Na šalát aj šúľance:
Zemiaky uvarené v šupke očistíte za pár sekúnd. Geniálny trik!

Jana Klimanová, 9. decembra 2022     2 minúty čítania

Ošúpať hrniec uvarených zemiakov, to je otrava. Vyskúšajte tento jednoduchý a efektívny spôsob, s ktorým ušetríte čas i nervy.



Takto to už nemusí byť...
Foto: Shutterstock


Zemiakový šalát patrí na vianočný stôl rovnako ako darčeky pod stromček. Prplavé čistenie teplých zemiakov uvarených v šupke však nepatrí k obľúbeným činnostiam väčšiny gazdiniek. Predpokladáme, že rady našich babičiek na ľahšie šúpanie už ovládate - uvarené zemiaky treba pred šúpaním nechať dobre vychladnúť, môžete ich dokonca ponoriť aj do ľadovej vody.

Jedným z možných riešení je poveriť touto pomocnou prácou partnera alebo deti, ktoré sa vám za to určite „poďakujú“. My však pre vás máme tip, ako zachovať dobré vzťahy s rodinnými príslušníkmi a zemiaky mať ošúpané raz-dva.



Vyskúšajte šikovný spôsob šúpania uvarených zemiakov.
Foto: Shutterstock


Trik, s ktorým to pôjde ľahučko spočíva v tom, že predtým, než surové zemiaky vložíte do hrnca, šupku na nich narežete nožíkom uprostred po celom obvode. Rez veďte len po povrchu. Zemiaky uvarte vo vode tak ako ste zvyknutí, sceďte ich a nechajte trocha vychladnúť. Potom už len stačí polovice šupiek stiahnuť a zemiak doslova vylúpnuť. Presne tak, ako je to aj v tomto videonávode:



Zdroj: Foody Tube





Diskusia k článku

babidka
Velmi komplikovany sposob.Evidentne autor vari malo alebo nevie varit zemiaky.Zemiaky uvarime, zlejeme horucu vodu a dame ich do studenej,napichneme na vidlicku a malym nozikom alebo spickou skrabky supku stiahneme.Trva to iba par sekund.Urcite kratsie ako piplave narezavanie supky.Ak je zemiak vacsi a este horuci a ponorite ho na 1-2 sekundy do studenej vody, supku stiahnete aj bez narezania.
kimlo
@babidka (9.12.2022 12:33)
Nevidím na tom nič komplikovane, troška narezanie šupky je pre mna novinka a nevidm v tom žiadny problém. Vyskúšam teraz pri varení zemiakového šalátu.
haji
Vyzkoušet se dá oboje. Některé šupky jsou hodně odolné a prodajú kožu/šlupku zadraho.






 



TOPlist