Adventný venček

Autor receptu: sovka62

Viem, že sú tu pridané krásne adventné venčeky, na rozdiel od tohto môjho dokonca jedlé. Mám ich uložené v KK, tam ich obdivujem, ale upiecť by som ich nedokázala. Tak som upiekla taký jednoduchý, možno bude pre niekoho inšpiráciou.

30 minút
príprava
40 minút
na 150 °C

Postup

  1. Múku dobre premiešame so soľou, potom pridáme vodu. Nepridávajte ju všetku naraz, múka býva niekedy vlhšia, niekedy suchá. Ja som dnes musela pridať o 50 ml viac, ako je v recepte.
  2. Vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Oddelíme z neho tri časti veľké asi ako slepačie vajce. Potravinársku farbu rozmiešane s dvomi-tromi kvapkami vody a vmiesime do oddeleného cesta.
  3. Z nefarbeného cesta vytvarujeme venček, sviečku vtlačíme do cesta a vytvoríme tak štyri otvory, v ktorých budú zastrčené. Sviečku vyberieme. Z farbeného cesta vykrojíme formičkou lístky a poukladáme ich do otvorov. Pečieme v rúre vyhriatej na 150 stupňov (teplovzdušná, v elektrickej 170 st.) asi 40 minút kým mierne zružovie. Upečený horúci venček potrieme vajcom. Do vychladnutého vložíme sviečky. Venček som spravila tak, aby sa zmestil na tanier. Zvyšok bieleho i farebného cesta urobil veľkú radosť vnučkám, šúľali panáčiky a nakoniec si ho odniesli domov.