Trendy:
Všade samé jablká! 9 tipov čo s nimi, ak už máte koláčov dosť

Redakcia Varecha.sk, 26. septembra 2018     6 minút čítania

Kam sa pozriete, všade vidíte jablká? Pečiete, zavárate, chrúmete a stále ich neubúda, lebo vaše či susedove stromy sa asi zbláznili? Nevadí, máme ešte zopár tipov, čo s nimi.


Skúšali ste ich už plnené a pečené? Vyberte pekné, rovnako veľké jabĺčka. Vrch od stopky zrežte, zarovnať môžete aj spodok, aby upečené jablká lepšie stáli na tanieriku. Jardovníky odstráňte, dužinu vyberte, po obvode však nechajte približne centimetrovú hrúbku. Naplňte nadrobno pokrájanou dužinou zmiešanou s posekanými orechmi, hrozienkami, dochuťte mletou škoricou, medom alebo cukrom. Šupnite do rúry a keď jablká zmäknú, vyberte a podávajte teplé.




Aj sušené jablká majú niečo do seba. Na sušenie vyberajte iba zdravé plody, žiadne opadalky. Plátky jabĺk zvyknú rýchlo hnednúť, preto ich pred sušením môžete na krátko ponoriť do vody s citrónovou šťavou. Sušiť ich môžete v sušičke ovocia a zeleniny, v rúre na pečenie alebo na vzduchu.




Frflú už decká, že majú jabĺk po krk? Ponúknite im jablkové lízanky v čokoláde s posekanými orechmi alebo strúhaným kokosom. Budú nadšené!




Alebo napichajte celé jabĺčka na paličky a namočte ich do karamelu a orechov. No a potom pozor na zuby.




Pre tých opatrnejších nahraďte karamel rozpustenou čokoládou.




Zvyknete si robiť do zásoby jablkové pyré? Tak skúste z jednej dávky pripraviť chutné nanuky. Veď hádam ešte príde babie leto...




Vydlabané jablká skvelo poslúžia namiesto hrnčekov. Nápoj podávajte s drievkom celej škorice namiesto slamky. Či to bude fungovať nevieme, ale vyzerá to dobre... Ako sa hovorí - Nevyskúšaš, nevieš...




Dni sa pomaličky skracujú, spríjemnite si domáci podvečer ovocným svietnikom.




No a keď sa popritom všetkom pečení, zaváraní a sušení zapotíte, osviežte sa domácou jablkovou limonádou s mätou a spomínajte na leto.



Foto: Shutterstock

Štyri varecháčske tipy ako využiť jablká:













A diskusie na jablkovú tému si môžete prečítať tu:

Skladovanie jabĺk
Skladovanie jabĺk 2
Sušička ovocia a zeleniny
Uskladnenie sušených jabĺk
Sušenie jabĺk v rúre
Jablkový džús
Zavárané jablká - ako dlho sa môžu skladovať
Jablká
Popadané jablká


Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.








ANKETA: Snažíte sa každý rok spracovať celú úrodu jabĺk?

85,0%



15,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist