Niekto to rád horké:
Poďte sa pozrieť, ako sa vyrába najznámejší maďarský likér

Andrea Červenková, 28. apríla 2018     5 minút čítania

Je to "unicum"! Vykríkol vraj cisár Jozef II., keď ochutnal horký bylinný nápoj, ktorý mu v roku 1790 namiešal jeho dvorný lekár Joseph Zwack. Legendárny likér bol na svete a o pár rokov neskôr Dr. Zwack založil vo vtedajšom Uhorsku úspešnú rodinnú firmu, ktorej šiesta generácia potomkov vyrába podľa tajného receptu rovnaké Unicum ako pred stáročiami.



V roku 1883 rodina Zwackovcov oficiálne zaregistrovala názov Unicum aj s jeho originálnou bucľatou fľašou a červeným krížom v bielom kruhu. Likér vznikol prvotne ako liečivo, preto ten tvar fľaše typický pre laboratórne nádoby na miešanie liekov. Tmavozelená farba skla zas chránila vzácny obsah fľaše pred svetlom. Aby Zwackovci nemuseli platiť vysoké poplatky Červenému krížu za používanie jeho "loga", vymenili neskôr biely kríž za zlatý v červenom poli, ktorý používa dodnes.



Výroba likéru Unicum prekvitala, spoločnosť Zwack sa stala jednou z najväčších výrobcov alkoholických nápojov v strednej Európe, preto potrebovala väčšie priestory. Tie našla na dunajskom nábreží v 9. okrese v Budapešti, kde vybudovala na tú dobu supermodernú továreň, ktorá napriek bombardovaniu počas 2. svetovej vojny, povojnovému plieneniu i socialistickému zoštátneniu stojí dodnes. Kompletne zrekonštruovaná dnes v sebe skrýva nielen výrobné priestory, ale i perfektné múzeum.



Stojíme na rušnom budapeštianskom bulvári a pred nami sa rozkladá továrenský komplex s klasickými "tehličkovými" budovami, presne takými ako sa u nás v Bratislave úspešne darí dravým developerom likvidovať. Škoda, pomyslím si. Nielenže táto architektúra pôsobí malebne, ona na nás doslova dýcha geniom loci – charakteristickou atmosférou, ktorá sa v modernej architektúre nachádza len zriedkakedy.



Prehliadka sa začína v srdci fabriky - budove, ktorá dodnes slúži ako destiléria. Práve tu začína tajuplná výroba likéru. Vôňa je ohromujúca. Obdivujeme vitríny plné bylín aj pôvodné sudy a nádoby.



Recept na Unicum – jeden z najstarších bylinných likérov vyrábaných v Európe, je prísne utajovaný a strážia ho mnísi v kláštore Pannonhalme. Je destilovaný z viac ako štyridsiatich byliniek dovážaných z celého sveta. Väčšina z nich je z Karpatskej kotliny, ale prísady sa dovážajú aj z Maroka, Číny, Indie, Srí Lanky, Indonézie, Nigérie, Ameriky a Austrálie.



Na extrakciu chuti a vône z bylín sa používajú 2 spôsoby: macerácia a destilácia. V prípade Unicumu je polovica bylín macerovaná, ostatné sú destilované. Niekedy sa rovnaká bylina používa pri macerácii i destilácii. Počas macerácie sú bylinky ponorené do kukuričného alkoholu, ktorý dodáva nápoju intenzívnu a bohatú chuť.



Macerované a destilované bylinky sa potom zmiešajú v obrovskom starodávnom sude z dreva. Aby sa zabezpečila konzistentná kvalita, Unicum chodí pravidelne ochutnávať „majster liehovarník“ spolu s degustačnou komisiou. To je ale džob, že!



V prehliadke fabriky postupujeme ďalej do labyrintu pivníc, ktoré sa rozprestierajú na ploche 2,500 štvorcových metroch pod liehovarom. Je tu chladno, ale zohrejeme sa :) Na konci si totiž môžeme načapovať Unicum priamo z kohútika z jedného z 500 sudov. Unicum dozrieva celých 6 mesiacov v dubových sudoch, vďaka čomu získava svoj neopakovateľnú chuť a bouquet.



Dobrá správa je, že je tu niečo aj pre jemnejšie jazýčky. V roku 2012 bola predstavená novinka Unicum Szilva (teda slivkový), prvý bylinný likér na svete, ktorý v sudoch dubového dreva dozrieva na ovocí ďalších 6 mesiacov, čím si získava jedinečnú chuť a arómu. Recept výroby Unicum Szilva je presne rovnaký ako pôvodné Unicum, ale vďaka sušeným slivkám, na ktorých dozrieva, má hladkú a zamatovú chuť.



Pokračujeme návštevou múzea s jeho zbierkou až 17 tisíc miniatúr alkoholových fľašiek a množstvom historických fotiek a predmetov dokumentujúcich rodinu Zwackovcov. Je to predsa len rodinná firma, takže všetko sa to tu točí okolo nich.



Súčasťou každej dobrej značky je aj dobrý marketing, v tomto boli zamestnanci reklamného oddelenia Unicumu naozaj pioniermi. Tu je jedna z najznámejších reklám: tzv. "topiaci sa muž", ktorého z vĺn zachráni butilka Unicumu, ktorej obsah mu dodá potrebnú energiu. Jasné, že kreatíva bola v tej dobe trochu iná, ale vtipné je to dodnes.



A keď nie ste práve fanúšikovia ultra horkej chute, nezúfajte – veď chute človeka sa celý život menia. To, čo vám "nesadlo" včera, sa o pár týždňov môže stať vašim najobľúbenejším jedlom či nápojom.

Foto: Andrea Červenková



Diskusia k článku

luss44
vďaka za zaujímavú prehliadku. Neochutnala som ešte tento likér, ale kupovala som ho ako darček. Vraj je dobrý na žalúdočné problémy..
andreac
@Luss44 (28.4.2018 20:49)

Áno, Unicum je dobré digestívum, teda podporuje trávenie. Preto sa odporúča piť ho po jedle, avšak - ako všetko - s mierou :)
bubaya
Je to vynikajúci alkohol, i keď likér by som to nenazvala, má 40°% alkoholu. Na rozdiel od iných bylinných nie je ani presladený, ani príliš horký. Aj článok zo zákulisia nemá chybu. Na zdravie všetkým.
andreac
@Bubaya (29.4.2018 13:55)

Ďakujem. Poznáme veľmi mnoho druhov likérov a Unicum medzi ne určite patrí - obsahuje viac ako 100 g cukru na liter a zároveň má viac ako 14 % alkoholu, čo sú kritériá na zaradenie alkoholu medzi likéry.
bubaya
@Andreac (29.4.2018 14:51)

To som nevedela, ja poznám len Unicum 40% v tej čiernej bachratej fľaši.






 



TOPlist