Zdravší život:
Chcete sa cítiť fit? Tieto odporúčania by ste si mali zobrať k srdcu

Lucia Švaral, 21. marca 2023     7 minút čítania

Odskúšané rady trénerky Lucie Švaral na odľahčenie jedálneho lístka, zlepšenie kondičky aj nálady.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

1. Doplňte tekutiny

V chladnejších mesiacoch často zabúdame na pitný režim. Áno, naše telo nepotrebuje až tak veľa tekutín ako v lete, keď sa prirodzene viac potíme, napriek tomu dostatočný pitný režim potrebujeme dodržiavať stále. Ak chcete jesť menej sladkostí a nemaškrtiť medzi jedlami, majte pri sebe vždy pohár s vodou či rovno celú fľašu. Hlad je totiž často len prezlečený smäd.



Foto: Shutterstock

Pohár vody môžete vymeniť za čaj (bylinkový, zelený, rooibos či ovocný) alebo si rovno položiť plný čajník na pracovný stôl. Ak siahnete po šálke zeleného čaju, do tela dostanete aj vzácne polyfenoly, ktoré majú protizápalové a antioxidačné schopnosti. Výborným zdrojom tekutín, ale aj veľkého množstva minerálov je aj dlho varený zeleninový vývar.

2. Naservírujte si zeleninu

Hoci už nie je žiadny problém nájsť v supermarketoch zeleninu počas celého roka, určite súhlasíte, že mimo sezóny to chuťovo a aj kvalitou nie je úplne ono. Aj preto nám v zime zelenina jednoducho nechutí a mnohí ju ani vôbec nejedia. Je to však obrovská škoda, pretože okrem množstva vitamínov je zelenina aj zdrojom vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre naše trávenie. Navyše je aj nízkokalorická a dokáže skvelo zasýtiť.

Nemusíte sa však nútiť do zeleniny bez chuti, či do takej, ktorá precestovala pol sveta, kým prišla na náš tanier. Oveľa rozumnejšie je siahnuť po tej, ktorá bola vypestovaná v našich končinách, a pripraviť si ju nateplo. Upečte si napríklad zeleninu v rúre alebo ju opečte na panvici. Najdiétnejšia bude uvarená vo vode.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Ďalšou skvelou alternatívou je kvasená kapusta, uhorky, cvikla, tzv. pickles. Fermentovaná či inak povedané kvasená zelenina je vynikajúcim zdrojom užitočných baktérií – probiotík, ktoré naše črevá milujú a rovnako s nimi i náš imunitný systém.

Tepelne spracovanú a kvasenú zeleninu doplňte aj o čerstvú, ale v podobe rôznych byliniek či klíčkov. Klíčky si ľahko, doslova za pár dní vypestujete doma a sú skvelým zdrojom vitamínov, minerálov, antioxidantov a fytochemických látok. Na nakličovanie nepotrebujete žiadnu záhradku. Postačí nám tanierik, vata a semienka na klíčenie, napr. žeruchy alebo fazule mungo.



Foto: Shutterstock



3. Obilniny ako zdroj vlákniny

V obilninách sa nachádza vysoké množstvo sacharidov a práve tých sa mnoho ľudí pri chudnutí bojí. Lenže sacharidy sú pre fungovanie nášho organizmu nevyhnutné. Je však pravda, že je veľmi dôležité správne si vybrať, z akého jedla bude pochádzať sacharidová zložka vášho taniera. Či to bude z vysoko priemyselne spracovaného dopekaného pečiva zo supermarketu, alebo práve z obilnín – z celých zŕn, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné. Z obilnín to môže byť napr. celozrnná ryža, pšeno, pohánka i bulgur.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Môžete ich naservírovať ako prílohu k jedlu, alebo s nimi začať deň a urobiť si z nich výživnú kašu. Ak ich správne ochutíte, bude to hotová delikatesa, s ktorou bude radosť vstávať do nového dňa. Ak ráno nestíhate variť obilniny, môžete si ich uvariť už večer a v chladničke vám vydržia niekoľko dní. Takto si z nich ráno môžete veľmi rýchlo pripraviť výživnú raňajkovú kašu. Taktiež si môžete z týchto obilnín uvariť na obed alebo večeru aj chutné rizoto, pšenoto či bulguroto.



4. Čo si nakúpite, to si aj zjedzte

Ak chcete odľahčiť jedálny lístok, začnite už pri nákupe. Pretože čo máte doma, to budete jesť. Ak si nakúpite sladkosti či slané pochutiny, je veľmi pravdepodobné, že nastane chvíľa, keď po nich siahnete. Ak však doma budete mať najmä zdravé zásoby, je veľmi pravdepodobné, že sa vám podarí zdravšie žiť.



Foto: Shutterstock

Pri nákupe potravín si všímajte zloženie. Ak mu nerozumiete, pretože je pridlhé, napríklad aj niekoľko riadkov, radšej si ich nekupujte. Nejde o čistý výrobok, ale o vysoko spracovanú potravinu plnú konzervačných látok, farbív a s minimálnou výživovou hodnotou. Pozor aj na zdravo sa tváriace produkty, napr. proteínové tyčinky, musli tyčinky, ochutené raňajkové cereálie, sú to zvyčajne len marketingové ťaháky plné cukru a nezdravých tukov.

Pri svojom najbližšom nákupe sa zamyslite nad tým, či obsah vášho nákupu ladí s vašou ambíciou zdravšie žiť. Ak nie, ktoré produkty by sa dali nahradiť zdravšími? Každá potravina má totiž aj svoju zdravšiu alternatívu, ktorá môže byť rovnako chutná, ak sa dobre pripraví.

5. Pohyb ako výživa pre telo i dušu

Či už plánujete schudnúť, zlepšiť kondičku či len potrebujete pravidelnú psychohygienu, pohyb je na to ako stvorený. Ako s ním však vydržať dlhodobo a čerpať z jeho benefitov pravidelne? Stačí si nájsť pohyb, ktorý vás bude baviť a napĺňať. Pravdepodobne to nebude šliapanie na stacionárnom bicykli. A možno pre niekoho áno. Je skvelé vyskúšať toho viac – napríklad tanec (spoločenský, latino, intuitívny), fitko (s trénerom, bez trénera), skupinové cvičenia (joga, pilates, tabata, HIIT).



Foto: Shutterstock

Možností je naozaj neskutočne veľa. Stačí sa rozhodnúť, či chcete cvičiť pravidelne a ak už viete, čo vás najviac baví a napĺňa šťastím, je skvelé urobiť si harmonogram, kedy budete chodiť cvičiť – a aj ho dodržiavať. Ak máte rodinu, nevyhnutne sa potrebujete dohodnúť na spolupráci s ostatnými členmi domácnosti.

Ak nemáte čas chodiť za cvičením, môžete cvičiť doma. Nájdite si svoje on–line fitko, ktoré ponúka veľké množstvo cvičení (tanečné, posilňovacie, relaxačné, pre mamičky, tehuľky, začiatočníkov i pokročilých. Pri cvičení doma šetríte čas na presúvanie a aj peniaze, keďže je to cenovo výhodnejšie ako cvičenie vo fitku.

Pripravte si s Luciou výborné jedlá, ktoré nezaťažia trávenie, dodajú potrebné živiny aj dobrú náladu.






Diskusia k článku







 



TOPlist