Vajcia – symbol života a bohatý zdroj vitamínov a minerálov

P.R., 13. októbra 2017 o 08:01

V bežnom živote sa s nimi stretávame na dennom poriadku – robíme z nich praženicu, volské oko, cestá do koláčov, nátierky, prílohy alebo sú súčasťou hlavných jedál. Práve 13.10.2017 táto úžasná potravina oslavuje už dvadsiateprvé výročie svetového dňa vajec, ktorý bol v roku 1996 vyhlásený na konferencii IEC (International Egg Commission) vo Viedni.


Nie je vajce ako vajce

Slováci v posledných rokoch začali čoraz viac dbať na ich pôvod. Legislatíva dovoľuje chov nosníc štyrmi spôsobmi, ktoré sú pre lepšiu orientáciu označované aj kódom na obale: 0 – vajce nosníc chovaných v súlade s požiadavkami ekologického poľnohospodárstva (označované aj ako BIO), 1 – vajce nosníc vo voľnom výbehu (nosnice majú prístup do voľného výbehu), 2 – vajce nosníc v halách (podstielkový chov), 3 – vajce nosníc v klietkach (najrozšírenejší spôsob chovu). Najčastejším argumentom pre kúpu BIO vajec je, že sú kvalitnejšie a chutnejšie, nakoľko nosnice sú dokrmované biokrmivom bez chemických látok a celkovo sú pod prísnejšou kontrolou EÚ. „V Kauflande dôrazne dodržiavame princípy spoločensky zodpovedného podnikania. Navyše veľmi pozorne vnímame nákupné správanie zákazníka, ktorý je čoraz viac senzitívny na informáciu, z akého chovu vajcia pochádzajú. Môžeme s radosťou konštatovať, že nám stúpol predaj vajec z podstielkového chovu a z voľného výbehu. A keďže vo filozofii nášho reťazca je aj podpora slovenských dodávateľov, môžem hrdo povedať, že vyše 90 % zo sortimentu vajec má slovenský pôvod,“ hovorí Martin Gärtner, vedúci marketingu spoločnosti Kaufland Slovenská republika.

TOPlist