Na mnoho spôsobov:
Zelené, červené aj biele. Ako si doma pripraviť rôzne pestá a kde ich využiť?

Veronika Lucáková, 10. júna 2023     4 minúty čítania

Všetko, čo by ste mali vedieť o peste, aby ste si ním mohli spestriť svoje jedlá, dokonca aj tie sladké.



Foto: Shutterstock

Najznámejšie pesto plné bazalky

Samozrejme, že je z Talianska, a to konkrétne z Janova – pesto genovese. Pripravuje sa z bazalky, parmezánu, píniových orieškov, cesnaku a olivového oleja.

Výraz pesto pochádza z talianskeho „pestare“, či znamená rozpučiť alebo roztlačiť. A to je presne ono, všetky suroviny sa spolu roztlačia v mažiari alebo dnes už bežnejšie spolu rozmixujú. Bazalkové pesto je mimoriadne aromatické a aj vďaka olivovému oleju vydrží v uzavretej fľaštičke pár dní v chladničke.

Iné druhy

Okrem bazalky sa na pesto výborne hodí v sezóne aj medvedí cesnak, prípadne petržlenová vňať, rukola, koriandrová vňať a mnohé ďalšie bylinky. Z orieškov zas najmä tie vlašské, ale aj mandle, lieskovce či kešu orechy. Za vyskúšanie stojí aj pesto s tekvicovýni alebo so slnečnicovými semienkami.

Výborné je tiež červené pesto – pesto rosso, ktoré sa pripravuje zo sušených paradajok nakladaných v oleji, s píniovými orieškami, olivovým olejom a so syrom pecorino.



Foto: Shutterstock

No a zo syra ricotta spolu s mandľami alebo inými orieškami, s parmezánom aj s cesnakom a so štipkou citrónovej kôry a šťavy zas môžete pripraviť netradičné biele pesto.

Dokonca aj sladké

Na dochutenie či ozdobenie sladkých dezertov sa výborne hodí mätové pesto s pistáciami. Stači spolu rozmixovať lúpané nesolené pistácie, lístky mäty, trochu cukru aj oleja. Sladkým pestom môžete ochutiť jahody, maliny, piškóty, mascarpone alebo upečenú bublaninu či kysnutý koláč s ovocím. Výborne mätovým pestom ochutíte aj jogurt alebo raňajkovú kašu.



Foto: Shutterstock

Pozor na olej

Na prípravu pesta je najvhodnejší olivový olej ale jemnej, neutrálnej chuti. Aby výsledné pesto nebolo príliš horké alebo jednoducho aby chuť oleja neprebila chuť ostatných surovín. Ak by ste práve poruke taký druh olivového oleja nemali, skúste pesto pripraviť aj s neutrálnym repkovým olejom.



Foto: Shutterstock

Aký syr?

Najlepšie sa hodí syr parmezán alebo grana padano, prípadne pecorino. Ale fantázii sa medze nekladú, takže za vyskúšanie stojí aj syr typu čedar alebo volovec či vršatec.

Aby dlhšie vydržalo

Pesto je potrebné skladovať po jeho príprave v chladničke, najlepšie vo vyvarenej fľaštičke so skrutkovým uzáverom. Navrch pesta je dobré pridať niekoľko lyžíc oleja, ktoré ho trochu zakonzervuje. Samozrejme, aj tak je dobré minúť pesto najlepšie do dvoch až troch týždňov.

Kde pesto využijete?

Pesto sa ideálne hodí na uvarené cestoviny, ale tiež ako plnka do plnených cestovín, do lazaní a podobne.



Foto: Shutterstock

Vyskúšajte pesto aj na zemiaky pečené v šupke alebo na tie varené. Dokonalé je spojenie grilovaného mäsa alebo rybky s troškou čerstvého pesta. Keď si ním ozdobíte krémovú polievku, či už zemiakovú, cuketovú alebo hustú zeleninovú, určite to tiež nadchne a poteší vaše chuťové poháriky!

Ako si pesto pripraviť doma jednoducho a rýchlo vám ukážeme v našom videu:







ANKETA: Robíte si domáce pesto?

71,4%



28,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist