Losos v citrusovej marináde s omáčkou chardonnay

radox1 - fotkaradox1, 18. decembra 2012
 Losos v citrusovej marináde s omáčkou chardonnay
Foto: radox1

ide cas vianoc a je dost ludi ktori nemusia kapra.tu je inspiracia v podobe lososa.verim ze kombinacia medovosladkeho balzamika s citrusovym lososom a doplnenim Zobraziť celý popiside cas vianoc a je dost ludi ktori nemusia kapra.tu je inspiracia v podobe lososa.verim ze kombinacia medovosladkeho balzamika s citrusovym lososom a doplnenim vinovej omacky vam bude chutit.vhodnou zamenou je aj ina ryba,u mna favorit zubac.

15 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dl
2 PL
1 dl
1 čl
oleji




Postup

  1. 1

    lososa marinujeme zopar hodin v pomarancovej a citronovej kore,(nie v stave lebo rozoziera jemne tkaniva ryby)dalej v ciernom,cayenskom koreni, soli a olivovom oleji. rozohrejeme suchu panvicu a vlozime lososa kozou dole.pomaly pecieme asi tak ze ked maso zacne menit farbu smerom od koze hore asi do polovice ,lososa otocime a uz len kratucko ho nechame dokoncit .kazdy si to musi ustriehnut podla vlasneho gusta,ale plati pravidlo-cim bude dlhsie na panvici,tym bude losos tuhsi a suchsi.koza zabrani vytekaniu stavy a kto ju nechce nie je problem ju na tanieri dat dole.pri vacsich kusoch ho rychlo z kazdej strany oprazime a vlozime do rozohriatej rury pod gril kozou hore na 10minut pri 140°.

  2. 2

    do panvice k vypeku pridame maslo,cukor,salotku,chvilu poprazime,pridame vino(aj ine kvalitne moze byt) a redukujeme na sirupovu konzistenciu.dalej pridame smotanu,este zredukujeme a precedime aby omacka bola sametovo hladka. pekne nastajlujeme na tanier-najprv omacku,na nu lososa,bazalku,balzamikovu redukciu a opecene cherry paradajky.podavame biele vino. dobru chut.

     Losos v citrusovej marináde s omáčkou chardonnay - obrázok 2

Diskusia k receptu

slavka2012
Vdaka za inspiraciu, takto pripraveny losos naozaj vyzera vynikajuco, urcite ho pripravim, no nie na Vianoce, pretoze tie sa mi tradicne spajaju s chutou kapra, ktoreho jem len raz do roka.
afataga
vyborny recept, lososa robim podobne, zaujala ma ta omacka
radox1
u nas tiez klasika,bez kapra a zemiakoveho majonezoveho salatu si vianoce neviem predstavit.
marianne
mna si potesil,lososa som si dnes kupila,tie cherry paradajky asi nedam,ale zvysok perfektny.Pekny recept
radox1
chýba tam este zelena cerstva bazalka,ale zial zamrzla.
gordonko
@Radox1 ....hádam poznáš lepšiu rybu od zubáča.....
..... ja kapra nemusim - zháňam štuku ,ked nebude kúpim lososa
babkamt
Som vďačná za tvoj recept. Už je uložený v kk v kolónke ryby. Losos je už doma.
radox1
stuka je tiez super,ale u mna vyhrava zubac pre stavnatejsie maso.ale chutovo najlepsia ryb z nasich vod je pre mna ostriez.
bozulka
Tak 20 - 30 rokov dozadu bol Váh plný ostriežov.Občas som susedovi uchytila udicu z rúk a potom ma nevedeli dostať domov až pokiaľ prišiel čas a prestali brať.Ale väčšinou sme stačili nachytať plný kybel a potom očistili /mali sme dobrý grif/ a vysmážali...Žiaľ ostrieže sa naštvali a utiekli...
Pre mňa Vianoce to je kapor,losos býva počas roka,ale veľmi nemusím a šťuku alebo zubáča mám rada...občas sa podelí brat rybár.
@radox1 ,máš elegantnú prezentáciu !!!
afataga
ja mam tri druhy bazalky aj v zime v kvetinacoch na okne
rybarkuchar
@radox1 vidím, že sa vyznáš. Ostriež a zubáč sú naozaj sladkovodné jedničky. Ak sa Ti niekedy dostane do rúk úhor alebo mieň - skús zaúdiť. Určite si pochutnáš.
radox1
vdaka za odporucenie,jedol som iba uhora ,je to pochutka.
afataga
bazalku nemusis kupovat, dam do kvetinaca hlinu, 4 semienka a pockam, rastie dost rychlo, ale nie je taka pekna a mohutna ako v lete vonku, ale chutovo je dobra, pouzivam hlavne na cestoviny, super je ta citronova, tu som v kvetinacoch ani nevidela, kup si semienka, tak teraz ja zas radim tebe :-)
radox1
dakujem,kde kupim to semeno bazalky-citronovej.
afataga
ked ja ani neviem, v akom state zijes, ja kupujem v zahradkarskych potrebach, skratka treba pozriet tam, kde maju semienka zeleniny a byliniek, niekedy maju aj v Kauflande, ale asi len na jar
radox1
no,momentalne zijem v ba,zistim a zasadim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia