Štedrovečerné tradície a zvyky:
Ako vianocujú naši Varecháči?

Redakcia Varecha.sk, 24. decembra 2019     10 minút čítania

Dnes zasadneme k štedrovečernému stolu. Každá rodina má svoje tradície, ktoré dodržiava i zvyky, čo na sviatočnom stole nemôže chýbať. Ako je to v domácnostiach Varecháčov, ktorí sa prostredníctvom nášho portálu delia so svojimi skvelými receptami? To sme zistili v našej nedávnej súťažnej ankete. A sme radi, že vám teraz môžeme priblížiť ako najkrajšie sviatky roka vyzerajú u nich.


Foto: Shutterstock

Evusik: Deti a vnúčatá, to sú tie najkrajšie Vianoce

Vianočné tradície sa u nás dedia. Keď som sa pred rokmi vydala, spojili sme tradície našej aj manželovej rodiny. Na večeru máme kapustnicu, kapra, rezne, majonézový šalát. K tomuto základu pribudlo predjedlo, hríbová praženica. To je tradičné jedlo v manželovej rodine. Vianoce si viem predstaviť bez enormného vypekania, ale určite si ich neviem predstaviť bez našich detí a vnúčat a celej rodiny, ktorá sa pravidelne stretáva na 1. vianočný sviatok a keď ešte padá sneh a vonku mrzne a celý ten kŕdeľ sa mi vrúti do kuchyne a na stole voňajú koláče a horúci čaj, to sú pre mňa tie najkrajšie Vianoce.

Eruska25: Pripravujem pôstne pelčn

Chcem vám napísať nie o Štedrej večeri u nás, ale o obede na Vianoce. Niekto hladuje celý deň - vraj uvidí zlaté prasiatko. Ja pochádzam z dediny, kde žijú mantáci - karpatskí Nemci a snáď v každom dome boli v minulosti na obed pelčn. To sa nedá preložiť do slovenčiny. Sú pôstne, bezmäsité, lebo mäso je až na Štedrú večeru. Je to kysnuté cesto, plnené uvarenou ryžou a hrozienkami. Podáva sa pokrájané na štvorce so sladkým mliekom. My túto tradíciu stále dodržiavame. Z kysnutého cesta ešte pečiem makovú štólu - nie klasický závin. Na večeru máme kapustnicu uvarenú z kapustovej vody, údenej ryby, klobásy a smotany, potom zemiakový šalát s vyprážaným kaprom alebo lososom na masle. Nechýbajú oblátky s medom a cesnakom, jabĺčko, orechy. Celé vianočné sviatky vyjedáme rôzne drobné pečivo - šuhajdy, vanilkové rožky, kávové zrná, oriešky a našu domácu čokoládu, ktorú robila ešte moja babka. Prajem všetkým krásne Vianoce.

Ancicka: Aj s domácim vínkom

Vianoce si neviem predstaviť bez perníkov, medovníkov a taktiež nejakých koláčikov s plnkou. Na sviatky klasika ryba, ku ktorej striedam rôzne prílohy, bobaľky a kapustnica. Na Nový rok už je to viac o mäsku a rôznych jednohubkách na Silvestra, robíme novoročný punč. K tomu dobré vínko, my máme svoje domáce.

Elisticka: Od stola sa nesmie vstať

U nás na Štedrý večer nesmie chýbať dubáková omáčka, orechové a makové kysnuté záviny a klasický majonézový šalát, vyprážaný kapor a veľa druhov bezlepkových zákuskov, keďže máme v rodine dvoch bezlepkáčov. Plnené oriešky, medvedie labky, strojčekové tyčinky, orechové fúkané rožteky, parížske rožteky a, samozrejme, žĺtkové rezy. Pred večerou oblátky s medom a každý u nás dostane na čelo krížik z medu a pod každým rohom stola pod obrusom peniaze. Pre dospelých sa robí slaninkové. A u nás zvyk, že od stola ako začne večera sa nesmie už odísť, tak sa snažím všetko nachystať. A na začiatku a na konci večere modlitba.


