Šéfkuchár Vincenzo Miele:
Čo v Taliansku nesmie chýbať na vianočnom stole

Varecháči, spracovala: Andrea Červenková, 29. decembra 2016     5 minút čítania

Už 16 rokov žije na Slovensku, ale z talianskeho temperamentu mu neubudlo. Práve naopak. Okrem toho, že v Bratislave vlastní taliansku reštautáciu, pôsobí aj ako lektor v škole varenia Radosť variť. Vincenza Miele vyspovedali Varecháči, ktorí v našej súťaži Varíme s Varechou vyhrali kurz sa varenia na tému Talianske Vianoce.



Nie je to už také neobvyklé, že na Slovensku ostanú bývať cudzinci zo „Západu“. Čo priviedlo na Slovensko vás?


Bol som ženatý so Slovenkou, s ktorou sme najprv bývali 10 rokov v Taliansku. U nás je taký zvyk, že Taliani nasledujú svoje manželky. Preto sme sa aj my rozhodli žiť v Bratislave. Navyše v tom čase bola v Taliansku kríza a práce bolo málo. Tu na Slovensku sa mi podarilo otvoriť si taliansku reštauráciu a zatiaľ sa mi darí. S mojou slovenskou manželkou som sa síce medzitým rozviedol, no založil som si novú rodinu. Moja nová manželka pochádza zo Srbska, ale ostali sme žiť na Slovensku.

Máte nejaké obľúbené slovenské jedlo?

Ja ľúbim každé slovenské jedlo, aj bryndzové halušky. Hoci – aj keď sa vám to možno nezdá - v Taliansku máme podobné jedlo – zemiakové gnocci. Mám veľmi rád aj slovenské sladké jedlá, ako je napríklad žemľovka. Pamätám si, kedysi dávno, keď som prišiel na Slovensko, sme išli s rodinou na obed do reštaurácie. Objednali mi žemľovku. Pomyslel som si, fíha, tu sa obed začína dezertom. A čakal som, kedy mi prinesú hlavné jedlo. No ale hlavným jedlom bola práve tá žemľovka. Toto v Taliansku neexistuje. Máme sladké koláče, sladké pirohy – ale podávame ich len ako dezert.

Aké sú typické vianočné zvyky vo vašom rodnom Taliansku?

Vianoce vlastne začíname už od prvej adventnej nedele. Vtedy ozdobíme vianočný stromček, prichystáme adventný veniec. Každá rodina má aj svoj betlehem, ktorý si postaví a vystelie ho machom prineseným z lesa v deň svätej Lucie. Každú nedeľu zapaľujeme o jednu sviečku viac na adventnom venci a v betleheme posúvame troch kráľov stále bližšie a bližšie k jasličkám s Ježiškom. Na Božie narodenie 25. decembra zažneme nad jasličkami svetlo. Tak ako na Slovensku, aj v Taliansku sú Vianoce hlavne rodinný sviatok. 23. 24. a 25. decembra sa cez deň takmer vôbec neje, ale potom večer sa stretne celá široká rodina a hoduje sa spoločne. 24. decembra sú ľudia hore až do polnoci, čakajú na narodenie Ježiška. Darčeky dostávajú deti na nasledujúci deň ráno.

Z čoho pozostáva sviatočné vianočné menu?

Varí sa rybacia polievka z rôznych druhov rýb. Hlavné jedlo je mäso, často sú to vyprážané či grilované ryby. Pripravuje sa aj rybací šalát z filé, cibule, vajec, oleja. Typicky vianočný dezert sú sladké plnené pirôžky panzerotto, ktoré sa môžu vyprážať, variť alebo piecť. Ďalším vianočným dezertom je panettone – sladký koláč s nasekanými kúskami čokolády a sušeným ovocím. Celkovo sú sušené ovocie a oriešky veľmi populárna chuťovka. Na juhu Talianska, odkiaľ pochádzam, sa pripravuje dezert z varených jabĺk, ktoré sa potom obalia v čokoláde.

U nás je tradičným vianočným nápojom hiatô alebo varené víno. Ako je to v Taliansku?

Pre Talianov je víno veľmi dôležitým nápojom, pije sa ku každému hlavnému jedlu, takže nemôže chýbať ani na Vianoce. V tomto období sa pije aj spumante – teda šumivé víno.

Na Slovensku sa vianočné oslavy končia 6. januára na Troch kráľov. Oslavuje sa tento sviatok aj u vás?

Áno, ale trochu iným spôsobom. 6. januára sa u nás slávi sviatok Befana. Je to stará, škaredá čarodejnica s krivým nosom, ktorá lieta na metle a z vreca nadeľuje deťom darčeky. Kto neposlúcha, dostane uhlie. U nás sa vravieva, že Befana je manželka Santa Clausa – po taliansky Babo Natale. Pre deti je to ten najlepší deň, lebo v tento deň obvykle dostávajú od Befany veľa hračiek.

Foto: Kristina Cheval, Radosť variť - Škola varenia v Poluse



Diskusia k článku







 



TOPlist