Trendy:
Takmer 7 000 ľudí „prechutnalo“ Slovensko na Zimnom festivale jedla

P.R., 23. februára 2017     10 minút čítania

Zimný festival jedla 2017 (ZFJ) sa konal na celom Slovensku pod sloganom Ochutnajte Slovensko. Sprístupnil širokej verejnosti tie najlepšie reštaurácie Slovenska a jedlá od TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 13. januára do 15. februára. Až 80 % degustácií bolo trojchodových a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie.


Pečený zubáč s marinovanými zeleninami z reštaurácie Villa Rosa v Dunajskej Strede.



Festival navštívilo o 13 % viac degustátorov oproti minulému ročníku. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 6 967. Veľký úspech mali Sprievodné akcie ZFJ, kde bola novinkou aj otváracia večera v Košiciach v reštaurácii Baránok a tiež Michelínska večera v reštaurácii UFO v Bratislave, či špeciálny kurz varenia so známym šéfkuchárom Igorom Čehym. Aj obľúbené Gurmán busy smerovali do nových miest a páčili sa hosťom. Návštevníci vďaka nim ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30-50 rokov.

„Prioritou festivalu zostáva aj naďalej rozvoj gastroturistiky a prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, edukácia návštevníkov o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin – riaditeľ ZFJ.

A ktoré boli tie najnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?

NAJ reštaurácie v Bratislave:
- Carnevalle, Bratislava
- UFO, Bratislava
- Savoy, Hotel Carlton, Bratislava
- Fou Zoo, Bratislava
- CUBES, Hotel Aston Bratislava
- Au Café, Bratislava


Medzi naj bratislavské reštaurácie sa dostalo aj UFO.



NAJ reštaurácie mimo Bratislavy:
- Afrodita, Chateau Čereňany
- Mlyn 108, Modra
- Kaštieľ Mojmírovce
- Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou
- Camelot, Košice
- Zámocký hotel Galícia Nueva, Halíč

Medzi najlepšie menu účastníci festivalu zaradili (bez poradia):

Bratislava: CUBES hotela Aston, UFO, Zylinder, Savoy Hotel Carlton Slovensko: Afrodita Čereňany, Baránok Košice, Villa Rosa Dunajská Streda, DIVA Reštaurácia pri Synagóge Trenčín, Kaštieľ Mojmírovce


Jedno z najlepších menu pripravili aj v reštaurácii Savoy Hotel Carlton.



Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu:

Chute regiónov:
- Bažantie stehno na šípkovej omáčke s pošírovanou hruškou a zemiakovými knedličkami so slaninou (Camelot restaurant Košice)
- Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa (Carnevalle restaurant, Bratislava)
- Biela fazuľová polievka na kyslo, mladý bôb, oškvarky z mangalice, prach z hľuzovky. (UFO watch.taste.groove Bratislava)
- Pirohy 2017: Gyoza taštičky plnené slimákmi, petržlenom a cesnakom, na omáčke s masla s bielou hľuzovkou (Reštaurácia a penzión Baránok Košice)

Ikonické jedlo:
- Terinka z divého zajaca s domácim posúchom, nakladanou zeleninou v dulovom octe a šípkovým chutney (DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou)
- Burger 2017: Pikantný hovädzí chvost s badiánovou omáčkou, koriandrom, kvasenou mrkvou a reďkovkou v parenej buchte (Reštaurácia a penzión Baránok, Košice)
- Hruškovo-paštrnákový krém s pečenými mandľami, vanilkovým olejom a baby hruškou pošírovanou vo víne (Mlyn 108 Modra)
- Glazovaný pečený bravčový bôčik na pyré z Beluga šošovice, slaninový púder, krém z pečeného cesnaku s kyslou smotanou, zemiaková bublanina (CUBES – Hotel Aston, Bratislava)

Recepty našich mám:
- Teľacie kolienko, paprikáš z teľacieho kolienka, domáce „spätzle“ s maslom a petržlenovou vňaťou (Zylinder restaurant Bratislava)
- Diviačie rebierka v pečenej slivkovej marináde, pyré s údeného zeleru, tekvicový trhanec a omáčka z borievok (DIVA reštaurácia pri Synagóge, Trenčín)

Dezertom festivalu sa stala:
Hľuzovka a biela čokoláda s hľuzovkovou zmrzlinou od šéfkuchára Jozefa Risku z reštaurácie SAVOY hotela Carlton, Bratislava


Hľuzovka a biela čokoláda s hľuzovkovou zmrzlinou.



Najviac objednávané jedlá ZFJ 2017:

- Sviečkovica z diviaka, brusnicové lievance, pečená tekvica a černicová omáčka (SAVOY restaurant, Hotel Carlton)
- Konfitované líčka z prasiatka v teriyaki, mrkvovo-zázvorové pyré, grilovaný pór, tapiocachips (UFO watch .taste.groove, Bratislava)
- Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa (Carnevalle restaurant, Bratislava)
- Chrbát z daniela s čučoriedkovou omáčkou a domácimi kroketami (Afrodita, Chateau Čereňany)
- Rolka s tuniakovým tatarákom (Fou Zoo panasian restaurant)
- Jelení chrbát s figovým džemom a pistáciami na ríbezľovej redukcii a pyré zo slnečnice hľuznatej (Kaštieľ Mojmírovce)


Jelení chrbát s figovým džemom a pistáciami na ríbezľovej redukcii a pyré zo slnečnice hľuznatej z Kaštieľa v Mojmírovciach sa stalo jedným z najobjednávanejších jedál ZFJ 2017.



Najobľúbenejšie reštaurácie ZFJ:

Novinkou tohto ročníka je ocenenie najobľúbenejších reštaurácií ZFJ a Nováčika roka. Preto sme zvolil pojem ,,najobľúbenejšie", lebo niektoré reštaurácie dali viac a niektoré menej dispozičných miest pre ZFJ a niektoré sú zase viac preferované hosťami cez týždeň a niektoré iba cez víkendy. Preto by nebolo fér nazvať ich najpredávanejšie, keďže boli týmito skutočnosťami limitované.
Ocenenie Nováčik roka dostane reštaurácia Rosália - Zámocký hotel Galícia Nueva, Halíč.
Ocenenia ,,Najobľúbenejšia reštaurácia ZFJ" dostanú Carnevalle, UFO, SAVOY, Kaštieľ Mojmírovce, Diva restaurant pri Synagóge Trenčín, Reštaurácia a penzión Baránok Košice a Camelot Košice.


Nováčikom roka sa stala reštaurácia Rosália - Zámocký hotel Galícia Nueva v Halíči.



Čo o ZFJ hovoria šéfkuchári, manažéri a majitelia festivalových reštaurácií?

Michal Škorec, šéfkuchár DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou
My ako malá reštaurácia v malom meste sme boli veľmi poctení, že sme sa mohli zapojiť do tohto ročníka ZFJ. V Trenčianskom kraji to boli iba tri reštaurácie. Na nováčika sme mali celkom peknú návštevnosť a pomohlo nám to hlavne v posilnení nášho mena. Naši zákazníci boli prevažne z iných miest a prišli na základe lákavého menu.
P.S. Michal Škorec zapojil do ZFJ aj svoju druhú reštauráciu DIVA pri Synagóge v Trenčíne.

Pavol Benčík, CEO Benčík Culinary Group, reštaurácie Carnevalle a Zylinder, Bratislava
ZFJ je jediný gastro počin s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý dáva zákazníkom možnosť testovať kuchyne ich majstrov. Som naozaj rád, že aj naše reštaurácie Carnevalle a Zylinder sú jeho súčasťou. Podporuje to dôveru zákazníkov, o ktorú bojujeme.

Dana Říhová, majiteľka reštaurácie Nostalgie, Spišská Nová Ves
Každým rokom vidím väčší záujem zákazníkov o Zimný festival jedla. Dostal sa do povedomia ľudí, usporiadateľ mu robí väčšiu propagáciu, ale i zúčastnené reštaurácie a hotely. Ja vidím hlavne možnosť osloviť aj novú klientelu, ktorá o nás zatiaľ iba počula, no prišli nás i z okolitých miest navštíviť po prvýkrát. Slovenská kuchyňa podaná trochu modernejšie si získava popularitu u hostí, vraciame sa k tradičným surovinám ako bryndza, šošovica, krúpy. Nami ponúkané jedlá v tomto ročníku mali úspech, Verím, že i budúci rok bude záujem o takúto netradičnú akciu na Slovensku, ktorú organizuje Rado Nackin so svojim tímom z Gurmána na Slovensku.

Ivan Čurgali, šéfkuchár Kaštieľ Mojmírovce
Sme veľmi radi, že sme sa s našou reštauráciou mohli zúčastniť už tretieho ročníka ZFJ. Do organizácie sme dali veľa pozitívnej energie. Všetci v hoteli sme sa na akciu tešili, menu sme sa snažili zostaviť tak, aby zaujalo čo najviac gurmánov. Tento ročník bol pre nás príjemným prekvapením. Teší nás počet rezervácií a viacerí opakujúci sa hostia počas týchto 30 dní. Veríme, že títo hostia nás opäť navštívia.

Jozef Masarovič, šéfkuchár, UFO watch.taste.groove
Aj keď nám to z kapacitných dôvodov vychádzalo veľmi ťažko, opäť raz sme sa veľmi radi zapojili do Zimného festivalu jedla. Teší nás, že sa aj na Slovensku začínajú diať akcie, ktoré sa snažia ľudom viac priblížiť kvalitnú gastronómiu. Tento rok sa nám podarilo vypredať všetky miesta určené na ZFJ, takže našu účasť hodnotíme naozaj pozitívne. Veríme, že hostia odchádzali spokojní a budú sa k nám opakovane vracať a našu reštauráciu aj ďalej odporúčať.

Foto: Zimný festival jedla



Diskusia k článku

radox1
tiez som sa zucastnil tohto festivalu,konkretne som bol v rest.Savoy.pekne prostredie,vyborny servis,zubac super,divinova svieckova prepecena a vysusena az tak,ze som mal problem to pozuvat-dokonca som mal pocit ze bola uz davnejsie pripravena a druhy krat zohrievana,dezert super,len akosi som tu hluzovku na tanieri nemohol najst.musim ocenit ako bonus este polievku z drozdia,ktora nebola na zozname,bola vynikajuca.
 www.zimnyfestivaljedla.sk/?restauracia=66...







 



TOPlist