Petko z Polemicu:
Som vegetarián, ktorý občas zhreší a netají sa tým

Nora Krchňáková, TV Varecha, 18. apríla 2021     5 minút čítania

Hudobník Peter Opet okrem hrania v kapele Polemic píše aj knihy pre mládež a moderuje vlastný podcast o slovenských vínach. Ako mu to však ide v kuchyni?



Peter nám v TV Varecha pripravil šošovicu s tofu a so špaldovými plackami.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Peter Opet, člen kapely Polemic, ktorému nik nepovie inak ako Petko, je veľmi všestranný. V kapele spieva, hrá na trúbke a je autorom hudby a textov. Okrem hrania v kapele píše knihy pre deti a mládež, na konte má štyri knihy série Život Adama. Najnovšie je aj moderátorom vlastného podcastu Na dúšok s Petkom, v ktorom sa venuje kráse slovenských vín.

V TV Varecha ste pripravili bezmäsité jedlo. Ste vegetarián?

Od študentských čias som bol prísnym vegetariánom, posledné roky som poľavil a sám seba momentálne nazývam „fejkový vegetarián‘‘. Znamená to, že som vegetarián, ktorý občas zhreší a netají sa tým.

Muž v kuchyni – aký je váš vzťah k vareniu?

Muž v kuchyni je úplne prirodzený úkaz, tak ako žena za volantom. Varím celý svoj dospelý život. Aj keď je pravda, že oveľa menej ako moja pani, ktorá je famózna kuchárka.

Aké sú vaše obľúbené jedlá a čo najradšej varíte?

Mám rád hlavne jednoduché jedlá, ktorých príprava zaberie maximálne desiatky minút. Tým, že varím výhradne vegetariánsky, je to jednoduchšie dodržať. Milujem ryžu a k nej čokoľvek. Varené jedlo viac slané, ale v sezóne s dostatkom domáceho ovocia. Rád spravím aj jablkovú štrúdľu a nekysnuté ovocné koláče.

Ako prežívate koronakrízu, píšete novú knihu alebo sa otužujete?

Udržujem si sviežeho ducha maximálnym možným pobytom v prírode, do lesa chodím denne. Tým, že bývam tristo metrov od Malých Karpát, tak to mám jednoduchšie. Chodím, behám, bicyklujem, bežkujem, otužujem, robím servis deťom pri on–line vyučovaní a venujem sa aj tvorbe. Do toho ešte píšem knihu, scenáre k podcastom a premýšľam nad novými pesničkami.

So skupinou Polemic ste často na cestách, ako vyzerá stravovanie v kapele?

Keď sme na koncertnom výjazde, maximálne sa snažíme vyhradiť si čas na teplé jedlo, zvyčajne večeru, ktorú si v pokoji vieme vychutnať v reštaurácii alebo v klube. Samozrejme, občas hlad zaženieme aj na pumpe. Naposledy sme ale boli spolu na cestách v auguste.

Priniesli ste si zo zahraničných ciest aj nejaké kulinárske inšpirácie?

Pochodili sme toho dosť. Talianska kuchyňa je veľmi inšpiratívna práve jednoduchosťou a pritom skvelou chuťou, ktorú miluje celý svet. Ale svoje čaro mal aj broodje haring – surový sleď nakyslo v stánku na pláži v Haagu. Každá krajina má zaujímavé jedlá, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Počas koronakrízy sa nekoncertuje, čo pripravujete s kapelou – na čo sa môžu tešiť fanúšikovia a vaši čitatelia?

S Polemicom pripravujeme nové pesničky, ktoré začneme predstavovať publiku postupne od leta. A čakáme na dobré správy, ktoré budú znamenať, že sa znovu začne koncertovať.


Pozrite si videorecept, ktorý Peter Opet nakrútil v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist