Rady nad zlato:
Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne

PR servis, 14. júna 2021     9 minút čítania

INZERCIA - Chcete pripraviť z pohodlia domova chutné a na pohľad krásne zákusky ako z cukrárne? Vďaka našim jednoduchým radám, ako správne pracovať so želé či želatínou, to hravo zvládnete. Odteraz vaše dezerty budú nielen chuťovým, ale aj vizuálnym zážitkom, ktorému nikto neodolá!



Foto: Dr. Oetker

Želé a želatína, aký je rozdiel?

Predtým, ako si povieme viac o želé a želatíne, je potrebné ujasniť si základné rozdiely medzi na prvý pohľad veľmi podobnými prísadami, ktorých zloženie, vlastnosti a použitie sa výrazne líšia. Želatína je živočíšneho pôvodu a pri príprave krému či aspiku sa nesmie variť, iba zohrievať. Naopak, želé je rastlinného pôvodu a pri jeho príprave musí prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty.

Želatína je prírodná rozpustná bielkovina, ktorá je živočíšneho pôvodu. Má vynikajúce vlastnosti a perfektne drží tvar. Rozpúšťa sa vo vode pri miernom prihrievaní a chladením tuhne. Využíva sa predovšetkým pri príprave rôznych krémov a náplní, dezertov, slaných aspikov či tlačeniek.
Na trhu môžete nájsť viac druhov želatíny, z ktorých si môžete vybrať podľa vašich preferencií:

  • Želatína v plátkoch Dr. Oetker je v kuchyni všestranným pomocníkom, ktorá je vhodná na sladké aj slané variácie jedál. Balenie obsahuje 6 plátkov, ktoré vystačia na 0,5 l tekutiny. Príprava je jednoduchá, plátky nechajte „napučať“ vo vode, potom vyžmýkajte. Za stáleho miešania zohrievajte (pozor nevarte), až do úplného rozpustenia želatíny. K takto rozpustenej plátkovej želatíne okamžite pridajte 2 polievkové lyžice krému alebo šťavy. Následne zapracujte do zvyšného krému.

  • Želatína na stuženie krémov Dr. Oetker je číra, jemne mletá želatína, ktorá sa používa na prípravu smotanových, tvarohových, jogurtových krémov a náplní  alebo na prípravu dezertov z ovocných štiav. Perfektne drží tvar. Pripravíte si ju zmiešaním obsahu vrecka so 4 polievkovými lyžicami vody a necháte asi 10 minút „napučať“. Za stáleho miešania mierne zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, nesmie sa variť! Aby želatína správne fungovala, nesmie prejsť varom. Pridáte pár lyžíc náplne a následne zapracujte do zvyšného krému.

  • Želatína na vaječnú tlačenku a aspiky Dr. Oetker je špeciálne vyvinutá na prípravu rôznych slaných aspikov, tlačeniek a rôsolov. Vyznačuje sa mimoriadnou tuhosťou, vďaka čomu výborne drží tvar. Príprava je jednoduchá, stačí rozpustiť v horúcej vode, náleve či vývare a použijete podľa vášho obľúbeného receptu.

  • Želatínový stužovač Dr. Oetker je ideálny na prípravu šľahačkových, jogurtových, tvarohových a smotanových tort a dezertov. Želatínový stužovač môžete používať namiesto klasickej želatíny. Príprava je rýchla a jednoduchá. Žiadne zahrievanie! Želatínový stužovač pripravíte za studena. Stačí zmiešať so 100 ml vody a pridať do krému alebo náplne.



  • Foto: Dr. Oetker

    Cenné rady ako si pripraviť správne želatínu

  • Pozor, želatína sa nesmie variť! Aby vám správne fungovala, nesmie prejsť varom.
  • Ak vám želatína nestuhla ani po niekoľkých hodinách v chladničke, je možné, že ste ju zohriali na vyššiu teplotu – viac ako 90 stupňov.
  • Ak pripravujete dezert či tortu s viacerými vrstvami želatíny je dôležité nechať predchádzajúcu vrstvu poriadne vychladnúť a stuhnúť.
  • Pri ananáse, kiwi či figách sú špecifické enzýmy, ktoré potláčajú želírovanie, čo znamená, že želatína nemusí správne stuhnúť. Pre lepší výsledok odporúčame toto ovocie mierne povariť.
  • Ak chcete želatínu zafarbiť bez použitia farbiva, môžete namiesto vody použiť ovocnú šťavu, džús alebo rozmixované ovocie vo farbe, ktorú chcete dosiahnuť.


  • Želé je naopak rastlinného pôvodu vyrobené na báze výťažku z morských rias alebo agaru. Vďaka svojmu zloženiu dokáže nadobudnúť hustejšiu konzistenciu a jednotný pevný tvar po stuhnutí. Aby želé fungovalo správne, musí tekutina prejsť varom minimálne po dobu 1 minúty. Je ideálnou voľbou pri príprave krásne tuhých a priehľadných ovocných želé ako z cukrárne.

    Nie je želé ako želé

    Áno, aj želé má svoje špecifické odlišnosti. Záleží na tom, aký dezert sa chystáte pripraviť. Chcete získať tortu s tenkou alebo silnou vrstvou želé? Podľa toho rozlišujeme použitie cukrárenského a tortového želé. Okrem toho sa odlišujú zložením, farebnosťou a vlastnosťami. Poďme sa na to teda pozrieť bližšie:

    Cukrárenské želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu na báze agaru. Profesionálny výrobok na domácu prípravu extra vysokej a pevnej vrstvy želé na torty a zákusky, ktoré budú vyzerať ako z cukrárne. Je extra silné a číre! Príprava je jednoduchá – stačí zmiešať s 0,5 l tekutiny a 1 minútu povariť. Použiť môžete vodu alebo ovocnú šťavu. Z jedného vrecúška pripravíte 0,5 l červeného alebo žltého želé.

    Tortové želé Dr. Oetker je rastlinného pôvodu, vyrobené na báze výťažkov z morských rias. Vďaka Tortovému želé Dr. Oetker máte úspech zaručený! Je ideálnym zakončením na všetky ovocné torty. Vďaka nemu ovocie získa pod tenkou vrstvou želé nádherný lesk a zároveň zostane krásne čerstvé, ako práve odtrhnuté. Podčiarkuje farbu ovocia a je ideálnym zakončením každej ovocnej torty či dezertu. Príprava je veľmi jednoduchá, stačí zmiešať s 250 ml vody alebo ovocnej šťavy, 1 minútu povariť a naliať na ovocie. K dispozícii je číre, červené a žlté tortové želé.

    Na zvýraznenie farby a lesku jahôd, malín, višní či iných červených plodov siahnite po Tortovom želé červenom Dr. Oetker. Ak chcete podčiarknuť farbu a lesk žltého ovocia ako napr. marhule, broskyne, nektárinky, ananás či banány, ideálnou voľbou pre vás bude Tortové želé žlté Dr. Oetker.

    Iné zafarbenie môžete dosiahnuť napr. pomocou zahustenia šťavy z kompótu alebo prepasírovanej ovocnej šťavy v kombinácii s čírim želé. Nezabúdajte, že pri pečení sa kreativite medze nekladú! Buďte odvážni a vyskúšajte aj jedinečné farebné kontrasty. Zaujímavé je napríklad Tortové želé žlté v kombinácii s jahodami alebo Tortové želé červené v kombinácii s ananásom, či kiwi.



    Foto: Dr. Oetker

    Cenné rady ako si pripraviť správne želé

  • Tortu je nutné pred nanesením želé potrieť tenkou vrstvou krému alebo džemu.
  • Pokiaľ želé pred použitím príliš stuhne, môžete ho ešte raz krátko rozohriať.
  • Po uvarení želé podľa návodu na obale ho nechajte chvíľu odpočinúť.
  • Na plnku ho nalievajte vlažné, ináč sa náplň môže vplyvom vysokej teploty rozpustiť.
  • Po stuhnutí želé stačí zákusky pekne nakrájať. Na to potrebujete ostrý tenký nôž a rezať rovnomerne.

  • Ak dodržíte naše jednoduché rady, želé budete mať nielen chutné, ale aj výsledný dezert bude vyzerať famózne. Prajeme Vám množstvo zábavy v kuchyni a dobrú chuť!
    Skvelé receptové inšpirácie nájdete na www.oetker.sk

    Skvelý tip na záver nielen pre vegánov



    Foto: Dr. Oetker

    VEGA Gél Dr. Oetker je prvý certifikovaný neželatínový stužovač, ktorý slúži ako 100 % alternatíva k živočíšnej želatíne s vysokou želírovacou schopnosťou vďaka trom zložkám rastlinného pôvodu: agar, karubín a konjaková guma. VEGA Gél je bez chuti, spoľahlivo tuhne a výborne drží svoj tvar. Vďaka jedinečnej receptúre má univerzálne použitie a je ideálny nielen na prípravu sladkých dezertov, krémov a náplní, ale tiež na prípravu zeleninových a pikantných aspikov. Jeho výhodou je aj skvelé fungovanie s rastlinnými alternatívami mliečnych výrobkov, čím sa stáva skvelou voľbou aj pre vegánov. Jedno balenie vystačí na prípravu 500 ml krému alebo 250 ml aspiku.











 



TOPlist