Rýchla záchrana:
Ako si doma jednoducho urobiť práškový cukor

Redakcia Varecha.sk, 31. marca 2023     4 minúty čítania

Chystáte sa piecť a na poslednú chvíľu ste zistili, že nemáte práškový cukor? Tento trik vám vytrhne tŕň z päty.



Foto: Shutterstock

Do zákuskov, koláčov i na posypanie, tam všade potrebujeme práškový cukor. Zvyčajne ho kupujeme v obchode, ale okrem toho, že je zvyčajne drahší než ten kryštálový, pravá galiba nastane, keď ste už nachystaní piecť a zistíte, že v špajze máte cukor len kryštálový.

Netreba zúfať, existuje spôsob, ako aj z kryštálového cukru môžete doma poľahky urobiť práškový. Tento postup oceníte aj vtedy, ak chcete v recepte použiť trstinový práškový cukor, ktorý nedostanete kúpiť len tak hocikde.

Čo budete potrebovať

Na tento jednoduchý krok vám postačí mixér s nožmi (sekáčik, blender, foodpocessor). Čím má váš elektrospotrebič väčší výkon, tým rýchlejšie budete mať hotovo. Treba však upozorniť, že kryštálový cukor pri drvení môže poškriabať vnútorné steny nádoby mixéra.



Foto: Shutterstock

Ako postupovať

Nasypte kryštálový alebo krupicový cukor do mixéra a dobre ho uzatvorte, aby sa prášok pri mixovaní nerozptýlil po celej kuchyni. Pre istotu, môžete uzatvorený mixér aj prekryť kuchynskou utierkou, ktorá zachytí prípadné jemné práškové čiastočky.

Mixér zapnite a sledujete konzistenciu cukru, ak sú kryštáliky cukru stále viditeľné, pokračujete v mixovaní, kým nezmiznú. Keď budete s výslednou konzistenciou spokojní, homogénny prášok pred použitím ešte preosejte cez sitko, ktoré zachytí prípadné kryštáliky a cukor bude ešte jemnejší.



Foto: Shutterstock

Pre dokonalý výsledok nemixujte naraz veľké množstvo cukru, je lepšie pripraviť prášok postupne v dvoch alebo troch dávkach.

Ide to aj s mlynčekom na kávu

Pomlieť kryštálový cukor môžete aj v mlynčeku na kávu, ideálne elektrickom, pri ručnom je to práca pre naozajstných vytrvalcov. Treba však rátať s tým, že vnútorné steny mlynčeka nikdy nie sú úplne zbavené zvyškov kávy, cukor preberie jej arómu a môžu sa v ňom ocitnúť zvyšky mletej kávy. V niektorých receptoch to však vôbec nemusí byť na prekážku.

Prečo neposýpať cukrom horúce koláčiky?

Práškový cukor absorbuje vlhkosť, ktorá vzniká pri chladnutí upečeného pečiva po vytiahnutí z rúry, a získa nepeknú konzistenciu pasty.

Z rovnakého dôvodu sa odporúča posypať až tesne pred podávaním aj koláče so šťavnatým ovocím navrchu.



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Ako práškový cukor skladovať

Urobte si len toľko práškového cukru, koľko práve potrebujete. Ak vám nejaký zostane, uchovávajte ho v dobre tesniacej uzatvárateľnej sklenenej nádobe. Pri dlhšom skladovaní sa odporúča vákuové balenie.

Zabrániť prístupu vzduchu je veľmi dôležité, aby cukor nezvlhol a nevytvárali sa v ňom hrudky. Z týchto dôvodov napríklad výrobcovia do práškového cukru pridávajú protihrudkujúce látky, najčastejšie zemiakový škrob (obsah cca 3 %), ktoré obmedzia tvorenie tvrdých hrudiek a zachovajú cukor pekne sypký.



Foto: Shutterstock

Pokiaľ ste si urobili veľa práškového cukru, ktorý v dohľadnej dobe pravdepodobne neminiete, môžete vyskúšať doň primiešať zemiakový škrob. Oveľa lepšie však bude, ak si urobíte len toľko práškového cukru, ktoré aktuálne potrebujete, veď pripraviť si ďalší nie je žiadna veda.



ANKETA: Už sa vám stalo, že ste tesne pred pečením zistili, že vám niektorá surovina chýba?

76,5%



23,5%







Diskusia k článku

bekla
No, cukor so zemiakovym skrobom....co dodat. Vo svete si gazdinky casto melu krystalovy cukor, nie vsade je v ponuke, tak som to robila aj ja, bez pouzitia skrobu, v krajine s vysokou vlhkostou stacilo dat do uzatvaratelnej nadoby...zdravim vsetkych Varechacov






 



TOPlist