soľou a vajíčkom. Zmes hustíme strúhankou.
  3. Vajíčka po dĺžke nakrojíme, ale neprekrojíme, do zárezu napasujeme za lyžičku chrenu...
  4. ...a obalíme v mäsovej zmesi. Riadne to popritláčajte a zmes by mala byť hustá, aby vajcia z mäsa nepoutekali (ako sa to pri niektorých stalo aj mne :-)). Ak zvýši mäsová zmes, spravíme z nej hrubšie valčeky.
  5. Elipsoidky obalíme v strúhanke, položíme na omastený plech, podlejeme trochou vody a neprikryté upečieme do chrumkava.
  6. A teraz šup šup na fajnú smotanovú omáčku. Likvidujem zásoby mrazenej cukiny a tak ju šupneme do hrnca spolu s koreninami a bylinkami (aspoň dva druhy byliniek si to pýtalo, tak dajte, čo nájdete. Taký medvedí cesnak alebo mladá žihľava by tiež neboli na zahodenie). Keď je mäkká, osolíme a zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Povaríme tak 5 min. Pridáme ešte cukor a keď už sme omáčku odstavili, tak aj ocot.
  7. No a aby sme to ešte chuťovo viac prekombinovali, urobíme si Scískanyce . Ja som len na vrch dávala kopec cesnaku rozotretého so soľou a olejom a ešte trochu kmínku.
  8. Nakoniec len naložíme, koľko tanieru stačí a baštíme, nech sú škótske alebo slovenské. :-) Prajem peknú jar a dobrú chuť.