12-hodinové kačacie stehienká s celerovo-zemiakovou kašou

Autor receptu: figovnik

Toto jedlo nepotrebuje veľa námahy, ani dlhé státie pri sporáku. Jednoducho len čas a trpezlivosť. Kačka sa odmení rozpadávajúcim ružovým mäskom. A ráno vstávať na vôňu mäska bolo tiež príjemné. :)

Suroviny

Postup

  1. Potrebujeme: 4 stehienká , alebo iné časti kačky poprípade celú kačku (v tom prípade sa bude jednať už o 13 hodín pečenia), soľ, rasca, mlieko.

    Na kašu: 500 g omytých a ošúpaných zemiakov, asi 200 g omytého a ošúpaného zeleru.

    Na červenú kapustu: asi 500 g červenej kapusty (môže byť aj biela), 1 malú cibuľu, 3PL oleja, 4-5 ks bobkového listu, čierné korenie, soľ, 4-5 PL cukru, poprípade iné korenie – kto ako má rád.
  2. Postup: Aby som vedela ľahšie vysvetliť časový rozvrh, napíšem príklad ako som to robila ja. V piatok večer som stehienká vložila do misky a zaliala mliekom – úplne aby sa ponorili. Toto som zatvorila a dala do chladničky. V sobotu o polnoci stehienká vybereme zlejeme mlieko a osušíme ich. Položíme ich na pekáč, osolíme a okoreníme rascou, môže byť mletá aj celá, kto ako chce. Soli sa nebojíme – ja používam hrubú morskú. Pekáč zatvoríme (prikryjeme alobalom) a dáme to rúry ktorú si nastavíme na 90 °C. Môžeme ísť kľudne spať. Nastavíme si budík na 7mu ráno. V rúre zvýšime teplotu na 110-120 °C a pekáč ešte neotvárame. Môžeme ísť ďalej spať :) Okolo 12 tej na obed vyberieme pekáč a otvoríme ho. Kačku pooblievame s vlatnou šťavou ktorú vypotila. Zase zvýšime teplotu na 150 °C dopečieme asi 15-20 min (pokiaľ sa jedná len o stehienká, ak ide o celú kačku tak ešte aspoň hodinu jej dáme).
  3. Celerovo – zemiaková kaša : zemiaky a celer pokrájeme na kocky (už ošúpané). Vložíme do hrnca a napustíme vodu aby sa potopili. Pridáme asi 1 PL soli. Necháme vrieť. Vidličkou postupne kontrolujeme a keď je všetko mäkké vypneme. Vodu zlejeme a ponorným mixérom všetko rozmixujeme. Okoreníme podľa chuti a dosolíme. Korenie odporúčam mletý muškátový oriešok, biele korenie, čierne korenie alebo poprípade čerstvé bylinky (rozmarín, tymián).
  4. Červená kapusta : v hrnci si zohrejeme olej, a pridáme na jemno pokrájanú cibuľku trochu opečieme. Pridáme kapustu pokrájanú na jemné slížiky. Premiešame, pridáme bobkový list, soľ, korenie. Zatvoríme pokrievkou. Po 10 min pridáme cukor, znova premiešame a necháme ešte 5-10 min povariť.

    Dobrú chuť …