slavka2012 nemá fotku

Slavka2012

«1 2 »

Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom Teriyaki tofu so zelenou fazuľkou a sezamom Vaše

Čím ďalej tým viac mám rada japonskú kuchyňu. Je chutná a zdravá a vďaka tomu, že sú v jedlách zastúpené všetky chute, dokáže nadlho zasýtiť. Pri tomto recepte som sa inšpirovala knihou Japanese Bible z vydavateľstva Dorling Kindersley.

 Portugalská polievka Portugalská polievka Vaše

Túto polievku ma naučila variť sestra môjho dedka, ktorá ako 17 ročná v roku 1917 sama odcestovala do Ameriky, kde sa neskôr vydala za Slováka a v pensylvánskom meste Allentown s ním prežila vyše 60 rokov. Na staré kolená sa vrátila na Slovensko a ja som sa od nej naučila variť nielen niektoré pre nás vtedy nezvyčajné jedlá, ale aj základy kuchynskej angličtiny...tento recept na polievku údajne získala od priateľky Portugalky a my ju preto voláme portugalská.

Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami Slaný koláč s fetou, paradajkami a píniovými orieškami Vaše

Pri tomto recepte som sa zdiaľky inšpirovala tureckým slaným koláčom pide, avšak namiesto kysnutého cesta som v časovej tiesni použila hotové lístkové.

Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru Tajine zo zimných druhov zeleniny a cíceru Vaše

Vegetariánska obmena tajinu, pôvodne berberského jedla, vyznačujúceho sa typickou orientálnou vôňou korení ako koriander, zázvor, rímska rasca, kurkuma, mletá paprika, škorica. Práve tieto korenia nám odhalia prekvapivo nové chuťové odtiene bežne používanej zeleniny.

Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami,  slivkami a medom (fotorecept) Tajine z kozľacieho mäsa so sušenými marhuľami, slivkami a medom (fotorecept) Vaše

Pri tomto výraznom, korenistom zimnom jedle typickom pre Severnú Afriku som sa inšpirovala receptami z kuchárskej knihy Tajines et autres saveurs d’Orient od D. Basana. Jeho lahodná, i keď pre nás trochu nezvyčajná kombinácia slanej, nasládlej a pikantnej chuti je odmenou za pomerne prácnu a zdĺhavú prípravu.

Dip z tofu na dva spôsoby Dip z tofu na dva spôsoby Vaše

Keďže môj syn trpí potravinovou intoleranciou, mlieko, tvaroh a syry nahrádzam alternatívnymi surovinami. Tofu sa mi osvedčilo ako vhodná náhrada mliečnych výrobkov, naslano i nasladko.

Rajčinový dip so zázvorom Rajčinový dip so zázvorom Vaše

K tomuto receptu ma inšpirovala zmienka o pečených rajčinách na cesnaku a zázvore od mijaita-y v komentároch k jej receptu Gallo pinto. Zvedavosť mi nedala a túto chuťovú kombináciu som hneď vyskúšala. Chutilla nielen mne, ale aj návšteve

Krabí šalát s riasou wakame Krabí šalát s riasou wakame Vaše

Krabie mäsko doplnené japonskou riasou, nakladaným zázvorom a pastou wasabi sa vyznačuje pre nás exotickou, no príjemnou chuťou. Vhodný ako chuťovka či predjedlo.

Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) Argentínske mäsové pirohy - Empanadas argentinas (fotorecept) Vaše

Dá sa povedať, že pirohy z rôznych druhov cesta, plnené syrom, mäsom, zeleninou či hubami, varené, pečené alebo i vyprážané existujú prakticky vo všetkých kuchyniach sveta, hoci pod rozličnými názvami (pirohy, pirogi, varenniki, pirožki, cornwal pastry, empadas, empanadas, atď). Ja som si obľúbila argentínsku verziu empanadas tak, ako ich robia moji argentínski príbuzní.

Pastelao de nata Pastelao de nata Vaše

Pastéis de nata sa pôvodne piekli v kláštore svätého Hieronyma v Beléme pri Lisabone. Po jeho zrušení cukrár predal recept na ich prípravu podnikateľovi, ktorého rodina dodnes vlastní patent na recept i názov tejto sladkej dobroty. Iba pastely, ktoré sa pečú v ich cukrárni v Beléme sa môžu nazývať Pastéis de Belém. V portugalských kaviarňach a cukrárňach ich preto dostať pod názvom Pastéis de nata, teda smotanové pastely. Dájú sa robiť aj na spôsob veľkeho pastelu, čo je časovo menej náročné.


«1 2 »

Inšpirácie z nových receptov
TOPlist