Súťaž:
Zdravé červené pokušenie na každý stôl + VÝSLEDKY SÚŤAŽE

Inzercia, 7. októbra 2013     7 minút čítania

Výhody stredomorského stravovania
Seriál zo stredomorskej kuchyne č. 3

Vyhľadávanou a obľúbenou je stredomorská kuchyňa najmä vďaka paradajkám.

Rajčiny alebo „Rajské jablká“ sú jedným z najvýznamnejších zdrojov antioxidantov, tie kvalitnejšie majú nezameniteľnú chuť a obsahujú mnohé, pre zdravie významné, výhody. Ponúkajú vitamíny A, C či minerálnu látku chróm, ktorý je kľúčový pri redukčných diétach. Jeho zásluhou dlhšiu dobu nemáme pocit hladu.

Stredomorská kuchyňa by bez paradajok nemohla existovať. Okrem čerstvých paradajok, pretlaku a kečupov môžete paradajky do vášho jedálnička zaradiť aj v ďalších formách. Krájané , pasírované či lúpané. Hodia sa na prípravu zeleninových jedál, ale využiť ich môžete aj pri varení, pri príprave stredomorských pokrmov, ako sú polievky, pizza, či omáčky k cestovinám. Krájané paradajky s bazalkou a oreganom sme využili aj v recepte na pravú paradajkovú polievku, ktorý sa nachádza pod článkom.

Či už si vyberiete krájané paradajky, pasírované paradajky alebo lúpané paradajky, vždy si zvoľte kvalitný produkt vyrobený z čerstvých, na slnku dopestovaných talianskych paradajok, ktorý je bez konzervačných látok. Pasírované paradajky sa napríklad skvele hodia na prípravu pizze a omáčok. Spoločnosť Podravka má vo svojom sortimente klasické krájané paradajky, ale tiež krájané paradajky s ďalšími ingredienciami ako cesnak, čili, provensálske bylinky či bazalka a oregano. Práve tieto paradajky získali prestížne ocenenie Superior Taste Award 2013 v Bruseli za najchutnejšie paradajky.



Kráľ pretlakov

Poctivá chuť ako od babičky? Ak chceme, aby plnená paprika, guláš, špagety chutili ako domáce, musíme pri výbere pretlaku dbať na jeho koncentráciu a množstvo paradajok, ktoré doňho boli spracované. Tiež si všímajte, ako ľahko obal s pretlakom otvoríte. Novinka medzi paradajkovými produktmi od spoločnosti Podravka je ľahko otvárateľná. Ale čo je ešte dôležitejšie, tento pretlak je dvakrát koncentrovaný. Pri jeho výrobe na 100 g pretlaku použili až 600 g na slnku dopestovaných talianskych paradajok!



Kečupy

Poznáte ten starý dobrý vtip? „Idú dve paradajky po ceste, jednu zrazí auto a druhá hovorí: „Poďme kečup!“ Nie, takto naozaj nevzniká kvalitný kečup. Hustá zeleninová zmes z paradajok, korenia a ďalších prísad musí mať peknú červenú farbu, dobre voňať, o chuti nehovoriac, tá si vás musí podmaniť. Kupujte len kečupy, ktoré vyrobili z vyššej dávky čerstvých paradajok oproti hmotnosti vzhľadom na hmotnosť hotového kečupu. Vyskúšať môžete napríklad kečupy od spoločnosti Podravka – na prípravu 470 g kečupu bolo použitých až 800 g čerstvých paradajok. Praktické plastové balenie s uzáverom zjednoduší servírovanie kečupu.

Paradajková polievka

Ingrediencie:

1 liter paradajkovej šťavy
390 g (1 balenie) Podravka krájané paradajky s bazalkou a oreganom
100 g šunky
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 dcl vody
Podravka Natur ochucovadlo
čierne korenie
soľ
cukor
parmezán
bazalka
olej

Postup:

Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Pridáme šunku nakrájanú na malé kocky, opražíme ju a pridáme paradajky s bazalkou a oreganom. Celú zmes poriadne premiešame, zalejeme paradajkovou šťavou a 1 dcl vody a necháme prevrieť. Potom polievku dochutíme Podravkou Natur, čiernym korením, soľou, cukrom a krátko povaríme. Podávame s parmezánom alebo cestovinou.


Súťaž


Súťažná otázka:

Koľko gramov paradajok bolo použitých na 100 gramov dvakrát koncentrovaného pretlaku od Podravky?
a) 400 g
b) 800 g
c) 600 g

Správnu odpoveď posielajte v termíne od 30.9.2013 - 6.10.2013 na online@perex.sk.

Do predmetu správy uveďte heslo PODRAVKA3.

Po ukončení súťaže vylosujeme troch výhercov, ktorí získajú balíček produktov od spoločnosti Podravka International.




Výsledky súťaže


Balíčky produktov od spoločnosti Podravka International získavajú: Justin Capek z Krásna nad Kysucou, Marta Valachová z Rajeckých Teplíc, Katarína Kačová z Ružomberka.

Výhercom gratulujeme!



Pravidlá súťaže
  • Organizátorom súťaže je P E R E X , a . s ., Bratislava, vydavateľ denníka Pravda a prevádzkovateľ Varecha.sk.
  • Súťaž sa začína od pondelka 30. septembra 2013 v momente vyhlásenia súťaže a končí v nedeľu 6. októbra 2013 o 23:59, ak organizátor najneskôr 48 hodín pred ukončením súťaže nezverejní na stránke Varecha.sk zmenu termínu či zrušenie súťaže.
  • Podmienkou účasti v súťaži je splnenie súťažného zadania v uvedenom termíne.
  • O výhre sa rozhodne pomocou žrebovania.
  • Porota zverejní mená výhercov na Varecha.sk 48 hodín od skončenia súťažného kola. Výhercu budeme kontaktovať na emailovej adrese, ktorú použil na zaslanie správnej odpovede.
  • Výhry môžu byť odovzdané výhercovi osobne, kuriérom, alebo balíkovou službou Slovenskej pošty. Do zahraničia výhry nedoručujeme. Na odovzdanie výhry je potrebná aktívna spoluúčasť súťažiaceho, najmä zastihnuteľnosť na kontaktoch poskytnutých organizátorovi. Ak organizátor vyčerpá všetky možnosti adekvátne hodnote výhry a napriek tomu sa mu nepodarí do 90 dní od vyhlásenia výsledkov súťaže skontaktovať výhercu alebo doručiť výhru, výhra prepadá v prospech organizátora.
  • Súťaže sa môžu zúčastniť len používatelia, ktorí už dosiahli vek 18 rokov.
  • Výhercovia si musia sami vysporiadať prípadné daňové povinnosti vyplývajúce z výhry v súťaži.
  • Výhercom súťaže nemôže byť zamestnanec P E R E X , a. s., ani jeho rodinný príslušník. V prípade, že sa taká skutočnosť zistí po vyhlásení výsledkov súťaže, výhra prejde na ďalšieho súťažiaceho v poradí podľa hodnotenia poroty.
  • Diskusia k článku

    rudko
    Prečo nemôžem zaslať odpoved na sutaž.
    vilie
    Pre mňa je najlepší "Zámocký rajčinový pretlak" aj preto, že je to slovenský výrobok.
    andreac
    @kukulik , skontrolujte si, prosím, poriadne e-mailovú adresu, na ktorú posielate odpoveď na súťažnú otázku. Správna adresa je:

    online@perex.sk

    Redakcia




     



    TOPlist