Poradíme vám:
Ako pri pečení používať zdravšie alternatívy bieleho cukru?

Jarmila Horváthová, 16. januára 2023     5 minút čítania

Aj bez klasického cukru môžu byť vaše koláče perfektné. Vyskúšajte iné možnosti, ako ich osladiť. Niektoré prírodné sladidlá majú menej kalórií, iné nižší glykemický index alebo naviac obsahujú minerály. Pečenie s nimi má však isté špecifiká, ktoré treba zohľadniť.



Foto: Shutterstock

Prírodný trstinový cukor

Je to nerafinovaný cukor zo šťavy cukrovej trstiny, filtrovaný, zahustený a sušený. Dostať ho aj pod názvom muscovado. Má karamelovú chuť a je vhodný pre piškótové, krehké a kysnuté cestá alebo na mrveničku. Klasický biely cukor nahradí v pomere 1:1. Pozor – ak má cukor hnedé sfarbenie, neznamená to automaticky, že je trstinový, treba pozrieť z čoho je vyrobený. Nájdu sa totiž prípady, kedy je hnedé sfarbenie spôsobené pridaním karamelu.



Foto: Shutterstock

Cukor z kokosových kvetov

Vyrába sa z nektáru z kokosových kvetov, ktorý sa varí na sirup, kryštalizuje a melie. Obsahuje cenné minerály a antioxidanty. Má nižší glykemický index, ako normálny cukor, čo znamená, že hladina cukru v krvi stúpa a klesá pomalšie. Môže sa používať rovnako ako normálny cukor a je vhodný aj pre jemné cestá, ako napríklad piškótové.



Foto: Shutterstock

Med

Med je jedným z najstarších a najprirodzenejších sladidiel zo všetkých. Obsahuje aj minerály, vitamíny, antioxidanty a enzýmy, ale niektoré sa pri pečení strácajú. Okrem známych medovníkov sa môže používať aj ako náhrada cukru. Najvhodnejší na pečenie je agátový med. Pečivo sladené medom hnedne pri pečení rýchlejšie a treba doň pridávať menej tekutiny. 80 g medu nahradí 100 g cukru.



Foto: Shutterstock

Ryžový sirup

Toto tiež starodávne sladidlo sa vyrába zo zahriatej a fermentovanej celozrnnej ryže. Neobsahuje lepok ani fruktózu, ale zato horčík, draslík a železo. Tiež má nižší glykemický index. Má o niečo nižšiu sladivosť než bežný cukor, takže treba ho dať do cesta o 25 percent viac, ako cukru a zároveň o niečo menej tekutiny. Ryžový sirup je vďaka svojej jemnej chuti vhodný do všetkých druhov pečiva.



Foto: Shutterstock

Agávový sirup

Agávový sirup je lisovaná, filtrovaná, zahustená šťava z rastlín agáve zo Strednej a Južnej Ameriky. Tiež má nižší glykemický index ako klasický cukor a je vegánskou náhradou medu. Agávový sirup má jemnú chuť a preto je univerzálnym sladidlom. Agávový sirup je sladší ako cukor, takže je potrebné len tri štvrtiny množstva a primerane menej tekutiny.



Foto: Shutterstock

Javorový sirup

Má pomerne intenzívnu a výraznú chuť a je obľúbenou prílohou k palacinkám alebo k vafliam. Aj tu nájdete minerály a antioxidanty, ako aj nižší glykemický index. Čím je javorový sirup svetlejší, tým má jemnejšiu chuť. Má vyššiu sladivosť ako bežný cukor a keďže je tekutý, treba do cesta pridať menej tekutiny.



Foto: Shutterstock

Xylitol

Xylitol, teda brezový cukor, je získavaný z brezovej šťavy a má tiež nižší glykemický index a polovičnú kalorickú hodnotu ako bežný cukor. Dá sa používať presne tak ako normálny cukor, v pomere 1:1 a má aj rovnakú chuť, takže zámenu nezistíte.



Foto: Shutterstock

Čakankový sirup

Sirup vyrobený z koreňa čakanky obsahuje až o 95 % menej cukru v porovnaní s medom alebo javorovým, či agávovým sirupom. Má vysoký podiel vlákniny nazvanej inulín, ktorý pozitívne ovplyvňuje črevnú mikroflóru. Používaj sa v rovnakých množstvách ako med. .



Foto: Tatiana Plešová

Takto nahradíte 100 g bieleho cukru



Foto: Shutterstock

  • 100 g cukru z kokosových kvetov
  • 100 g prírodného trstinového cukru
  • 125 g ryžového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
  • 75 g agávového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
  • 75 g javorového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta
  • 80 g medu a o niečo menej tekutín do cesta
  • 100 g datľového sirupu o niečo menej tekutín do cesta
  • 100 g xylitolu
  • 80 g čakankového sirupu a o niečo menej tekutín do cesta





  • ANKETA: Používate iné sladidlá než klasický biely cukor?

    80,0%



    20,0%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist