Pýtali sme sa vás:
Tipy na sladké dobroty, ktoré stihnete na poslednú chvíľu

Redakcia Varecha.sk, 23. decembra 2020     9 minút čítania

Aby Vianoce boli podľa našich predstáv, vyžaduje si to veľa námahy. Upratať, vyzdobiť, nakúpiť, zabaliť, uvariť a napiecť. Ak vám už nezostalo priveľa času na vypekanie, pozrite si tipy čo urobiť, aby aj vaše Vianoce boli sladké. V našej súťaži Napíšte a vyhrajte sme sa pýtali, aké maškrty sa dajú urobiť na poslednú chvíľu. Tu je 3. časť nášho seriálu o vianočnom pečení v slovenských domácnostiach.

Kakaové guľky

Môj tip na rýchlu záchranu sú kakaové guľky. Zmiešate obyčajné maslo, cukor, mleté orechy a kakao a z tejto zmesi vytvárate guľky, ktoré obalíte v kokose a poukladáte do papierových košíčkov. Je to rýchle, nie drahé a môžete do toho zapojiť celú rodinu.
Michaela, Banská Bystrica


Foto: Shutterstock.com

Košieľky z Varechy

Na Štedrý deň by sa dali upiecť "Košieľky", mám ich medzi receptami tu na Vareche. S receptom sa pracuje dobre, koláčiky sú hneď jedlé, nepotrebujú zmäknúť a chutia výborne či už s klasickou hladkou múkou alebo aj zdravšia alternatíva zo špaldovej múky.
Eva, Šaľa

Vanilkové rožky musia byť

Vanilkové rožky sú také jednoduché, že sa dajú stihnúť aj na Štedrý deň doobeda. Tie by som určite nevynechala v žiadnom prípade.
Darina, Leopoldov

Banán a piškóty

Krstniatko najviac miluje banán s piškótami namočený v čokoláde, to sa dá naozaj stihnúť na poslednú chvíľku.
Martina, Batizovce

Rýchla roláda

Dá sa upiecť rýchla roláda (pomer vajec, polievkových lyžíc múky a cukru 1:1:1 a k tomu trocha oleja) a naplniť ju napr. džemom alebo tvarohom s Nutellou. Ďalším tipom sú raw guľôčky (zmixovať prezretý banán, oriešky, sušené ovocie, karob, med, vytvarovať guľôčky, a obaliť ich v kokose/mletých orieškoch). Posledným tipom je perník, rýchlych a chutných receptov je tu na Vareche dosť, nevyhnutnou súčasťou je perníkové korenie, ktoré nám rozvonia celý dom.
Zuzana


Foto: Shutterstock.com

Bábovka sa podarí

Keď sa už nič nedarí, bábovka sa podarí zakaždým a je hotová rýchlo.
Eva, Bratislava

Jedna plnka, dva zákusky

Vanilkové rožky netreba šúľať, cesto sa dá natlačiť do formičiek, to značne šetrí čas. Na medové rezy sa dajú kúpiť hotové pláty, ktoré sú aj natreté čokoládou, takže stačí uvariť plnku a zlepiť ich. Tú istú plnku možno použiť aj na nepečený metrový rez, keksy sa tiež rýchlo pozliepajú a polejú čokoládou.
Jana, Považská Bystrica

Rýchle kokosky

Čo sa dá ozaj rýchlo aj na Štedrý deň? Kokosky. Zmiešať 2 vajcia so 150 g práškového cukru a s 250 g strúhaného kokosu, lyžičkou klásť kôpky na plech a piecť na 160 °C asi 12 min. Možno ich ozdobiť čokoládou, ale fajn sú aj bez ničoho.
Iveta, Košice


Foto: Shutterstock.com

Dobrá susedka

Ak máte takú susedu ako ja, tak problém nie je, vedela, že som nemala kedy, tak sa podelila a nielen ona. Stačí obklopiť sa dobrými ľuďmi :)
Monika, Vinica

