Tieto sa oplatí navštíviť:
Deväť najkrajších vianočných trhov u našich susedov. Aké špecialitky ponúkajú?

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 2. decembra 2022     14 minút čítania

Adventné trhy neodmysliteľne patria k decembru. Sú miestom príjemných stretnutí a zastavenia sa v predvianočnom zhone. Ak za nimi vycestujete za hranice, sú aj možnosťou ochutnať miestne špeciality. Ponúkame vám prehľad tých najkrajších adventných trhov u našich susedov.



Foto: Shutterstock

Praha: Svetové trhy na Staromestskom námestí

KEDY:
26. 11. 2022 – 6. 1. 2023

Praha patrí k svetovým turistickým metropolám, preto sú vychýrené aj vianočné trhy na Staromestskom námestí. V roku 2019 boli zaradené prestížnym britským denníkom The Times medzi päť najlepších vianočných trhov v Európe a opakovane ich zaraďuje medzi najkrajšie trhy sveta aj americká televízna stanica CNN Travel.

Stánky so širokým sortimentom výrobkov sú otvorené každý deň od 10.00 do 22.00 h, tie s občerstvením až do polnoci. V spolupráci so spoločnosťou Chateau Valtice, ktorá na trhoch predáva svätovavrinecké a rulandské biele vo fľašiach s logom Vianočných trhov Praha, pripravia organizátori aj špeciálny domáci „svařák“, teda varené víno. Hostia trhov si môžu pochutnať na klobáskach z českého mäsa, regionálnej variácii trdelníka, sladkostiach od domácich výrobcov, ale svoje špeciality si nájdu aj gurmáni – napríklad ustrice a slimáky. Vianočný stromček sa rozsvieti každý deň od 16.30 h.

Počas konania trhov sa na veľkom pódiu môžete tešiť na divadelné predstavenia, koncerty, vystúpenia detských a folklórnych skupín. Deti budú obdivovať betlehem, ukážky tradičných ľudových remesiel, mini zoo, workshopy, aj bohatý mikulášsky či silvestrovský program.

Ak sa vám zdajú trhy na „Staromáku“ príliš turistické, v Prahe je aj množstvo iných možností. Vianočné trhy si môžete užiť napríklad aj na námestí republiky, Václavskom námestí alebo na námestí mieru. Ďalšie sú na Pražskom hrade. Okrem toho sa v Prahe koná počas adventu množstvo akcií, výstav, koncertov a workshopov.





Diskusia k článku







 



TOPlist