Poznáte ovocné octy? Nepodceňujte ich výber pri dochucovaní

P. R., 1. júla 2019     4 minúty čítania

Pri príprave pestrých pokrmov by vo vašej kuchyni nemalo chýbať niekoľko druhov octu. Ako sa v octoch vyznať a použiť ich tak, aby jedlo doladili čo najlepšie?



Foto: Bzenecký ocot

Nakladať a zavárať s liehovým octom

Nevyhnutný pomocník, ktorého pozícia v kuchyni je takmer neotrasiteľná. 8 % ocot nájde najlepšie uplatnenie pri zaváraní a nakladaní. Niektoré tradičné octy, ako napríklad Bzenecký ocot, obsahujú aj ďalšie látky ako napríklad karamel, ktoré vôňu i chuť vašich domácich nálevov výrazne ovplyvní. Ocot však vyberajte obozretne, nech vás neprekvapia zmäknuté, šedé a chuťovo úplne iné uhorky, ako ste boli zvyknutí! Prečítajte si niekoľko tipov v užitočnom radcovi.



Foto: Bzenecký ocot

Šalátovým zálievkam dominuje jablčný ocot

Recepty na pokrmy zo studenej kuchyne majú svoje špecifiká. Čerstvé a chrumkavé ingrediencie v rôznych zeleninových šalátoch potrebujú väčšinou chuťovo zvýrazniť. Pre túto úlohu je najvhodnejší jablčný ocot. Jeho výraznejšia, ostrá chuť dodá zálievkam patričný šmrnc a napríklad ku grilovanému mäsu tak získate vynikajúcu prílohu. Použite ho tiež na marinády pri nakladaní mäsa, predovšetkým toho bravčového. Odvďačí sa vám krehkými sústami a jemnou chuťou. Čo by to bolo za grilovanie bez palety rôznych dresingov? S jablčným octom bude ich príprava rýchla a efekt dokonalý. Takmer dve stovky ďalších zaujímavých receptov nájdete na blogu o varení s octom, kde novými receptami prispievajú známe foodblogerky.



Foto: Bzenecký ocot

Biela a červená symbolizujú vínny ocot

Obidva vínne octy majú svoju špecifickú chuť, ktorá sa výborne hodí predovšetkým k studenej kuchyni. Nezaobíde sa bez nich takmer žiadny šalát, používajte ich v kombinácii s olejom do zálievok.

Ocot z bieleho vína sa bude výborne hodiť k rybám a morským plodom, dochutí predovšetkým stredomorské recepty. Červený ocot je vhodný takmer do všetkých pokrmov, kam ocot patrí - pozrite sa na vhodné tipy.

Obidva druhy octu sa hodia do najrôznejších čatní a marmelád. Môžete ich používať pri nakladaní mäsa, dochucovaní omáčok aj polievok, na prípravu šalátovej zálievky vinaigrette, na výrobu domácej majonézy.



Foto: Bzenecký ocot

Inšpirujte sa novými receptami od oceňovaných foodblogerok v magazíne www.milujemeocet.cz.








 



TOPlist