Takto ho zvládnete:
Nadýchané a chrumkavé lístkové cesto? 11 praktických rád, aby sa vám presne také podarilo

Jarmila Horváthová, 4. januára 2023     5 minút čítania

Šamrole, krémeše, slané chuťovky, z lístkového cesta vytvoríte toľko úžasných dobrôt! Ak máte z jeho prípravy obavy, pomôžeme vám ich prekonať.



Foto: Shutterstock

1. Rovnaká konzistencia oboch zložiek

Lístkové cesto sa pripravuje z dvoch zložiek - z maslového (v receptoch sa nazýva aj tukové) a závinového (v receptoch sa nazýva aj vodové) cesta. Obidve by mali byť pekne hladké a ideálne rovnakej konzistencie, aby sa dali ľahko spracovať.

2. Potrebuje chlad

Lístkové cesto má rado chlad, preto je dôležité, aby teplota v miestnosti kde ho pripravujete, bola maximálne 22 °C. Cesto medzi jednotlivými prekladaniami vždy nechajte stuhnúť v chladničke.

3. Správne prekladanie

Značnú časť lístkového cesta tvorí maslo. Aby z lístkového cesta počas pečenia rozpustené maslo nevytekalo, dbajte na správne skladanie, maslové cesto musí byť zo všetkých strán zabalené v závinovom ceste, ktorého okraje dobre pritlačte k sebe. Pracujte rýchlo, aby maslo počas skladania príliš nepovolilo.



Foto: Shutterstock

4. Krájajte ostrým nožom

Ak lístkové cesto pri pečení nenarastie tak, ako by ste si predstavovali, môže to byť preto, lebo jednotlivé vrstvy sú na okrajoch zlepené, čo sa stáva vtedy, keď cesto krájate - "stlačíte" - tupým nožom.



Foto: Shutterstock

5. Odrezky nemieste

Ak z lístkového cesto vykrajujete koláčiky a zostanú vám odrezky, len ich položte na seba a znovu ich rozvaľkajte. Rozhodne ich nemieste, cesto by už pri pečení nelístkovalo.

6. Nedávajte veľa plnky

Ak dáte napríklad do taštičiek veľa plnky, cesto nenarastie. Cesto s plnkou ľahko zmäkne a stratí krehkosť. Ak tomu chcete zabrániť, posypte ho pred plnením strúhankou alebo piškótovými omrvinkami, tie časť vlhkosti z plnky absorbujú. Ak chcete použiť lístkové cesto ako korpus, môžete jednotlivé pláty po upečení potrieť rozpustenou čokoládou. Tá ich ochráni pred vlhkosťou z plnky.



Foto: Shutterstock

7. Nechajte ho oddychovať

Pred pečením by malo lístkové cesto odpočívať 15 - 20 minút. Vďaka tomu si lepšie si zachová svoj tvar.

8. Potierajte opatrne

Kvôli farbe sa lístkové cesto pred pečením potiera žĺtkom, ak však potierate napríklad tyčinky, dávajte pozor, aby ste nešli cez okraje. Žĺtok ich môže v mieste rezu zlepiť a cesto nenarastie. Naopak, ak robíte plnené taštičky, vtedy je dobré natrieť aj okraje, budú lepšie držať a plnka z nich nevytečie.



Foto: Shutterstock

9. Rúru vždy dobre predhrejte

Je to dôležité, aby cesto narástlo a bolo pekne navrstvené. Pri pečení pri vysokej teplote sa voda v ceste mení na paru a maslo sa roztápa. Tým sa vrstvy nadvihnú a vytvorí sa typické lístkovanie.

10. Plech pokropte vodou

Plech pred pečením vyložte papierom na pečenie, potrite jemne maslom, nie však olejom a postriekajte vodou. Vodná para, ktorá pri pečení vznikne, napomáha cestu rásť a pekne lístkovať.

11. Správne ho zamrazte

Koláčiky z lístkového cesta chutia najlepšie čerstvo upečené. Plnené pečivo rýchlo zvlhne, preto by sa malo zjesť v deň prípravy. Suché pečivo môžete skladovať na chladnom a suchom mieste až 3 dni.

Hotové pečivo môžete aj zmraziť a a skladovať až tri mesiace. Každý kus zabaľte samostatne a vzduchotesne. Keď ich chcete podávať, nechajte ich v obale pri izbovej teplote a po rozmrazení ich opäť krátko upečte. Samozrejme, môžete si zamraziť aj hotové lístkové cesto.

No a teraz sa už môžete pustiť do prípravy domáceho lístkového cesta podľa receptov z Varechy:








ANKETA: Robili ste už niekedy domáce lístkové cesto?

47,3%



52,7%







Diskusia k článku

hannes
Objavi sa tu už konečne aj nejaký slušný recept?






 



TOPlist