Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami fotorecept

sracz - fotkasracz, 14. septembra 2012
Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept)
Foto: sracz

Ďalší domáci „vihodňarski“ rcp zo seriálu „Dobroty môjho detstva“ – ďalšia z úžasných vôní domova. Toto jednoduché jedlo sa varievalo spravidla na raňajky, ale Zobraziť celý popisĎalší domáci „vihodňarski“ rcp zo seriálu „Dobroty môjho detstva“ – ďalšia z úžasných vôní domova. Toto jednoduché jedlo sa varievalo spravidla na raňajky, ale aj ako hlavné v pôstne dni, vtedy samozrejme bez slaniny. Aňuci ich ľúbila posypané kryštálovým cukrom, Lady Ann so škvarkami, brat Čiňu so škoricovým cukrom, ja iba tak „bez ničoho“ no s drvenými orechami a náš otec – Tati – s párom varenej domácej klobásy a čerstvo nastrúhaným chrenom. Čiňu a ja sme jasali, ostali nám rezance naviac!

4÷6
porcie
15 minút
príprava

Suroviny

200÷250 g
340÷500 g
podľa potreby g
2÷3 PL
300÷330 g
222 ml
podľa potreby g




Postup

  1. 1

    tak ako vždy, všetko potrebné pripraviť ku ruke

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    domácu údenú slaninu nakrájame na plátky a tie potom na ~ 12÷15 mm kúsky – necháme v strednej rajnici na „zlatočerveno“ vyškvariť (komu sa podarilo pred svorkou domácich vždy hladných „vlkov“ a inej hávede „čvorgľov“ zachániť aspoň ½ kg domácich škvariek, môže použiť tie); potrebné množstvo domáceho slivkového lekváru (ja ešte mám pečený à la Sjuz_ik, kamarátka na Varecha.sk) pozorne „vydlabeme“ z fľaše, uložíme do rajnice č. 2, zalejeme ~ 200 ml vody a postupným miešaním prevaríme až na potrebnú konzistenciu (podľa potreby dosladíme kryšcukrom, ja som nesladil => mám sladký život); vo veľkom hrnci necháme zovrieť vodu s 2÷3 PL soli.

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v rajničke č. 3 necháme „prevoňať“ 2÷3 PL masla a vo vriacej slanej vode vyvaríme domáce rezance.

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    všetko je pripravené ideme kompletizovať – do veľkej misy uložíme scedené horúce rezance (v žiadnom prípade ich nepremývame!!!!!!!), zalejeme ich výpekom zo slaniny (rajnicu „vytrieme“ s malou časťou horúcich rezancov) a prepečeným maslom, z rajnice č. 2 priložíme horúci slivkový lekvár a všetko, so slintajúcimi ústami a s očakávaním slastného chuťového pôžitku, jemne premiešame.

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    servírujeme posypané kúskami vyškvarenej domácej slaniny a

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    čo ostane, zapečieme zmiešané s na hrubo pomletými alebo valčekom na cesto rozdrvenými vlašskými orechami, v pekáči vymastenom troškou masla a vysypanom strúhankou_brezľami – ale u nás neostane nikdy žiadny zvyšok – tu je dôkaz, aký každý kuchár miluje najviac!