Foto: Shutterstock

Kucharocka123: Tradície, spomienky a pokoji v duši

Vianoce sú pre mňa tým najkrajším sviatkom v roku. Držím sa hesla, že tradície si treba ctiť. Mnohé zvyky a recepty v rodine prenášame z generácie na generáciu, aj keď už dávno nežijeme na dedine, ako za detských čias, kde vianočné tradície priam prekvitali. Na Štedrý deň u nás rozvoniavala vianočná kapustnica, vyprážaný kapor a zemiakový šalát nechýbal nikdy. Vianočné oblátky s medom bola každoročná klasika. Mama piekla rôzne cukrovinky, nechýbali vanilkové rožky, šuhajdy, medvedie labky, linecké koláčiky, aj vianočka s hrozienkami na štedrovečernom stole vždy bola. Misa s vlašskými orechmi a jabĺčkami zdobila prestretý stôl a pod obrusom sa ligotali drobné mince, aby vraj peňazí bolo dosť po celý rok. A aj pre anjelika tanierik patril k vianočnému stolovaniu, kde sme každý niečo zo svojho jedla prihodili. Všetko bolo pri veľkej skromnosti, ale vždy dostatok pre celú rodinu. Dnes, keď už do vlasov sa mi vplietajú aj strieborné pruhy a zdravie si pýta striedme stravovanie, pod Vianocami si nepredstavujem len stoly plné všakovakých kulinárskych dobrôt, ale myslím hlavne na to, ako oprášiť tradičné recepty po mojich predkoch a pripraviť ich v zdravšej verzii s novými chuťami či novými vôňami. Pre mňa platí slogan „jesť zdravo a bez výčitiek“. Zachované rodinné vianočné recepty som preto inovovala o zdravšie ingrediencie. Menej cukru, tukov a bielej múky, viac kvalitného mäsa, zeleniny, orechov, ovocia a tiež byliniek či zdravého korenia. Dnes u nás na štedrovečernom stole nesmie chýbať klasika – vianočná kapustnica, kapor a zemiakový šalát. Kapra však nevyprážam, ale pečiem na masle so zeleninou. Šalát pripravujem s domácou majonézou, jogurtom alebo lučinou, primiešam aj zdravý topinambur. Z koláčikov musí byť linecké pečivo, vanilkové rožteky z mandľovej múky s vôňou pravej vanilky zo struku, šuhajdy bez stuženého tuku s kvalitnou horkou čokoládou a orechovou plnkou s datľami. Nesmú chýbať ani vianočné guľky so sušenými slivkami, makom a škoricou a celozrnná vianočka s mandľami. A najväčších maškrtníkov aj čokoládovo-orechová torta na stole čaká. Samozrejme aj slané špaldové tyčinky a syrové praclíky, ale hlavne Vianoce by neboli Vianocami bez oblátok s medom. A k tomu misa s jablkami a vlašskými orechmi v škrupinke, lúskanie ktorých je priam očarujúci vianočný rituál. Myslím si však, že Vianoce sú nielen o chutných dobrotách, ale hlavne o tradíciách, rodinných spomienkach a pokoji v duši. Tímu Varechy želám krásnu vianočnú atmosféru a sviatočnú pohodu.

Luwinka: Na stole je cesnak pre šťastie

My máme na Štedrý večer kapustnicu, rybie filé, zemiakový šalát. Na stole máme med, oblátky, chlieb, cesnak pre šťastie, ovocie, zákusky viac druhov, ale plnené oriešky, tie nesmú u nás chýbať. Dávame si aj peniaze na stôl, aby sme ich mali po celý rok. Vždy si pripijeme vínkom alebo citrusovým Fernetom. A ešte mávame aj pupáky. To je pravidelné štedrovečerné jedlo. Moc nám chutí.

