Takto sa podarí:
10 praktických rád, s ktorými urobíte perfektnú čokoládovú polevu ako nič

Veronika Lucáková, 15. januára 2023     3 minúty čítania

Čokoláda patrí k najobľúbenejším pochúťkam a radi si ju doprajeme aj na domácich zákuskoch a koláčikoch. Ako z nej pripraviť dokonalú polevu?



Urobte si dokonalú čokoládovú polevu ako od profesionálneho cukrára.
Foto: Shutterstock


1. Čokoládu je dobré najprv nasekať alebo nalámať na čo najmenšie kúsky. Tak sa bude rozpúšťať rýchlejšie.

2. Vodný kúpeľ, nad ktorým budete čokoládu rozpúšťať, nesmie byť príliš horúci. Misa alebo hrniec, ktorý položíte nad teplú ale nie horúcu vodu, musí čo najviac pasovať. Voda určite nesmie vrieť, lebo čokoláda sa potom začne zrážať.

3. Dno misy alebo hrnca s čokoládou sa nesmie dotýkať vody. Čokoláda by sa zahriala príliš a hladká poleva by sa už vymiešať nedala.

4. Do čokolády sa nesmie dostať ani kvapôčka vody. Aj preto je dobré, ak je vodný kúpeľ teplý ale nie horúci. Keď voda nevrie, netvorí sa ani toľko pary. Medzi hrniec a vrchnú nádobu - misku s čokoládou môžete vložiť aj kovovú lyžicu či lyžičku, aby sa vrchná nádoba lepšie ukotvila a pri miešaní nepohybovala.

5. Pri miešaní čokolády si treba dať pozor, aby ste do nej nedostali priveľa vzduchu. Prisilné alebo pridlhé miešanie spôsobí v poleve malé bublinky. Tie potom v poleve natretej na koláče popraskajú a vytvoria malé krátery – priehlbinky.

6. Pozor na teplotu čokolády pri jej rozpúšťaní. Ak je príliš vysoká, čokoláda sa spojí dokopy a ako poleva bude nepoužiteľná. Pomôcť vám môže kontrola teploty, ak máte poruke kuchynský teplomer. Horká čokoláda potrebuje na rozpúšťanie asi 31 °C, mliečna čokoláda asi 30 °C a biela čokoláda približne 29 °C.

7. S nasekanou čokoládou môžete rozpúšťať aj kúsok masla, prípadne stužený kokosový alebo iný rastlinný tuk.

8. Krásny lesk dodá poleve lyžica oleja. Keď je už čokoláda rozpustená, na záver do nej primiešajte 1 PL rastlinného oleja.

9. Polevu na koláč nalejte najlepšie do stredu koláča alebo torty a potom cukrárskou špachtľou alebo nožom či stierkou rozotrite do bokov.

10. Ak pri natieraní vzniknú nerovnosti, môžete ich odstrániť tak, že miesto opatrne nahrejete fénom. Keď je poleva opäť tekutá, tak ju dohladka na danom mieste opravte.

Pozrite si aj naše video, ako pripraviť hladkú čokoládovú polevu








ANKETA: Je čokoláda vašou obľúbenou pochúťkou?

82,7%



17,3%







Diskusia k článku

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Aký vedecký elaborát. Ja dávam k čokoláde maslo a keď je poleva hustá riedim po troške vodou - NIKDY sa mi nezrazila.






 



TOPlist