Vyznajte sa v zemiakoch:
Ktoré sú najlepšie na vianočný šalát a ktoré na hranolčeky alebo placky?

Jana Klimanová, 27. novembra 2022     4 minúty čítania

Aby ste zo zemiakov pripravili vždy chutnú dobrotu, oplatí sa vedieť, aký varný typ potrebujete na svoj obľúbený recept.



Foto: Shutterstock

Krumple, erteple, grule či švábka - okrem mnohých ľudových názvov, sa zemiaky môžu pochváliť aj vysokým obsahom vitamínu C. Najviac ho majú na jeseň a skladovaním jeho obsah v zemiakoch klesá. Najviac sa ho nachádza v surových zemiakoch, málokomu však surový zemiak chutí, ba čo viac, v surovom stave môžu byť zemiaky pomerne silným potravinovým alergénom. Zemiaky sú zdrojom sacharidov, vlákniny a nechýbajú im ani vitamíny skupiny B, kyselina listová, draslík a lyzín, ktorý napomáha vstrebávaniu vápnika. Obsahujú veľa škrobu, ktorý sa varením premieňa na stráviteľnú formu.

Ako ich skladovať


Ak zemiaky prinesiete z obchodu v igelitovom vrecku, preložte ich do debničky, košíka alebo papierového vrecka či do sieťky. Skladujte ich na chladnom, tmavom a suchom mieste. Ideálne pri teplote 4 až 10 °C. Spoločnosť jabĺk a banánov im nesvedčí, pretože ovocie urýchľuje klíčenie zemiakov.

Ako ich pripraviť


Skôr, než zemiaky začnete variť alebo piecť, vykrojte všetky klíčky a zelené časti. Obsahujú totiž toxickú látku solanín. Aby v zemiakoch ostalo čo najviac vitamínov, treba ich variť krátko v hrnci s pokrievkou a v malom množstve vody. Varenie urýchli tiež kúsok masla. Vodu, v ktorej ste zemiaky varili, nevylievajte, môžete ju použiť na prípravu polievky alebo omáčky. Využijete tak všetky živiny tejto univerzálnej plodiny.

Na pečenie alebo na šúľance?


Zemiaky kupujte podľa toho, aké jedlo sa z nich chystáte uvariť. Určite sa vám nebude páčiť, keď sa vám v zemiakovom šaláte budú rozpadávať, alebo naopak, z vašej zemiakovej kaše sa stane lepkavá hmota...



Foto: Shutterstock

Varný typ A - šalátové

Vďaka pevnej štruktúre sa tieto zemiaky nerozvaria, preto sú ideálne do šalátov a aj do toho vianočného. Uvarené alebo upečené a pokvapkané maslom sú výbornou prílohou.

Varný typ B - prílohové

Tieto polomúčnaté zemiaky sú univerzálne - hodia sa aj na prílohu, do šalátov, polievok či na pečenie. Môžu mať mierne múčnatú štruktúru, sú pomerne šťavnaté a ľahšie sa domäkka uvaria.

Varný typ C - na cesto

Zemiaky typu C sú múčnaté, dobre sa rozvaria, preto sú ideálne na zemiakové pyré. Obsahujú veľa škrobu, ktorý funguje v ceste ako spojivo a preto je vhodné na prípravu zemiakového cesta, z ktorého sa ďalej robia pirohy, šúľance alebo lokše. Tým, že sa ľahko rozvaria, sú vhodné na zahustenie polievok alebo gulášov. Hodia sa aj na hranolčeky či placky.

Varný typ D - kŕmne

Najmúčnatejší typ zemiakov v obchodoch nehľadajte. Ľahko sa rozvaria a používajú sa ako potrava pre hospodárske zvieratá.





Diskusia k článku







 



TOPlist