    Abovské rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

izabella929
@sracz a ešte mi prosím prezraď, prečo Abovské? Obec Abovce viem , kde je, od nej je to odvodené? Inak krásne a ja ich robievam, ale u nás sa volajú ,,,,zafúľané rezance,,, a robím ich s lekvárom a posypané kryštáľovým cukrom..chrumkavé.-)) krásne ich máš..mňamkové.-)
violetacamorova
To som ešte nezažila, že rezance s lekvárom a so škvarkami, fakt odpadávam, lebo aj jedno aj druhé mám veľmi rada, ale dokopy sme to doma nikdy nerobili, čo sa ešte človek nedozvie na tej vareche...
medulienka122
Izka, obec Abovce síce neviem kde je,ale Abov je celý región na východnom Slovensku, tak ako je napr. Gemer alebo Šariš.V dedine, kde som sa nedávno prisťahovala, tiež rozprávajú abovským nárečím, tak asi odtiaľ je ten recept, ale Feri-Sracz ti to možno ináč vysvetlí..:-)
medulienka122
p.s.ináč- mám zakázané nočné vyjedanie z chladničky, takže "kuš"- také dobrôtky už dnes nie!:-)))
frezia68
Ci pirko! Zasa si dokázal také obyčajné lekvárové rezance vyvýšiť na piedestál :-))) Veď občas ich tiež robím a aj orechy a trocha škorice pridám-chutia.Ale keď čítam Tvoj recept a opis zisťujem,aké je to jedlo neobyčajne a výnimočne chutné.Lebo všetko sa dá podať,uskutočniť,realizovať,či opísať jednoducho,prosto,alebo opísať neobyčajne,kvetnato........Ty máš ten dar,že z Tvojich receptov by chutil aj neošúpaný zemiak :-))))) ale škvarky aj ta nedám.
babinka
nevidane, neslychane, neochutnane - ani si neviem predstavit chut tejto kombinacie! domacim to nemozem urobit, ale asi sebe skusim mini porciu, tie skvarky ma lakaju :)))
lusinkab
Tak dalsi z receptov co som este takto nejedla,ale nadherne spracovane a tie obrazky no jedna basen :-)
oblizprst
Co ine ako pochvalu si zasluzis! Ako povedali blahej pamati Julo Satinsky: "Nebicko v papulke!"
dajanca
so slaninkou som veru ešte nejedla, ale ako dieťa som nechávala po rezancoch so slivkovým lekvárom tanier vylízaný do čista ... :-D
ten slivkový lekvár sme varievali v medenom kotlíku na záhrade... ach kde sú tie časy :-)
jendousek
Skvělý recept, určitě vyzkouším, už mám uloženo v KK :-).
tatranka
Páči sa mi tvoj jednoduchý recept.Je to dobrá kombinácia,ktorú máme radi.Keď som pred časom uviedla na Varechu recept,oškvarkové pencle so slivkovým lekvárom,boli protichodné reakcie.Niektorí vareškári si kombináciu lekváru a oškvariek nevedia predstaviť.No mal y to byť dobrý slivkový lekvár varecha.pravda.sk/recepty/oskvarkove-pencle-s-lekvarom-aj...
Preto najbližšie urobím práve tento tvoj recept.Viem,že si pochutnáme.
sracz
Srdečne Ťa pozdravujem a veľmi pekne ďakujem za koment, milá @izabella929 – s chválou Tvojich chutí tohoto jednoduchého jedla plne súhlasím; a prečo Abovské? Nuž narodil som sa v Košiciach (v novembri tomu bude už úctyhodných 65 rokov) a toto mesto patrí práve do Abovsko-Turnianskej župy. Ak Ťa zaujíma viac, pridávam link:  sk.wikipedia.org/wiki/Abovsk...
á_župa
sracz
??????????????????? skús si to, prosím napísať na zoznam.sk sama!
sracz
Veď ani ja túto kombináciu nemusím, ale mnohým chutí práve ten akord: sladko_slaný, maslo_slaninový – dokonca niekedy ešte aj s kryšcukrom – vyskúšaj a daj vedieť vážená a milá @violetacamorova – možno, če rozšíriš ich zástupy (do tých patrí aj moje krajšie a lepšie JA – teda moja ½)
sracz
Máš pravdu @medulienka milá – stačí si Abovskú župu „vygoogliť“ !!! P.S.: zajtra, alebo v nedeľu máš, možno, o raňajky postarané – Dobrú chuť a ďakujem!
sracz
Ďakujem ti @frezia68 – Ditka milá, za toľkú chválu. A vieš, Ty všetečnica, že mám v rezerve aj jeden rcp na neošúpaný, ale krásne upravený zemiak? Neboj, čo bojíš, voda krátky – neutopíš! Dočkáš sa a škvarky môžeš využiť inak! Dozdziveňa!
sracz
Kto ňepoprobuje či ňeokoštuje, ňezna co dobre – milá @babinka – len aby si nebola prekvapená, keď Ti z Tvojej mini porcie málo_čo ostane! Ale aj ďakujem veľmi pekne a pozdravujem!
sracz
Tak neváhaj, navar, skompletizuj a dobrú chuť, milá@lusinkab – ďakujem za hodnotenie, nezabudni nám dať vedieť, ako si si pošmakovala!
sracz
Tak to hreje, to beriem, ďakujem a vysoko kladne hodnotím Tvoj postreh, @oblizprst – si milá! A k Julkovi Satinskému, B.P. – Svätá pravda! Som nesmierne šťastný, že v rokoch stredoškolských 1963÷1969, som bol častým očitým svedkom jeho rečníckeho i hereckého kumštu!
sracz