Nepečené a raw

Raw kokosové guľky: 450 g strúhaného kokosu, 3 PL kokosového oleja, 3 PL medu, 1 PL vanilkového extraktu. Zmiešame všetko spolu, dáme do chladničky stuhnúť na 20-30 min. A potom tvoríme guľôčky, dovnútra môžeme dať oriešok, hrozienka… Skladujeme v chlade.
Zuzana, Piešťany

Za pár minút

Recept na záchranu je kokosový kmeň. 1 Salko zmiešame s 200 g strúhaného kokosu. Hmotu rozdelíme na 3 rovnaké časti. Jedna ostane biela druhej, do druhej pridáme kakao a do tretej potravinárske farbivo. Potom každú časť vyšúľame na dlhý valček a obalíme v kokose. Obalené šúľky zabalíme do potravinovej fólie a vložíme stuhnúť do chladničky. Rýchly a chutný koláčik za pár minút.
Bibiána

Kokosové guľky

Kokosové guľky sú hotové pomerne rýchlo. Vymiešam 200 g zmäknutého masla so 100 g práškového cukru, s 150 g pomletých piškót a 2 lyžicami kakaa. Rum nedávam. Tvarujem guľky a obaľujem v kokose.
Martin, Čaka

Muffiny

Upečte muffiny, najlepšie s voňavým perníkovým korením a vianočne ich ozdobte.
Dana, Bytča


Foto: Shutterstock.com

Smotanová torta

Mám kamarátku, ktorá na Vianoce robí iba studenú tortu z kyslej smotany s ovocím. Je to jednoduchý a rýchly recept.
Jana

Tortové oblátky

Tortové oblátky sa dajú naplniť uvareným Salkom alebo kúpiť medové pláty a naplniť krémom zo Zlatého klasu a z masla.
Ľubica, Nová Ľubovňa

Tiramisu

Dá sa urobiť tiramisu - dezert, ktorý je veľmi chutný a rýchlo urobený.
Iveta, Lučenec

Volajte pomoc

Hlavne na poslednú chvíľu robte overené recepty a zavolajte si pomoc (známa, kamarátka...) Stihnete dvakrát toľko.
Livia, Podbiel

Čerstvé kysnuté

Na poslednú chvíľu sa dajú robiť kysnuté koláče, lebo tie musia byť čerstvé.
Viera, Prievidza

Z cukrárne už nikdy

Jeden rok som koláče kúpila v cukrárni, lebo som tiež nemala čas piecť. Ale už to viac neurobím, všetky chutili rovnako. Domáce sú domáce.
Danka, Ružomberok

Polotovary pomôžu

Ak nestíhate, dobré je kúpiť polotovary ako je lístkové cesto, dobošové a medové pláty, ktore naplníte Nutellou alebo džemom a máte hotovo. Ale piecť treba z lásky a nie z povinnosti.
Mária, Rimavská Sobota


Foto: Shutterstock.com

Koláč s vianočným motívom

Tip na rýchly vianočný koláčik. Zmiešame 2 hrnčeky múky, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 hrnček mlieka, 1 vajce, 1 kypriaci prášok do perníka, 1 PL kakaa, 100 ml oleja, hrsť nasekaných orechov a 1 ČL perníkového korenia. Všetko zmiešame, dáme na plech a upečieme. Rozkrájame a na každý kúsok urobíme pomocou formičky a práškového cukru nejaký vianočný motív. Rýchle, chutné a vianočné.
Mária, Turčianske Teplice

Vďačné linecké

Podľa mňa sú linecké koláčiky veľmi vďačné pečivo, ktoré dlho vydrží, príprava nie je náročná a koláčiky vieme pekne ozdobiť, poliať čokoládou, posypať cukrom, ponatierať lekvárom - rôznymi druhmi a tak isto aj čokoládovo-rumové guľky, je to stará dobrá klasika.
Michaela, Revúca

Srdečne ďakujeme všetkým, ktorí sa do našej anketovej súťaže zapojili a napísali nám.

Prečítajte si aj predchádzajúce časti seriálu o vianočnom pečení v slovenských domácnostiach:







ANKETA: Stíhate na Vianoce napiecť všetko, čo plánujete?

73,3%



26,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist