Takto ho skrotíte:
4 tipy, aby papier na pečenie na plechu nelietal

Veronika Lucáková, 9. januára 2023     2 minúty čítania

Niekedy je to ako boj s chobotnicou. Ako presvedčiť papier na pečenie, aby na plechu pekne držal a neposúval sa?



Foto: Shutterstock

Používať papier na pečenie je veľmi praktické, po upečení na plechu nezostane prilepený spodok koláča či polovica korpusu. Ušetrí nám to aj nejaký ten čas, pretože inak by sme plech či formu museli najprv vymazať tukom a vysypať múkou, čo pri použití papiera nie je potrebné. A to ani nehovoríme, o tej drine pri drhnutí plechu s pripečenými zvyškami...

Papier na pečenie je však vcelku nepoddajný a po plechu sa veľmi kĺže, čo komplikuje napríklad rozotieranie cesta alebo nanášanie menších koláčikov. Ako ho skrotiť, aby na plechu pekne držal a neposúval sa? Máme niekoľko tipov, ktoré môžete vyskúšať.

1. Prilepte ho troškou cesta


Ak potrebujete na plech rozotrieť cesto, dajte na spodnú stranu papiera do rohov po trošičke cesta a prilepte papier o plech. Takto sa udrží na mieste a vám sa bude ľahšie pracovať.

2. Potrite rohy maslom


Ak nemáte žiadne cesto, ale budete piecť napríklad rybu alebo hranolky, papier na pečenie sa o plech alebo formu dá prilepiť aj tak, že ho po okrajoch alebo v rohoch potriete troškou masla.

3. Pokrčte ho


Papier sa predáva zrolovaný a aj preto sa stále skrúca. Pokrčte ho a potom znovu narovnajte a položte na plech. Bude poddajnejší.

4. Aj voda pomôže


Najmä pri lístkovom alebo odpaľovanom ceste môžete papier na pečenie prilepiť o plech tak, že plech jemne vypláchnete alebo postriekate vodou a papier sa o mokrý plech prilepí.





ANKETA: Dokáže vás nepoddajný papier na pečenie potrápiť?

21,3%



78,8%







Diskusia k článku

mamec
Takže, keď nechcem mať na plechu pripečené cesto, mám použiť papier na pečenie a keď nechcem, aby sa mi papier posúval, mám ho na plech prilepiť trochou cesta. Takýto spôsob myslenia je nad moje chápanie.
Neodsudzujem, len konštatujem. Chyba je zrejme vo mne!
tomeska
@mamec (9.1.2023 11:51)
To cesto na podlepenie je len hráškové množstvo. Tak robím pod venčeky alebo piškot. 4 malé bodky do rožkov.
mamec
@tomeska (9.1.2023 19:39)
Ja žasnem, skutočne to niekto takto robí? A aký to má potom zmysel? Nie je lepšie prilepiť si ten papier trochou tuku?
tomeska
@mamec (9.1.2023 20:37)
Ved' píšem, že hráškové množstvo, tzn. 4 kvapky +- . nie celá lyžica. 1 kvapka do rožku. Ani to tam nepoznáš, ale drží to. skús. tuk klže.






 



TOPlist