Mojaradost: Stolička pre náhodného hosťa

U nás na vianočnom stole nemôžu chýbať oblátky s medom a cesnakom, jabĺčka, orechy. A vždy varím fazuľovú polievku so zeleninou, s cesnakovou zápražkou s červenou mletou paprikou, hríbami, je vynikajúca, s domácimi cestovinami. Pod tanierom šupinky z kapra... Ďalej je to kapor na masle so zemiakovým šalátom bez majonézy. Nesmú chýbať medovníčky, štedrák, linecké pečivo, išelské tortičky, medové rezy, marlenka a u nás veľmi obľúbená banánová roláda. Vždy pripravím jednu stoličku pre náhodného hosťa. A polnočná omša...

Nikola166: Najlepšiu kapustnícu varí ocko

Na vianočnom stole nesmie chýbať štedrovečerná kapustnica, ktorú najlepšie na svete pripravuje môj ocko z domácej kyslej kapusty, klobásy a vlastnoručne nazbieraných a sušených hríbov. Ako hlavné jedlo sa podáva tradičný majonézový zemiakový šalát s vyprážaným mäsom alebo rybami. Vianočné cukrovinky pripravujem ja, je ich minimálne 8 druhov, najradšej máme medovníky, rôzne cukrovinky s orechovou či kokosovou náplňou. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj opekance - bobaľky, ktoré pripravuje vždy mamka, u nás sú najobľúbenejšie s tvarohom, makom alebo medom.

Staja: Nechýba štedrák od Tatranky

U nás slovenská klasika: oblátky s medom a cesnakom, kapustnica, vyprážaný kapor a zemiakový šalát. A nemôže chýbať štedrák podľa receptu z Varechy od Tatranky. Samozrejme medovníky, linecké kolieska, vanilkové rožteky.

Paulapa: Želám si, aby bol sneh

Vianoce trávime striedavo u mojich a manželových rodičov. Večera sa v podstate nelíši, až nato, že svokrovci nejedia rybu, zato u nás kapor nemôže chýbať. Na stole nesmú chýbať oblátky, medovníčky, vždy pečieme štedrák a medové rezy a veľa drobného pečiva. Máme dve dcéry, ktoré pomáhajú s prípravami a kvôli nim si každý rok najviac zo všetkého želám aby bol sneh, aby sme si užili čo najviac zimných radovánok.



Diskusia k článku

ancicka
Krásny štedrovečerný a požehnaný tento večer.
U nás k štedremu dňu patria aj rôzné vinše a koledovačky,s ktorými chodia deti.
Ráno vo väčšine vinčujú chlapi,chlapci a to takto a aj ináč :

Vinčujem Vám na tu svatu Viliju,
žeby Vám Pán Boh dal hojnejších,
spokojnejších a zdrafšich rokoch še dožic,
jak sce še dožili a prežili na tým švece časným
a po tým čaše slávu nebeskú 
a korunu andelsku obšahnuc mohli.
Pochvalený Ježiš Kristus!  

Alebo:
A ja Vám vinčujem
vešelé šviatki a ščeštlivi novy rok.
Božeho požehnaňa na každy krok.
Každému dobrého zdravička,
na stole vše švežeho chlebíčka.
Do šerca radosci,
a do duši veľo spokojnosci.
Žebi Vás Pán Boh žehnal po cali rok.

A odo mňa taká modernejšia vinšovačka.

Ja vám vinšujem na tu svatu Viliu,
žeby sce mali pokope calu famíliu.
Naj še vám doma lechko dýcha,
žeby bul zaplacený plyn i elektrika.
Pulny mrazák mäska,v ľadničke klobásy,
žeby še zvišilo ženom i na vlasy.
I chlopom na pivko i malú borovičku,
žeby furt ľubili svojú polovičku,
Mladym lacný úver s percentným urokom,
úrad práce obchadzac zrýchleným kroko.
Žeby sce na výplatu nešpivali žalmy,
ale chodzili na dovolenky,dze rošňu palmy.
A vám co sce starši ešči dluhý vek,
žeby vás nevystrelo kedz prídze dochodek.
Ešči vám vinšujem,jak znám po svojemu,
ustupce glupšemu,pomôžce slabšemu.
Zdravie ščesce,lásky veľo do domu každého. @ancicka-Anka.






 



TOPlist