Verím Ti, že máš nádherné spomienky milá @dajanca – podobne ako aj ja a predpokladám, celá naša generácia; posledné nádherné spomienky a chute mám z večera a noci na jeseň v začiatkoch 90_tych rokov, z Trebišovskího Paričova, keď sme z večera až za ďalekú polnoc – u veľmi milých, pohostinných, vážených manželov Marušky a Ďurka Davalovcov – v do zeme zapustenom kotli s dreveným pantografom , varili “šlifkovi ľekvar” pri dobrom vine a úžasnej zábave s pesničkami.
sracz
Rád príjmem pozvanie na návštevu; určite prídem a navarím – rád – milá @sany11 – ale (to sa už budem po x_tý raz opakovať) – vychovať, vycvičiť, vyškoliť a v maximálnej miere VYUŽIŤ toho svojho!!! Malý dvor, veľký bič, liace na krátko a budeš prekvapená výsledným efektom. Odpor, vzdor a trucovanie sa nepripúšťajú a výhovorky neuznávajú! P.S.: Láska hory prenáša!
sracz
Ach jáááááááááááj, tak to si ma naozaj milo prekvapil @jendousek kamarát – konečne jeden bystrý sokol medzi švitoriacimi a štebotavými lastovičkami! Zrealizuj, ochutnaj a nezabudni dať vedieť, ako chutilo! Srdečne pozdravujem, ďakujem za koment a pozdravujem do Příbora – mám tam vela bývalých študentov a priateľov i kamarátov!
sracz
Buď srdečne pozdravená, vážená a milá @tatranka – veľmi pekne ďakujem za hrejivé slová. Zvlášť si ich cením a vážim od takého Majstra varešky, ako si Ty i ako moja teta Margita v KK, ktorej extravagantnú prípravu spišských pirohov, pred servírovaním do ružova opečených na kuracej masti, som už spomínal. Už som si otvoril aj Tvoj rcp “oškvarkové pencle …… lekvárom” – páči sa mi, určite zrealizujem a dám vedieť. Poznám kombináciu slivkového lekváru (doma som ho varieval, tu ho pečiem à la Sjuz_ik – jej rcp som si dovolil doplniť, s jej dovolením a vložením, svojou fotodokumentáciou) so škvarkovými pagáčmi a rohlíčkami – bars fajne – prudko jedlé – odporúčam! Pripájam sa k ľudskej múdrosti: “Koľko ľudí, toľko chutí!” Kto neochutná nemôže hodnotiť!
adkas
ta hat preco ja to nepoznam?????:) ved sme "sukmenovci".... lekvarove rezance nam nagymama varievala, ale tie oskvarky na tom... to mi je novinka.... znie to velmi, velmi zaujimavo... v Anglicku ani taka slanina nie je, co by sa dala vytopit, ale o mesiac manzel ide na navstevu domov, tak dufam, ze donesie domacu:))) naozaj ma laka vyskusat to... ukladam do KK, aby som nezabudla na tento receptus... ja zastavam nazor, kto nevyskusa, ten nepozna:)))..zdravim za daleku mlaku...
izabella929
@sracz , srdečne ťa pozdravujem i ja.-) veľmi pekne ďakujem za vysvetlenie a tiež pridaný link...) netušila som, že taká župa existovala...myslela som, že sa jedná o obec v okrese Rimavská Sobota..je to malá obec Abovce a inak Abafalva...nech ti to aj naďalej dobre a krásne varí.-)))
sairaam
No toto! Už dávno som nič netúžila vyskúšať viac ako rezance so slivkovým lekvárom a škvarkami. Vyskúšam a dám Ti vedieť čo na to povedia moji chlapi. Ale keď mohla moja kolegyňa jesť makový závin so slaninou, tak asi aj toto bude niečo podobné.
margaretka28
No..moja babka robievala zase škvarkové pagáče plnené slivkovým lekvárom a tiež to bolo mňam, tak verím, že aj tieto Tvoje rezance chutia úžasne.:-)
ejta
Tak ja si to ukladam a nenapadne to doma nadhodim, uvidim, ci sa to stretne s pochopenim, lebo jakziv som o takom niecom nechyrovala :-)
julica
Fí, až teraz som našla tento recept. Neviem skade, asi niekde z podvedomia sa mi derie tá chuť na jazyk, slanina a lekvár, slanina a lekvár. To musím dať! :)
jozka2
nikdy som nepocula kombinaciu lekvar-skvarky,ale nemusi to byt az take zly, lebo dobry, domaci, 24 hod.v kotliku vareny lekvar, nebol sladky ten bol vyborny,nakyslasty a hrubo namazany na domacej krajke chleba.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia