2 in 1 - Kuracia polievka a rýchla akože-sviečková (fotorecept)
Autor receptu: eviana
...isto to veľmi dobre poznáte - choroba si zobrala na mušku práve Vás, hrnce aj chladnička prázdne a dvaja hladoši sa večer vrátia domov z práce a zo školy vyhladovaní ako vlci. Na také dni ideálna akcia "2 in 1" - aj keď to nevyzerá nejak extra reprezentatívne - obe jedlá prudko jedlé. Kuracia polievočka ako od maminky (úplný balzam v prichádzajúcom chladnom chrípkovom počasí) a sviečková takmer ako originál :)
6-8 porcií |
10 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Kuracie kúsky si opláchneme a dáme ich variť do studenej vody. Ja som mala 4 stehná, krídlo a polovicu pŕs... a ešte v rámci polievky kuracie krky. Počkáme kým pomaly voda zovrie, pozbierame vyvretú penu (u nás sa tomu hovorí šuminy) a môžeme pokračovať.
- ...kým čakáme na zovretie polievky, očistíme si koreňovú zeleninu - nakoľko idem robiť hneď aj "sviečkovú" tak som jej dala viac, aby bolo dosť aj v polievke.
- ...po zovretí a odstránení šumín vložíme do polievky zeleninu a pridáme čierne a nové korenie (cca 20 guľočok), 1 bobkový list a soľ
- ...varíme cca hodinu, keď je mäso uvarené, vyberieme mäsové kúsky z polievky
- ...mäso oberieme z kostí (kosti a kože odkladám pre maminkinho hafana) a nakrájame na kvázi kocky
- ...do takto odmäsenej polievky pridáme kúsky karfiolu a kytičku z póru, ligurčeka, petržlenovej vňate a kúsku kelu, necháme ešte cca 15 minút zovrieť.
- ...polievku pred odstavením z ohňa dochutíme soľou, prípadne solčankou (zeleninové ochucovadlo bez glutamanu sodného). A polievka je hotová, môžeme podávať - s rezancami a nasekanou petržlenovou vňaťou - mňam, naozaj ako od maminky :)
- ...na masle podusíme cibuľu do sklovita - pokojne väčšie kúsky, nemusí byť na extra jemno, bude sa v rámci omáčky mixovať
- ...z polievky si vyberieme zeleninu, aj pór, kel a petržlenovú vňať (len niť, ktorou boli zviazané som dala preč), zeleninu nakrájame na kocky a vysypeme do sklovitej cibule, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie
- ...zeleninu zalejeme kuracím vývarom - cca 1 liter
- ...všetko spolu ponorným mixérom rozmixujeme na hladkú krémovú hmotu
- ...ak je dosť zeleniny, netreba zahusťovať, ale ak chceme viac omáčky, tak ju nadrobíme a zahustíme - v šálke si rozmiešame mlieko, múku a horčicu a za stáleho miešania vlejeme do omáčky, necháme prevrieť
- ...zjemníme smotanou na varenie, alebo šľahačkovou smotanou - už len necháme prejsť varom a odstavíme z ohňa
- ...úplne na záver vsypeme nakrájané mäso do omáčky
- A je to! Hladoši môžu prísť :)