Ají de gallina

Jimmy Martinez
šéfkuchár peruánskej reštaurácie Casa Inka v Bratislave, 16. novembra 2012
Ají de gallina
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
2 ks (rozmixované)
1 strúčik
 (alebo mletá žltá paprika)
2 - 3 ks
150 g
250 ml




Postup

  1. 1

    Slepačie prsia varíme vcelku s pórom, šalátovými listami a trochou soli. Po uvarení prsia vyberieme, pokrájame na malé kúsky a vývar scedíme.

  2. 2

    Rožok namočíme v asi tretine vývaru a potom ho roztlačíme.

  3. 3

    V hrnci necháme vrieť rozmixovanú cibuľu, kým sa neodparí voda. Potom pridáme olej a žlté papričky a pražíme ďalej do hnedasta. Pridáme nasekaný cesnak, trochu popražíme a pridáme roztlačený rožok.

  4. 4

    Za stáleho miešania a pridania ostatného vývaru varíme, kým zmes nezhustne. Pridáme kuracie prsia, mlieko a parmezán. Krátko povaríme (asi 5 minút) za stáleho miešania.

  5. 5

    Podávame s varenými zemiakmi, ktoré sú zakryté omáčkou a ryžou. Môžeme ozdobiť nakrájaným vareným vajíčkom a olivami.

Diskusia k receptu

mijaita
Recept je hezký, určitě vyzkouším, ale podle mě jsou prsa vařená suchá a dusí a tak je nakrájím na větší proužky a na pár hodin uložím do směsi másla s olejem a soli a orestuji. Vývar udělám z jiných částí drůbeže. Parmezán nemusím, vyměním za jiný sýr. Ale to už je na chuti každého.
babidka
Aj mne sa recept paci , je to nieco prekvapujuco ine , zaujimave . @mijaita , skus tie prsia pasirovat /vloz ich do vraiceho vyvaru- toto urcite poznas/ potom by nemali byt take suche .
V recepte nevidim nikde ryzu a ani to , ako ma byt pripravena . Budem musiet asi improvizovat ....
evanaaa
Zuajímavý, zvláštny recept, neviem, ako by mi chutil, musela by som ochutnať, ešte nikdy som nejedla zemiaky s ryžou, zaujímavý aj postup a suroviny. Mletú papriku poznám len červenú, u nás yb som ani žltú nezohnala (?) .
A tie šalátové listy, akú úlohu tam majú, nemajú nejakúvýraznú chuť...?
@babidka , asi si mala na mysli tie prsia blanšírovať, nie?
babidka
@evanaaa , moja chyba - keď píšem bez diakritiky :-) Myslela som "pošírovať " .Čo je vlastne varenie mäsa alebo rybky vo vývare pri dosť nízkej teplote .Je to také varenie/nevarenie :-) Raz som videla v TV ako jeden francúzsky kuchár dal kuracie prsia do práve zovretého vývaru zo zeleniny a jednoducho ich tam nechal dokedy vývar nevychladol .Boli uvarené. Tak som to skúsila tiež . A vydarilo sa . Mäsko bolo mäkké a šťavnaté.
evanaaa
Teda dobre si to myslela, @babidka. Ale asi sa to dá len s hydinovým mäsom, nie? lebo iné by asi bolo tvrdé.
mijaita
@babidka moje marinovani je spolehlive a je to masicko takove jak orisky chutne. A vyvar udelam treba ze stehennich rizku. Vsak ja si poradim a uricte to bude hodne dobre jidlo.
@evanaa ten salat take jsem nepochopila a zrejme nam to autor ani neobjasni. No co, salat neuskodi, vyzkousime, ne?
Brambory s ryzi nejsou nutne, vybrala bych si jen jednu prilohu.
A treba i s bramborovou kasi, jako je napr recept na bravcovy jazyk v chlebove omacce (@alena45 ) .
Uz se tesim jake to bude.
2010
Ked budem v Blave tak to pojdem skusit len z toho dovodu ci je aj tento recept ako vacsina zahranicnych ( cina atd.) uplne -zmenena na europske chute.
Aji je zlta peruanska chilli paprika na scoville je 30000 - 50000
na porovnanie madarske feferonky su 5000 - 8000. A neviem ale do tej omacky idu tradicne aj drvene orechy?
 en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale...
mijaita
Uvareno podle receptu , vyzkouseny ruzne casti kurete. Rozhpdne vynechan parmezan, asi by v Peru koukali co to je a navic ho nemusim.
Omacka je naprosto uzasna, ojedinela, vynikajici !! Kureci prsa namarinovana a pak teprve uvarena. S listy salatu a porkem, jak pise pan kuchar. Zluta paprika jen malo, ne kazdy ma rad paliva jidla. priste vyzkousim se zlutou paprikou cerstvou, jen pro chut . Tohle jidlo pridavam na seznam oblibenych. stoji to za to, vyzkousejte !
katka78
Ají de Gallina som jedla pred pár mesiacmi práve v peruánskej reštaurácii Casa Inka. Chutilo a teda nikdy by som neuhádla z akých surovín je urobená omáčka. To som zistila až neskôr, keď som hľadala na internete recept. Chcela som čo najtradičnejšiu verziu. Prečítala som ich celkom dosť, no v podstate sa líšili v drobnostiach - napr. niekde išla cibuľa žltá, inde červená, niekde dávali pekanové orechy, inde vlašské (alebo dokonca gaštany), niekde namáčali pečivo (zvyčajne toastový chlieb) do mlieka, inde do vývaru.. základom sú mixované žlté čili papričky (AJI AMARILLO - neviem ako sa volajú po slovensky, veľmi sa v čili nevyznám, sú také žlté, až takmer do oranžova). Dávajú jedlu vynikajúcu chuť a peknú farbu. Tradične sa omáčka podáva preliata na varených zemiakoch, s ryžou, vajíčkom a čiernymi olivami.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia