Linecké pečivo

3x linecké koláčiky, klasické, makové i orechové

Autor receptu: redakcia

Upečte si až tri druhy výborných lineckých koláčikov. Klasické, ktoré všetci milujeme, ale aj lahodné makové a veľmi chutné orechové.

3 x 25 ks
porcie
50 (odležanie) minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Na klasické linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľký očkách, pridáme preosiaty práškový cukor a vanilkový cukor, žĺtky, preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
  2. Na orechové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, najemno zomleté vlašské orechy, žĺtky, preosiatu hladkú múku. Vypracujeme hladké cesto ručne alebo v šľahači s lopatkovým nadstavcom. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
  3. Na makové linecké koláčiky nastrúhame studené maslo na veľkých očkách, pridáme preosiaty práškový cukor, mletý mak, žĺtky, preosiatu múku a vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať 24 hodín v chladničke.
  4. Na druhý deň na pomúčenej doske každé cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, vykrojíme formičkami v tvare srdiečka, do polovice srdiečok vykrojíme menšie srdiečko. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 160 °C pečieme asi 10 minút.
  5. Spodné diely vychladnutých koláčikov natrieme džemom podľa chuti a prikryjeme vrchnými v strede vykrojenými dielmi. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom.