Adventný chlebíček s prekvapením (fotorecept)

Autor receptu: papkoska

Skombinovala som rôzne recepty z BBC Good Food a toto mi vzniklo. Príjemný voňavý advent všetkým!

20 minút
príprava
120 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 170°C. Maslo a cukor vyšľaháme, postupne pridáme vajcia, dobre vyšľaháme. Múku preosejme s práškom do pečiva a prisypeme k maslovo-vaječnému krému. Premiešame, pridáme mlieko, pomarančovú šťavu a kôru, dobre vyšľaháme, môžeme aj 3 minúty.
  2. Formu na chlebíček si vyložíme papierom na pečenie. Vylejeme do nej cesto a pečieme asi 55 minút, kým zapichnutá špajdľa nezostane po vytiahnutí čistá. Vyklopíme a necháme vychladnúť na mriežke.
  3. Po vychladnutí nakrájame na plátky, z ktorých vykrojíme želaný tvar. Skontrolujeme, či sa celý tvar zmestí do formy tak, aby ho prekrylo ešte kakaové cesto.
  4. Predhrejeme si rúru na 180°C. Pripravíme kakaové cesto, je trochu nezvyčajné, ale veľmi chutné a jednoduché na prípravu. Uvarenú cviklu (treba ju variť asi hodinu, kým sa do nej dá ľahko zapichnúť špáradlo) očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Hodíme do kuchynského robota a rozmixujeme, asi dvakrát stierkou obtrieme steny nádoby, ak sa nám na ne cvikla prichytila. Pridáme vajcia, krátko prešľaháme, len kým sa cvikla nerozdrví.
  5. Pridáme cukor, múku preosiatu s práškom do pečiva, sódou a kakaom, krátko premixujeme. Môžeme znova asi dvakrát hmotu zoškrabnúť zo stien nádoby, aby nám tam nezostali väčšie kúsky. Do hladkej zmesi tenkým pramienkom prilievame olej, zmes zhustne ako majonéza. Do hotovej už len ručne vmiešame nasekanú čokoládu.
  6. Formu na chlebíček si opäť vystelieme papierom na pečenie. Na spodok dáme tenkú vrstvu čokoládového cesta, na to poukladáme pripravené vyrezané kúsky pomarančového cesta. Pozor, treba pamätať na to, že po vyklopení sa obrázok otočí. Zalejeme zvyškom čokoládového cesta, uhladíme a pečieme asi hodinu. Skontrolujeme opäť špáradlom. Necháme asi hodinu chladnúť.
  7. Po vychladnutí skrojíme spodok koláča do roviny, aby pekne rovno stál. Vyklopíme na mriežku a polejeme pomarančovou polevou, ktorú sme si pripravili vyšľahaním práškového cukru na nízkych otáčkach s pomarančovou šťavou. Šťavu pridávame postupne, možno budete potrebovať viac alebo menej. Dozdobíme a po stuhnutí nakrájame a podávame.
  8. Pomarančové cesto je voňavé, čokoládové prekvapivo šťavnaté, asi vďaka nezvyčajnej surovine, ktorou je v koláči cvikla. Množstvo cukru si môžete upraviť, v pôvodných receptoch je uvedených 200g, mne sa koláč zdal dosť sladký aj s menším množstvom. Kakao použite čo najtmavšie, mne sa najlepšie osvedčilo zo slovenského reťazca na štyri písmená. Z odkrojených zvyškov oboch koláčikov môžete s pridaním sirupu, rumu alebo džemu vyrobiť čokoládové guľky obalené v kokosovej múčke.